ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Σε λειτουργία ο ψηφιακός χάρτης ενημέρωσης για τον κορονοϊό

Ο χάρτης θα παρέχει στους πολίτες άμεσα την δυνατότητα εντοπισμού της πληροφορίας σχετικά με το νέο κορονοϊό σε τοπικό επίπεδο και θα ενημερώνει για μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή.

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακάκης μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, «από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό» κι ανέφερε ότι ο χάρτης έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του ιστοτόπου covid19.gov.gr. «Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται».

Μάλιστα, θέτοντας το ερώτημα γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά «διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι «υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 - επίπεδο ετοιμότητας, 2 - επίπεδο επιτήρησης, 3 - επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 - επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών».

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις.

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε η χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς που νοσούν με Covid-19

Κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου, ο θεράπων ιατρός θα υποβάλει την αίτηση συμπληρώνοντας τα στοιχεία του ασθενούς. Η διαδικασία γίνεται μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ισχύ η πλατφόρμα για τη δήλωση εμβολιασμών που έγιναν στο εξωτερικό

H πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr αφορά σε πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους είτε σε χώρα της ΕE, είτε σε τρίτη χώρα που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.
Prasino Pistopoiitiko, Green Pass, Koronoios, Coronoios, Corona Virus, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποθήκευση των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων COVID σε κινητά και tablet

Η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή: για να αποθηκευτεί το έγγραφο στο wallet, ο πολίτης μπορεί είτε να σκανάρει το QR code στην εφαρμογή, είτε να το μεταφορτώσει ως αρχείο pdf. Αμέσως μετά εμφανίζεται η επιλογή «Αποθήκευση στο wallet».