Νέο σχέδιο σε τρεις άξονες καταρτίζει η κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει επιπλέον 50 ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα, καθώς και τη συνδρομή C-130 για τη μεταφορά ασθενών, αν χρειαστεί, από πόλη σε πόλη.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα από την Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τοπικά μέσα, η Ελλάδα πλέον γίνεται μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας, ενώ τόνισε πως η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς από χθες μέχρι σήμερα έγιναν 25 διασωληνώσεις και συνολικά 86 εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη είναι προ των πυλών για νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως η επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και ίσως το κλείσιμο όλων των σχολείων και των δημοτικών. Εχθές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην ΠΕ Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 652 κρούσματα.
Αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τους ηρωικούς ανθρώπους του ΕΣΥ, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, διοικητικούς, το ΕΚΑΒ Β. Ελλάδας, για την τεράστια προσπάθεια που έχουν κάνει τις τελευταίες ώρες και μέρες.
Πρέπει να καταλάβετε όλοι ότι είναι σοβαρή η κατάσταση στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Β. Ελλάδα και σε όλη τη χώρα και ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν μήνες τώρα και αγωνίζονται όλοι για να μπορέσουν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Το βλέπετε αυτό καθημερινά στις εφημερίες στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικά της Β. Ελλάδος. Αρκεί να αναφέρω ότι από χθες μέχρι σήμερα στη λήξη της εφημερίας, είχαν γίνει 25 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα. Καταλαβαίνετε, αν προσθέσετε τις επόμενες ημέρες, για τι νούμερα μιλάμε. Μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές στην εφημερία που τελείωσε σήμερα το πρωί.
Είμαστε υποχρεωμένοι ως Υπουργείο Υγείας, ως οργανωμένη Πολιτεία και Κυβέρνηση, υπό τις εντολές του Πρωθυπουργού, να υποστηρίξουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Β. Ελλάδα.
Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις που έκανα για 50 κρεβάτια καρδιοχειρουργικά, νευροχειρουργικά και αγγειοχειρουργικά, τα οποία μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ήδη ενταχθεί στη δύναμη του Ε.Σ.Υ., ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Κωτσιόπουλος μαζί με τους 2 Διοικητές των ΥΠΕ κ.κ. Μπογιατζίδη και Τσαλικάκη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου, δούλεψαν όλη τη νύχτα και εντάσσουμε τις επόμενες ημέρες – από σήμερα μέχρι την Κυριακή – άλλα 50 κρεβάτια ΜΕΘ-COVID σε όλη τη Β. Ελλάδα.
Αυτά είναι:
- 6 στο ΑΧΕΠΑ,
- 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,
- 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
- 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,
- 15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο,
- 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και
- 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.
Άρα λοιπόν, λόγω των τεράστιων αναγκών των συμπολιτών μας στη Β. Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα έχουμε άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα.
Κάνω έκκληση σε όλους τους συμπατριώτες μας και συμπολίτες μας, να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα, από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα. Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και πόσοι νοσούν. Εξήγησα χθες ότι από το εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η θετικότητα είναι στο 32%. Αυτό δεν είναι τυχαιοποιημένο δείγμα. Αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν σε ένα εργαστήριο, ξέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι θετικοί, επειδή είτε έχουν συμπτώματα, είτε κάποιος από το περιβάλλον τους έχει κολλήσει τον ιό. Δεν είναι σε όλες πηγές μέτρησης στη Β. Ελλάδα αυτό το ποσοστό. Όμως τα στοιχεία από τα Νοσοκομεία δείχνουν, προφανώς, του λόγου το αληθές.
Ανακοινώνω επίσης, ότι αύριο που εφημερεύει στη Θεσσαλονίκη το Ιπποκράτειο, θα καλύψει επικουρικά και θα στηρίξει την εφημερία και το Διαβαλκανικό Κέντρο.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινώς τους περίπου 140-150 ιδιώτες ιατρούς, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίτσα και τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλο, για αυτή την πρώτη προσπάθεια.
Χρειαζόμαστε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης – να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί.
Ανακοινώνω επίσης ότι για την περαιτέρω στήριξη της Β. Ελλάδας, η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και άρα, η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη. Έδωσα τη δυνατότητα, έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, να μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά, αν χρειαστεί, μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Φλώρο και, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των ιατρών και την τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών.
Όλοι μαζί θα παλέψουμε τον κορονοϊό. Το Υπουργείο Υγείας έχει σχέδιο και πλάνο ακόμα και για τα έκτακτα, ακόμα και όταν ο ιός αλλάζει τα δεδομένα μέσα σε μερικές ώρες. Για μία ακόμη φορά, παρακαλώ τους Θεσσαλονικείς και όλους τους Βορειοελλαδίτες να καταλάβουν τι έγινε στην πόλη τον τελευταίο μήνα».
Μ. Χρυσοχοΐδης: Να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις
Έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή της Αστυνομίας στον αγώνα κατά της πανδημίας.
«Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάνω έκκληση γι' αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται ν' αντέξουμε, πρέπει ν' αντέξουμε ακόμη λίγους μήνες χωρίς άλλες απώλειες. Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του εφιάλτη. Υπομονή και προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί».
Όπως τόνισε ο υπουργός, στις συναντήσεις που είχε έδωσε οδηγίες να υπάρξει εντατικοποίηση της εφαρμογής και εποπτείας των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.
Ερωτηθείς για το θέμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, ο κ. Χρυσοχοϊδης, σχολίασε: «Αυτή η συζήτηση εξελίσσεται μακάβρια. Είναι μία άσκοπη συζήτηση. Γιορτή για φέρετρα, το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ. Ούτε θα αφήσουμε να γίνει φέτος έτσι. Την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, το Πάσχα του 2020, όλες αυτές τις γιορτές τις φυλάξαμε και προφυλάξαμε τους εαυτούς μας. Το ίδιο θα γίνει με την 17η Νοεμβρίου, την οποία θα γιορτάσουμε με κατάνυξη και σεβασμό, αλλά χωρίς πορείες».