ΓΔ: 1478.17 1.21% Τζίρος: 118.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πότε αναμένεται να αποδώσει το lockdown, τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Άγνωστη η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, ενώ αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.914 κρούσματα, 35 νεκρούς και 228 διασωληνωμένους.

Περίπου 10 ημέρες μετά την επιβολή του lockdown εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι πως θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, αν τα μέτρα τηρηθούν. Οι ειδικοί αναμένουν, επίσης, τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των διασωληνωμένων για να κάνουν λόγο για σταθεροποίηση της μετάδοσης.

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown. «Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δεν θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα». Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο».

«Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο, δεν θα δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα».

Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο εβδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».

Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Θέμα 104,6 προχώρησε στην εκτίμηση ότι «τα κρούσματα κορονοϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις». 

Κατά τον ίδιο για να υπάρξει άρση του lockdown «πρέπει το R (σ.σ. ο δείκτης μεταδοτικότητας) να πέσει πολύ κάτω από την μονάδα. Στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5».

«Ο κόσμος θα καταλάβει ότι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνεται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά».

Στην ερώτηση, δε, για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Βατόπουλος απάντησε «νομίζω ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν ακόμα κενά κρεβάτια και η ένταση θα κρατήσει για άλλες 2-3 ημέρες». «Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο ο κόσμος θα πειστεί ότι οι μάσκες οι αποστάσεις και η υγιεινή πρέπει να συνεχιστούν και να μπουν στην κουλτούρα μας» είπε ο κ. Βατόπουλος. 

Ερωτηθείς για τις αναφορές περί μετάλλαξης του κορονοϊού ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «ειδικά δημοσίευση από το Χιούστον λέει ότι ίσως είναι πιο μεταδοτικός» αλλά σε καμία από τις τρεις μεταλλάξεις που μελετώνται «δεν φαίνεται κάτι να έχει γίνει πιο παθογόνος».

Σε μια πιο δυσοίωνη εκτίμηση, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά, τονίζοντας ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους. 

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι' αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Τώρα έχουμε και μη COVID περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα δέχεται πίεση. 

Εξάλλου, εχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.914 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, με 35 νεκρούς και 228 διασωληνωμένους. Από τα νέα κρούσματα, τα 396 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ τα 483 στη Θεσσαλονίκη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.