ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:16
Μαθητές στο σχολείο
Μαθητές με τσάντες τρέχουν σε διάδρομο σχολείου την πρώτη μέρα.

«Στο τραπέζι» η παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες

«Για τις πανελλαδικές, ο στόχος είναι να γίνουν στην ώρα τους, ήδη έχει μειωθεί κατά 30% η ύλη από τον Ιανουάριο και το γνωρίζουν οι μαθητές», επεσήμανε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Στο ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με τις προαγωγικές και τις πανελλαδικές εξετάσεις, αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στον τηλεοπτικό σταθμό του MEGA.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, η ίδια υπογράμμισε ότι «Είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει, χωρίς να το έχουμε αποφασίσει. Όχι για την κάλυψη της ύλης, που έχει καλυφθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά επειδή θεωρούμε ότι η διά ζώσης εκπαίδευσης παίζει σημαντικό ρόλο. Το υπουργείο έχει ανά πάσα στιγμή γνώση της ύλης που διδάσκεται. Κρίνεται σκόπιμο – αν αποφασιστεί η παράταση– επειδή η επαφή με το σχολικό περιβάλλον κρίνεται απαραίτητη για τα παιδιά. Όταν έχουμε τα πλήρη δεδομένα θα αποφασίσουμε το καλύτερο για τα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα».

Αναφορικά με το πότε θα βγει το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση μαθητών και φοιτητών, η κ. Μακρή είπε ότι «Είμαστε ένα από τα υπουργεία που έχουν εμπλοκή σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ θα ανέβει η πλατφόρμα για τους παρόχους και μετά με τους δικαιούχους. Θα αφορά σε περίπου 525.000 άτομα. Θα καλυφθούν περίπου 325 χιλιάδες οικογένειες. Νομίζω το θέμα έχει μπει στις ράγες και θα γίνει όσο γίνεται νωρίτερα. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει πριν το Πάσχα, ωστόσο στο υπουργείο δεν έχουμε την ευθύνη της υλοποίησης».

«Εάν παραταθεί το σχολικό έτος, κάνω μια εκτίμηση ότι αυτό θα είναι για δύο εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση δε θα είναι ο Ιούλιος, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σχετικά με το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις, αλλά και τις πανελλαδικές, η κ. Μακρή τόνισε ότι «Για τις προαγωγικές, όταν το υπουργείο αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τι πρέπει να κάνει, θα πληροφορηθούν έγκαιρα και οι γονείς, και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Για τις πανελλαδικές, ο στόχος είναι να γίνουν στην ώρα τους. Ήδη έχει μειωθεί κατά 30% η ύλη από τον Ιανουάριο και το γνωρίζουν οι μαθητές. Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση της ύλης. Για τα παιδιά που είναι σε σεισμόπληκτες περιοχές υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, θα εξεταστεί το σχετικό αίτημα για τα παιδιά της Λάρισας».

Όσον αφορά στο πότε και πώς θα γίνει το άνοιγμα το σχολείων, η κ. Μακρή είπε ότι «Η επιθυμία μας είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν διά ζώσης. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό παρά τις αποφάσεις των ειδικών. Οι εισηγήσεις των ειδικών επέβαλαν αυτή την απόφαση, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».

Σημειώνοντας, τέλος, γιατί τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά, η ίδια υπογράμμισε ότι «Τα ειδικά σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ. Οι τάξεις εκεί είναι ολιγομελείς. Η φύση της εκπαίδευσης των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά επιβάλει τη συνέχιση της διά ζώσης διδασκαλίας. Για αυτό το λόγο έχουν προτεραιότητα και έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στο εκπαιδευτικό προσωπικό, και στα παιδιά που είναι άνω των 16 ετών με την έγκριση των κηδεμόνων»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: Έρευνα για τον θάνατο 17χρονου μαθητή στο Πευκοχώρι

Το Υπουργείο Παιδείας εκφράζει συλλυπητήρια για τον θάνατο 17χρονου μαθητή στο Πευκοχώρι. Επί τόπου παρεσχέθησαν άμεσα πρώτες βοήθειες, ενώ δρομολογήθηκε πλήρης διερεύνηση των συνθηκών. Ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός θα στηρίξουν το σχολείο.
Σοφία Ζαχαράκη κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραστατίδης: Ανοιχτός διάλογος στη Βουλή για το Νέο Λύκειο ζητά από την Υπουργό

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τον Εθνικό Διάλογο για το Νέο Λύκειο, ζητώντας ουσιαστικό, ανοιχτό και θεσμικό διάλογο στη Βουλή και ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στην υποχρεωτική ποδιά στα τουρκικά σχολεία

Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία προκαλεί η υποχρεωτική λευκή στολή για τους εκπαιδευτικούς. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται, τονίζοντας πως έτσι αποπροσανατολίζεται η συζήτηση από τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία.
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για αναγνώριση σπουδών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας ρυθμίζει την αναγνώριση σπουδών φοιτητών μη κρατικών πανεπιστημίων, εφόσον ακυρωθούν σχετικές άδειες, διασφαλίζοντας ότι δεν χάνονται τα ακαδημαϊκά έτη και κατοχυρώνονται δικαιώματα φοιτητών.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Στόχος μας ένα καλύτερο σχολείο κάθε μέρα

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ευχήθηκε υγεία, ασφάλεια, δημιουργία και χαρά σε μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά, τονίζοντας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αξία της συνεργασίας εκπαιδευτικών και γονέων.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Αναγνωρίζουμε αδυναμίες και προχωράμε με σχέδιο για την PISA 2025

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας PISA 2025, οι Έλληνες μαθητές δείχνουν επιβράδυνση ή σύγκλιση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στις επιδόσεις τους, ενώ η πτώση τους είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλες προηγμένες χώρες.