«Θέμα πολιτικό και οικονομικό» χαρακτήρισε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, το άνοιγμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά οι υπεύθυνοι και «να δουν για κάθε αλλαγή τι μέτρα επιπλέον μπορούμε να πάρουμε ώστε ό,τι πρόβλημα προκληθεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέτρο».
Μιλώντας στο Mega, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι η μείωση που παρατηρείται σε διασωληνωμένους και θανάτους δεν αντικατοπτρίζει την περίοδο των εορτών, τονίζοντας πως η χώρα «υπολείπεται στα θέματα διαφάνειας της πανδημίας» αφού κλείνουν περιοχές χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τα κρούσματα. «Με προβληματίζει ότι κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, η καθηγήτρια επισήμανε ότι μπορούν να ανοίξουν με κανόνες μικρά καταστήματα, της γειτονιάς, με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Κατηγορηματικό είναι το όχι όσον αφορά μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα. «Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με την αυριανή εισήγηση των επιστημόνων στην κυβέρνηση, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.
Όπως ανέφερε, «εισηγούμαστε οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία», προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν καλύτερα οι επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα. Σημείωσε επίσης πως η επιβολή τοπικών lockdown θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση, με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ των νομών.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της άρσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων, όπως για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα σχολεία είναι δύσκολη, τώρα με το κρύο, αναφορικά με τον συνεχή αερισμό των αιθουσών, που είναι επιβεβλημένος στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον ιό.
Ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε τον εμβολιασμό για να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, επισημαίνοντας πως είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν αρκετοί μέσα σε έναν μήνα. Παρατήρησε, όμως, με ικανοποίηση πως σιγά - σιγά οι περισσότεροι πείθονται.
Επανέλαβε την εκτίμηση πως το περιβόητο ποσοστό του 70% της ανοσίας του πληθυσμού είναι πιθανό να επιτευχθεί το καλοκαίρι, αλλά εξαρτάται από τον ρυθμό παραγωγής των εμβολίων και πώς θα λειτουργήσει η γιγαντιαία επιχείρηση στα εμβολιαστικά κέντρα.