ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
test, koronoios, lockdown
Φωτο: Dimitris Kyriakopoulos / SOOC

Μεγάλη πτώση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα λύματα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως ότι «χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα μπορέσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να δούμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα».

«Είμαστε σήμερα σε μια σχετική ύφεση, όχι εκεί που θα θέλαμε» ανέφερε για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference από την εφημερίδα Πελοπόννησος. Τα λύματα όμως που αναλύονται καθημερινά από το ΑΠΘ μάς δείχνουν ότι θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων αρκετά σημαντική την επόμενη εβδομάδα και άρα, με καθυστέρηση 10 ημερών, αυτή η αποκλιμάκωση θα είναι φανερή και στα νοσοκομεία μας, με αποσυμφόρηση των ΜΕΘ, ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως ότι «χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα μπορέσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα να δούμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα».

Περαιτέρω ο κ. Τζιτζικώστας ανέδειξε τη σημασία του τρίπτυχου στήριξης του συστήματος υγείας, θέσεων εργασίας και ρευστότητας μέσα από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Προέταξε πως η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη με την πανδημία και οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Περιφερειών, είπε πως έχουν αποδείξει ότι είναι φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας και ταυτόχρονα ότι αποτελούν τις πιο ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης για τη χώρα. Οι Περιφέρειες έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους και είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ταχύτερο και με τον πιο σωστό τρόπο όλους τους διαθέσιμους πόρους για την υλοποίηση έργων χρήσιμων και αναγκαίων για τις τοπικές οικονομίες, κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του πρασίνου, των ψηφιακών υποδομών, τη βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής, την εκπαίδευση, την επιχειρηματική κατάρτιση. Θεώρησε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε ως χώρα στους χρόνους του νέου ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι η αλλαγή του νόμου 4412.

Τέλος, ειδική αναφορά, έκανε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντας ως το εμβόλιο γα την οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessaloniki-lymata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων σύμφωνα με το ΑΠΘ

Τι λένε οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Thessaloniki-lymata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενδείξεις ανοδικής τάσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Από τις 19 Δεκεμβρίου, που το στέλεχος Όμικρον ανιχνεύτηκε από το ΑΠΘ πρώτη φορά στα λύματα, έως και τις 22 Δεκεμβρίου, καταγράφεται ήδη αύξηση στη συγκέντρωση του άκρως μεταδοτικού στελέχους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξητική η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα Θεσσαλονίκης

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά λύματα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.