ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
lockdown, koronoios, katastimata
Φωτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Προς παράταση το lockdown, εξετάζονται πιο αυστηρά μέτρα στη Β. Ελλάδα

Τι αναφέρουν οι λοιμοξιωλόγοι. Κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας εξετάζει η κυβέρνηση. Σύσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown για μια με δύο εβδομάδες άφησε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι σε 10 μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του. 

Αναφορικά με τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των συνόρων για τις όμορες χώρες, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα. 

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δε σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, κι ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δε θα χρειαστούν άλλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, δήλωσε ότι είναι πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι θα πάρει λίγο χρόνο να δημιουργηθούν αντισώματα στον οργανισμό. Για παράδειγμα, αν κάποιος εμβολιαστεί τον Ιανουάριο, αντισώματα θα έχει δημιουργήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ για ανοσία θα χρειαστεί ίσως όλος ο επόμενος χρόνος. Ως προς τις παρενέργειες, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, όπως πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, χαμηλό πυρετό για 1-2 μέρες.

«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση της κατάστασης», υποστήριξε ο Αθανάσιος Δημόπουλος, σχετικά με την άρση του lockdown στα τέλη Νοέμβρη. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επανέλαβε ότι, «ο μόνος τρόπος για να το περιορίσουμε είναι μεγάλη μείωση της κινητικότητας και των επαφών».

Όσο αφορά στα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγώντας ότι κανένα από τα δύο δεν εισάγει ιό αδρανοποιημένο, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα εμβόλια, υπογραμμίζοντας πως «οι παρενέργειες είναι πολύ ήπιες και παροδικές ενέργειες».

Στο «κόκκινο» όλη η Βόρεια Ελλάδα

Το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος των βορείων συνόρων της χώρας εξετάζει η κυβέρνηση, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εξετάζεται η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών και των ελέγχων στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε για την κατάσταση στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη ενώ σήμερα θα έχει σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά προκειμένου να εξετασθούν οι επόμενες κινήσεις. 

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 905 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένες εμφανίζονται τόσο η Λάρισα με 207 νέα κρούσματα όσο και η Πέλλα με 166 νέα κρούσματα, την ώρα που το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα απόλυτα όριά του

«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα. Κατά την άποψή μου θα χρειαστεί πιο παρατεταμένο lockdown και πιο αυστηρά μέτρα», είπε εξάλλου ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο MEGA. 

«Άκουσα ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, ή θα υπάρξει πολύ πιο αυστηρός έλεγχος, για τους εργάτες γης. Τα πιστοποιητικά υγείας που προσκομίζουν όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα δε είμαι σίγουρος ότι είναι πραγματικά αληθή. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστεί περαιτέρω η μετακίνηση στη Βόρεια Ελλάδα. Έχω πληροφορίες ότι οι άνθρωποι έχουν μεταξύ τους κινητικότητα που δεν αρμόζει στη σοβαρότητα της κατάστασης. Η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον ενιαία. Ήδη σε πολλές περιοχές έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό δε συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ