ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
earthquake-larisa-seismos
Φωτο: Shutterstock

Λάρισα: Ξεκινούν οι έλεγχοι στα κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, που υπέστησαν τα κτίρια μετά τον ισχυρό σεισμό, από τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ξεκινούν σήμερα, από νωρίς το πρωί, εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας, τις οποίες έπληξε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο.

Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου. Τέλος, κλιμάκια μηχανικών του δήμου μαζί με μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, θα πραγματοποιήσουν αύριο ελέγχους σε δημόσια κτίρια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μετασεισμικές δονήσεις, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες περιοχές. Αρκετοί ήταν και αυτοί που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμικός χάρτης της Ελλάδας κατατέθηκε από το ΑΠΘ

Ο νέος Σεισμικός Χάρτης της Ελλάδας, που πρότεινε η ομάδα του ΑΠΘ, προβλέπει πέντε ζώνες επικινδυνότητας αντί για τρεις, αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα (Ευρωκώδικας 8).
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καραστάθης: Φυσιολογική η εξέλιξη του σεισμού στο Λασίθι με 20 μετασεισμούς

Κανονική χαρακτηρίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ νότια της Σητείας, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί, ενώ οι ζημιές στις κατοικημένες ζώνες είναι μικρές.