Αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρούν οι επιστήμονες στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών, όπως δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων πάνω από 50% είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά όμως θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες. Από την πλευρά της, η κα Παγώνη αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία.
Ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ. Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών.
Για την εκτίμηση του κ. Σύψα ότι η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown είπε «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τις προτάσεις του κ. Δερμιτζάκη, πως είτε θα πρέπει να γίνει σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, είτε να ακολουθηθεί άλλη στρατηγική με άνοιγμα δραστηριοτήτων, η κ. Παγώνη είπε ότι «εμείς ακούμε τη δική μας επιτροπή».
«Επειδή εμείς εδώ είμαστε στην Ελλάδα και έχουμε τα δεδομένα τα δικά μας, σέβομαι τον κ. Δερμιτζάνη, αυτά που λέει από εκεί από τη Γενεύη, όμως εμείς πάμε με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Φυσικά μπορεί να έχει (γνώμη) αλλά εμείς έχουμε κάποια κριτήρια που λέγεται ΕΣΥ και έχει προτεραιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τους εμβολιασμούς η κ. Παγώνη είπε ότι γίνονται με βραδείς ρυθμούς και πρέπει να αυξηθούν στο διπλάσιο και πως η διαδικασία είναι σύνθετη. Σχετικά με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τους ιατρούς και τους θανάτους ασθενών σε απλές κλίνες και όχι ΜΕΘ, η κ. Παγώνη απάντησε ότι πρόκειται για μια ατυχή δήλωση που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ.
Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι δύσκολοι - Προετοιμαζόμαστε για 3ο κύμα
Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση, εξήγησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας στον ΣΚΑΪ.
Για το επόμενο βήμα, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου. «Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού».
Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι μέχρι και χτες είχαν εμβολιαστεί 44.000 πολίτες. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα παραλάβουμε 430.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο και θα εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι.
«Αν τους επόμενους μήνες έχουμε εμβολιάσει τους άνω των 70 που είναι και οι πιο ευπαθείς από το Μάρτιο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη», είπε.
Σαρηγιάννης: Θα «αγγίξουμε» τα 1.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ερωτηθείς για το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είπε ότι δεν περιμένει πως θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, εξέλιξη που θα ήταν ακόμη καλύτερη για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο των εορτών υπήρξε διπλασιασμός των επαφών κι αυτό έχει φανεί στα νούμερα καθώς σταμάτησε η πτωτική τάση των κρουσμάτων. Προέβλεψε δε πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι μετά τις 19 Ιανουαρίου και προς το τέλος του μήνα θα αγγίξουμε και πάλι τα 1.000 κρούσματα. Συμπλήρωσε δε, πως θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα τον επόμενο μήνα αν άνοιγαν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και το λιανικό εμπόριο ταυτόχρονα.