Στο επίπεδο ρεκόρ των 12,2 δισ. ευρώ ανήλθε η καθαρή κερδοφορία των εταιρειών της Euronext Athens, για τη χρήση του 2025, μετά και τις τελευταίες δημοσιεύσεις που αναρτήθηκαν την Πέμπτη 30 Απριλίου.
Οι τράπεζες αναδείχθηκαν στην πρώτη θέση καταγράφοντας καθαρά κέρδη 5,5 δισ. ευρώ από 5,33 δισ. ευρώ το 2024 αυξημένα κατά 3,21%.
Το υπόλοιπο… ταμπλό είχε κέρδη 6,7 δισ. ευρώ από 6,4 δισ. ευρώ τη χρήση του 2024 ήτοι είχε άνοδο 4,4%.
Άνοδο 4,5% σημείωσε ο τζίρος και ανήλθε στα 101 δισ. ευρώ από 96,7 δισ. ευρώ το 2024.
Τα EBITDA βελτιώθηκαν 9,6% και στα 16,3 δισ. ευρώ έναντι 14,8 δισ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Να σημειωθεί πως ο καθαρός δανεισμός των εταιρειών ανέρχεται στα 29,1 δισ. ευρώ.
Και στη φετινή χρήση οι «δυνατοί» παρέμειναν «δυνατοί» ενώ στις χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις, οι «αδύναμοι» συνέχισαν να έχουν θέματα.
Οι τρεις μεγάλες συστημικές τράπεζες, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, διατήρησαν κέρδη πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η τέταρτη η Alpha Bank είχε κέρδη 906 εκατ. ευρώ.
Η υψηλότερη κερδοφορία από τις μη τραπεζικές εταιρείες ανήκει στην Coca Cola HBC με 989,3 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν οι εταιρείες διύλισης λόγω των εξαιρετικών περιθωρίων.
Η Motor Oil είχε κέρδη 757 εκατ. ευρώ και η HelleniQ Energy 503 εκατ. ευρώ. Allwyn, Jumbo και Metlen είχαν επίσης υψηλή κερδοφορία, με της Metlen να περιορίζεται λόγω έκτακτων ζημιών, αλλά η διοίκηση εκτιμά πως φέτος θα έχει EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ.
Δεν έλειψαν τα έκτακτα κέρδη όπως αυτά της Μπήτρος, η οποία είναι εκτός διαπραγμάτευσης, αλλά φαίνεται πως μπορεί να επιστρέψει. Λόγω διαγραφής δανείων είχε κέρδη 138,8 εκατ. ευρώ, αλλά λογιστικά. Η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι περιορισμένη.
Κατά τις τελευταίες μέρες δημοσίευσης, οι εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαν μείνει χωρίς να δώσουν ισολογισμό και πολλές απογοήτευσαν.
Τις μεγαλύτερες ζημιές λόγω αποτίμησης χαρτοφυλακίου είχε η Cairo Mezz. Το 2024 είχε μεγάλα κέρδη από αποτίμηση και το 2025 ζημία 94 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των ίδιων περιουσιακών στοιχείων.
Η ΕΥΔΑΠ είχε σημαντική φορολογική επιβάρυνση και εμφάνισε ζημία 21,3 εκατ. ευρώ.
Η Y/KNOT μείωσε σημαντικά τη δραστηριότητα και έβγαλε ζημία 5,1 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως η αλλαγή διοίκησης ήταν απαραίτητη όπως και η κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τα νούμερα του 2025.
Απογοήτευσε επίσης το Ιατρικό Αθηνών, η Ικτίνος, η Δρομέας, η ΑVΕ, η Intertech, η Τζιρακιάν. Τα Κλωστήρια Ναυπάκτου και η Χαϊδεμένος γιατί έβγαλαν ζημιές, αλλά κυρίως γιατί οι περισσότερες φαίνεται πως παγιώνεται μία περιορισμένη δραστηριότητα που δεν προσφέρει πολλά.
Στα θετικά της χρονιάς η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων λόγω της μείωσης των επιτοκίων από τις τράπεζες.
Οι φθηνότερες του Χ.Α.
Εταιρείες ακινήτων παίζουν με σημαντικό discount και με χαμηλό P/E λόγω βέβαια και των κερδών που έχουν από την αποτίμηση των ακινήτων.
Η Alpha Trust Ανδρομέδα και η Interlife, λόγω καλής πορείας των αγορών είχαν σημαντικά κέρδη. MotorOil και HelleniQ Energy έχουν επίσης χαμηλό P/E.
Η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων έβγαλε πολύ καλά κέρδη και παίζει και αυτή με μονοψήφιο P/E.
Autohellas και Aegean έχουν επίσης χαμηλό P/E όπως και από μικρότερες εταιρείες, Πετρόπουλος, Medicon, Flexopack Μοτοδυναμική και Πλαστικά Θράκης.
Με χαμηλό P/E επίσης Jumbo, Avax, AS Company, Καρέλιας, ΕΚΤΕΡ, Αλουμύλ και ΟΛΠ.
Τα γεμάτα ταμεία
Χωρίς δανεισμό και με ταμείο λίγο μικρότερο από την κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. η Καρέλια. Είχε στο τέλος του 2025 844,1 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo είχε 473,2 εκατ. ευρώ, η Intracom 333,4 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 265,4 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ 212,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ 149,7 εκατ. ευρώ, η Πλαστικά Κρήτης 143,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΘ 128,1 εκατ. ευρώ και η ΕΧΑΕ 106,3 εκατ. ευρώ.
Συνολικά 43 εταιρείες έχουν ταμείο υψηλότερο από το συνολικό δανεισμό.