Στα 716 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στην χώρα, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης 268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα, 1.095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση εξακολουθεί να παραμένει η χώρα μας όσον αφορά την επιδημία του κορονοϊού σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους χάρτες που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Στον αναθεωρημένο χάρτη αυτής της εβδομάδας, η χώρα μας συνεχίζει να έχει το μόνο πράσινο χρώμα στην ΕΕ, ενώ στην πράσινη (ασφαλέστερη) ζώνη βρίσκεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα. Οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τα νέα δεδομένα που αφορούν το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 21 έως στις 28 Ιανουαρίου.
Η Ελλάδα με ελάχιστες άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκεται ολόκληρη στο «πράσινο» και όσον αφορά τον χάρτη με το δείκτη θετικότητας, στον οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο». Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, κάτι που δεν ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.