Για την κατάσταση του ΕΣΥ, τις επιτυχίες των ανθρώπων της Υγείας στην καθημερινή προσπάθεια τους να σωθεί έστω και μία ακόμα ανθρώπινη ζωή, όπως και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό.
Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, παραμένει η Θεσσαλονίκη, με τον υπ. Υγείας να τονίζει ότι ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης. Η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη, είπε και σημείωσε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά.
«Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ» ανέφερε ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Κικιλιας. Σημείωσε πως σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.690 επαγγελματίες υγείας, ενώ το Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 100.984 άτομα. Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.
Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Κικίλιας συνολικά 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Covid 19 εισήλθαν στη «μάχη» κατά του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία.
Διαβεβαίωσε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορονοϊό.
Αν. Κοτανίδου: Η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ
Ξεκινώντας την εισήγησή της η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων, αναφέροντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες, όλους όσοι σαν ομάδα δουλεύουν στο ΕΣΥ.
«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κ. Κοτανίδου.
Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» προσέθεσε η κ. Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».
Ο υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας
Παράλληλα ο υπ. Υγείας παρουσίασε τον ακόλουθο χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η συνολική εικόνα του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας.