Νέα παράταση στο lockdown φέρονται να ζητούν οι λοιμοξιωλόγοι, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από την κυβέρνηση. Οι σχεδιασμοί για σταδιακή άρση των μέτρων από 7 Δεκεμβρίου, με το άνοιγμα των σχολείων απομακρύνονται, ενώ πολλές εισηγήσεις ζητούν «άνοιγμα» από 21 Δεκεμβρίου με κλειστά σχολεία.
«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στα βήματα που θα κάνουμε εφ' εξής για να μην διακινδυνεύσουμε μία νέα έξαρση της πανδημίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται, τώρα που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινάμε να χαλαρώνουμε, να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα. Αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο».
«Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια ενόψει των Χριστουγέννων. Πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέχτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί», ξεκαθάρισε.
Το άνοιγμα της αγοράς στις 7 Δεκέμβρη απέκλεισε κατηγορηματικά η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη», δήλωσε κατηγορηματικά στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. Όπως είπε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας «και σίγουρα 10 ημέρες». Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές, σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.
Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και όχι της Κυριακής όπου τα τεστ που έγιναν ήταν λιγότερα, υπάρχει μια μείωση μικρή και σταδιακή που πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα.
«Πρέπει να φθάσουμε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων για να ξεκινήσει η άρση του lockdown», τόνισε ο Καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου.
Εξάλλου, την κρισιμότητα των επόμενων ημερών επεσήμανε ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», δήλωσε μιλώντας στο Mega.
Μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά», τόνισε.
Υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες» τάχθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό
Όπως ανέφερε προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος. «Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.
Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα», φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ναι μεν η Επιτροπή θα μπορούσε να το προτείνει, ωστόσο «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων».
Σχετικά με τα εμβόλια, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει στην προτεραιοποίηση, δηλαδή με ποια σειρά θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στις αρχές του έτους.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.193 νέα κρούσματα, 603 ασθενείς διασωληνωμένους και 98 ακόμα θανάτους.