Προβληματισμό προκαλεί στους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε εχθές από τον ΕΟΔΥ, ενώ παρατάθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας στη Δυτική Αττική, μετά την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε εχθές 1.047 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 327 στην Αττική (98 στο κέντρο της Αθήνας), και τα 197 στη Θεσσαλονίκη. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 458 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136.976, ενώ ο αριθμός των θανάτων 4.730.
Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ανακοίνωσε παράταση της ισχύος των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί, αλλά και στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου, ενώ τόνισε πως για το σύνολο της χώρας τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και την Πρωτοχρονιά.
Σύμφωνα με όσα έγιναν εχθές γνωστά, τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 8.500 στην επικράτεια έναντι 12.500 προ τριών εβδομάδων, με το 1/4 αυτών να βρίσκονται στην Αττική, και άλλα 1.600 στη Θεσσαλονίκη. Οι περιοχές της Δυτικής Αττικής, του Έβρου, της Κοζάνης, του Κιλκίς και της Πιερίας επισημάνθηκαν ως περιοχές με υψηλό φορτίο το οποίο δεν υποχωρεί σε αντίθεση με τον ρυθμό μείωσης που καταγράφεται στην υπόλοιπη επικράτεια.
Άλλες 8 περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης, με τους αρμόδιους να είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τις εξής: Φλώρινα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ίλιον, Ζεφύρι, Αχαρνές, Κάλυμνος.
Όσον αφορά τα σχολεία, τα οποία είναι κλειστά από τις 16 Νοεμβρίου, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με την Επιτροπή των ειδικών, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι ειδικοί θέλουν περισσότερο χρόνο και πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα
Δεν ελήφθη τελική απόφαση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και μάλιστα στις 8 Ιανουαρίου 2021. Όπως όλα δείχνουν, παραμένει στο τραπέζι η ημερομηνία της 8ης Ιανουαρίου, ή της 11ης του μήνα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες ή θα προηγηθούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και τη γενικότερη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, σημείωσε ότι «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή».
«Η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια. Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε, μιλώντας στο Mega.