ΓΔ: 2470.95 -0.07% Τζίρος: 278.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
dermatika-psoriasi-stress-ygeia
Φώτο: Shutterstock

Έξαρση της ψωρίασης και νέα περιστατικά από το στρες της πανδημίας

Παρά την έξαρση, η προσέλευση έχει μειωθεί στα νοσοκομεία, γιατί ο κόσμος φοβάται να προσεγγίσει τις δομές υγείας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της υποθεραπείας, που ούτως ή άλλως υπήρχε, να επιτείνεται αυτό το διάστημα.

Έξαρση της ψωρίασης σε χρόνιους ασθενείς, αλλά και καινούργιες διαγνώσεις και μάλιστα σε νεαρότερες ηλικίες, προκαλεί το στρες της πανδημίας, όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, συντονιστής Ιατρείου Ψωρίασης Νοσοκομείου «Α.Συγγρός» Παντελής Παναγάκης.

Παρόλα αυτά η προσέλευση έχει μειωθεί στα νοσοκομεία, γιατί ο κόσμος φοβάται να προσεγγίσει τις δομές υγείας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της υποθεραπείας, που ούτως ή άλλως υπήρχε, να επιτείνεται αυτό το διάστημα.

Όσον αφορά το σωματικό βάρος για το οποίο πολλά έχουν γραφτεί τελευταία σε σχέση με την ψωρίαση ο κ. Παναγάκης λέει ότι η παχυσαρκία αποτελεί την πιο συχνή μεταβολική διαταραχή που υπάρχει σε ασθενείς με ψωρίαση. «Έχει φανεί ότι τα δύο αυτά νοσήματα δεν έχουν μόνο επιδημιολογική σχέση. Δεν συνυπάρχουν τυχαία, επειδή οι ψωριασικοί ασθενείς τρέφονται λανθασμένα. Φαίνεται ότι έχουν παθοφυσιολογική σχέση, καθώς και τα δύο νοσήματα ευθύνονται για μια σειρά παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών, που αυξάνουν το φλεγμονώδες φορτίο του ασθενή. Και μάλιστα η σχέση ψωρίασης και παχυσαρκίας είναι αμφίδρομη».

Μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία όταν το σωματικό βάρος είναι υψηλό

Ένα άλλο μειονέκτημα λέει ο δερματολόγος είναι ότι το αυξημένο σωματικό βάρος, οδηγεί και σε μειωμένη ανταπόκριση στις θεραπείες. Μάλιστα όπως σημειώνει, κάποιες τροφές μπορεί να βελτιώσουν και την κλινική εμφάνιση της νόσου, αλλά και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα κάποιων θεραπειών. «Έτσι λοιπόν αυτό που συστήνουμε στους ασθενείς μας είναι δίαιτες χαμηλής θερμιδικής αξίας, δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά, (δηλ. σαρδέλα, σολομός, κολιός, ρέγκα κλπ) δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή ουσίες που περιέχονται σε πράσινα λαχανικά, φρέσκα φρούτα κλπ». Το αλκοόλ, που δυστυχώς η κατάχρηση του απαντάται συχνά σε ασθενείς με ψωρίαση, λέει ο κ. Παναγάκης όχι μόνο επιδεινώνει την έξαρση της νόσου, αλλά μπορεί να κάνει και τοξικές κάποιες από τις συστηματικές θεραπείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάτρα: Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας σε τρία νοσοκομεία και το ΚΥ Βορείου Τομέα

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επισκέφθηκε τρία νοσοκομεία και το Κέντρο Υγείας Πάτρας, επισημαίνοντας την ολοκλήρωση έργων και τη δέσμευση για άμεση επίλυση των προβλημάτων στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ: Ο αγώνας κατά του AIDS κινδυνεύει λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι η πρόοδος κατά του HIV/AIDS κινδυνεύει λόγω παγκόσμιων περικοπών στη χρηματοδότηση, καθώς οι θάνατοι έχουν μειωθεί 70% από το 2004, αλλά η αναπτυξιακή βοήθεια μειώθηκε κατά 23% το 2025.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατροί: Νέο γραφείο στήριξης για τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Ο ΙΣΑ ιδρύει Γραφείο Νέων Ιατρών με στόχο την ενίσχυση και υποστήριξή τους στα πρώτα επαγγελματικά βήματα. Θα παρέχει ενημέρωση, συμβουλές και καθοδήγηση, αξιοποιώντας εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Βουλή των Ελλήνων νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα συμπαράστασης της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα ALS/MND

Η Βουλή φωταγώγησε το Μέγαρο της στηρίζοντας ασθενείς με Νόσο Κινητικού Νευρώνα (ALS/MND), στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και υπενθυμίζοντας τις δύσκολες συνέπειες της νόσου και τον διαρκή αγώνα για αξιοπρέπεια.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στις καταγγελίες Καρχιμάκη για το «Αττικόν»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στις καταγγελίες του Λευτέρη Καρχιμάκη για το νοσοκομείο Αττικόν, διαψεύδοντας ελλείψεις σε σεντόνια και υποστηρίζοντας ότι γίνονται έργα για την κατάργηση των ράντζων.