ΓΔ: 1398.2 1.08% Τζίρος: 54.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
EODY, Arkoumaneas, Koronoios
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Καμπανάκι» Αρκουμανέα για τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων σήμερα

Η εμφάνιση των δύο μεταλλάξεων του κορονοϊού και στη χώρα μας φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, ενώ σταθερά σε υψηλό επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο στην Αττική.

Όλο και μεγαλύτερη καθίσταται η ανησυχία των ειδικών αλλά και της κυβέρνησης αναφορικά με το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα να προϊδεάζει για ανακοίνωση, σήμερα, μεγάλης αύξησης κρουσμάτων, τα οποία θα φθάσουν σε τετραψήφιο νούμερο, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ακολουθήσει σχετικά σταθεροποιητική πορεία. 

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι' αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος του  ΕΟΔΥ σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ από τα Σεπόλια, όπου πραγματοποιούνται rapid tests σε πολίτες.

Την ίδια ώρα η εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού και στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι το ιικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, κυρίως, στην Αττική αλλά όχι μόνο καθιστά όλο και πιο απαισιόδοξους τους επιστήμονες για την πορεία του τρίτου κύματος. 

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν, ήδη, ταυτοποιηθεί 174 θετικά δείγματα των δύο μεταλλάξεων, με τα 173 εξ αυτών να αφορούν αυτή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε: «Η αλλαγή στο γενετικό υλικό του ιού είναι μια φυσική διαδικασία από την στιγμή που μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα. Στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κορονοϊό», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις είναι πραγματικά πιο θανατηφόρα, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν αυτά τα στελέχη του ιού.

Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε ότι «εμείς αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ Ο κ. Δ. Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και 2.000 κρουσμάτων ημερησίως έως τα μέσα Μαρτίου. «Λέω ότι θα πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο καθηγητής προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα. Όπως εκτίμησε «δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να λεχθεί πως αντιμετωπίζουμε την πανδημία από το μηδέν», αναφορικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων κορονοιού.

«Υπάρχει ήδη ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου, είπε και υπογράμμισε πως το σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι κανείς ασθενής με την μετάλλαξη δεν φαίνεται να νοσεί σοβαρά. Εχουμε να κάνουμε με την διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου», είπε και προσέθεσε ότι «η  αλήθεια είναι ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει προβλέψιμα».

Ο καθηγητής τόνισε πως περιμένει να δει διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά, από τα μέσα του Φεβρουαρίου κι έπειτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ