Πιο κοντά έρχεται η επιβολή αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, με την κυβέρνηση να περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.
Η διαμόρφωση των νέων κρουσμάτων άνω των 1.000 για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο δημιουργεί έντονες ανησυχίες, την ίδια ώρα που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεχής άνοδος των ενεργών κρουσμάτων και τονίζοντας ότι είναι ορατός ο φόβος να επιστρέψουμε στα επίπεδα που βρισκόμασταν στους πρώτους μήνες του 2020.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τα 4.000 και εκτιμώντας ότι την τρέχουσα εβδομάδα συνολικά τα νέα κρούσματα θα κυμανθούν μεταξύ 7.000 και 8.000. Η βασική διαφορά σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας έγκειται στο γεγονός ότι η μεταδοτικότητα των νέων κρουσμάτων φθάνει στο 40%, με τον κ. Τσιόδρα να συνιστά αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.
Μερίδα των ειδικών προτείνει, μάλιστα, να υπάρξει γενικό lockdown στη χώρα για διάστημα τριών εβδομάδων, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, κυρίως αλλά όχι μόνο της Αττικής και το ΕΣΥ δέχεται εκ νέου ισχυρές πιέσεις.
Τα πιο πιθανά σενάρια
Στο τραπέζι βρίσκονται αρκετά σενάρια για το επίπεδο αυστηρότητας των νέων μέτρων, με την κυβέρνηση να μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακόλουθα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, με τον υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μην αποκλείει ακόμη και αυτή να ξεκινά στις 6 το απόγευμα.
- Επιστροφή Γυμνασίων και Λυκείων στην τηλεκπαίδευση ακόμη και στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.
- Λειτουργία του λιανικού εμπορίου μόνο με τη μέθοδο του click away.
Στη Θεσσαλονίκη Χαρδαλιάς - Χρυσοχοΐδης
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όπου θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τους φορείς της πόλης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.
«Τα κρούσματα αυξάνονται, τα νούμερα στα λύματα αρχίζουν και τσιμπάνε προς τα πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι χτυπάει πάλι καμπανάκι για τη λήψη νέων μέτρων», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Σε αυτό το καινούργιο χτύπημα της καμπάνας για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος του κορονοϊού, είμαστε σοφότεροι. Πρέπει να αντιδράσουμε ακαριαία και έξυπνα για την ανάσχεση της πανδημίας. Να περιορίσουμε τη μετάδοση αλλά να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανοιχτές λειτουργίες», είπε ο κ. Ζέρβας. Πρόσθεσε, δε, πως μεταξύ των λύσεων είναι να «κρατήσουμε ανοιχτή μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η αγορά να λειτουργεί μόνο με click away. Έχουμε γνώση να το κάνουμε στοχευμένα με όσο το δυνατόν λιγότερους ταλαιπωρημένους πολίτες και επιχειρηματίες, διότι έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του κορονοϊού υπάρχει μεγάλη κόπωση στον κόσμο».
Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα και να μη χάνετε ούτε λεπτό, ενώ βαθμολόγησε με «πολύ καλά» τους Θεσσαλονικείς όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η «μεγάλη κινητικότητα από λίγους μπορεί να κάνει τη ζημιά».