ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nosokomeio, koronoios, covid-19
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, διασωληνωμένοι και ασθενείς κάτω των 40

Πέφτουν τα νούμερα σε ηλικιωμένους ασθενείς στα νοσοκομεία μετά τους εμβολιασμούς, νέοι ασθενείς διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία.

Στη σημαντική συμβολή του εμβολιασμού στην αναχαίτιση της πανδημίας αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους νεότερους, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν είναι απρόσβλητος» από τη νόσο. 

Οι πολίτες άνω των 80 ετών που μπήκαν στα  νοσοκομεία την τελευταία περίοδο  -με εξαίρεση μία γυναίκα- δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοΐου, δήλωσε η κ. Γκάγκα τονίζοντας ότι αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός δρα προστατευτικά.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών. «Κανείς δεν είναι απρόσβλητος» ανέφερε διευκρινίζοντας ωστόςο ότι οι πιο νεαροί ασθενείς είναι λίγοι.

Σχετικά με τις χθεσινές (Παρασκευή) εκτιμήσεις της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου ότι την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να χρειαστούν κλίνες ΜΕΘ 200 ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται με κορονοϊό, η κ. Γκάγκα δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αυτά τα κρεβάτια και αν χρειαστεί θα γίνουν διασωληνώσεις και στις κλινικές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα χρειαστεί βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε πως «οποιοδήποτε νοσοκομείο χρειαστεί θα μπει στον αγώνα».   

Θωμαΐδης: Εντελώς παρακινδυνευμένο το άνοιγμα με τέτοια επιδημιολογικά δεδομένα

«Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση» σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο»

«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» τόνισε και σημείωσε ότι εκτός από την Αττική, όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. «Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα».

Τέλος, εξήγησε ότι στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και ισπανική μετάλλαξη της Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο».

Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Μεγάλη πίεση δέχεται καθημερινά το σύστημα Υγείας τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο». Όπως εξήγησε, όσοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους μπορεί να παραμείνουν μέχρι 10 μέρες στο νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ covid μπορεί να παραμείνουν από 15 μέρες έως έναν μήνα. «Έχουμε αθρόες εισαγωγές και δεν έχουμε εξιτήρια. Το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του» εξήγησε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ