ΓΔ: 2694.07 -1.19% Τζίρος: 161.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:39
Φωτιά στην Πάτρα
Μεγάλη φωτιά κατακαίει δασική έκταση κοντά στην Πάτρα, με έντονο καπνό και φλόγες.

Σβήνει η φωτιά στην Κάλυμνο, ανησυχία δημάρχου για τέταρτη φορά φέτος

Ανησυχία προκαλεί νέα πυρκαγιά στα Βλυχάδια Καλύμνου, η τέταρτη φέτος στην περιοχή. Η άμεση επέμβαση απέτρεψε χειρότερα, με τη φωτιά να οριοθετείται πριν επεκταθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Στην περιοχή Βλυχάδια της Καλύμνου εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά το βράδυ, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καλυμνίων Γιάννης Μαστροκούκος, αυτή είναι η τέταρτη φορά φέτος που ξεσπά φωτιά στην ίδια περιοχή, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για τα αίτια και τις συνέπειες των επαναλαμβανόμενων περιστατικών.

Η άμεση επέμβαση των δυνάμεων απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς, με τον δήμαρχο να σημειώνει ότι η πυρκαγιά οριοθετήθηκε προτού πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στην περιοχή.

Ο κ. Μαστροκούκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε πως η φωτιά εκδηλώθηκε στα Βλυχάδια, πίσω από τον ναό της Οσίας Ξένης. Η περιοχή καλύπτεται από φρύγανα, ενώ κοντά βρίσκεται ο οικισμός των Βλυχαδιών με πυκνή βλάστηση, όπου υπάρχουν ελιές, αμυγδαλιές, συκιές και άλλα δέντρα.

Η άμεση κινητοποίηση ήταν κρίσιμη, καθώς αν οι φλόγες είχαν ξεφύγει, θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τις κατοικημένες εκτάσεις. Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε και το 112, ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα οι κάτοικοι.

Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι η συχνότητα των περιστατικών. «Είναι η τέταρτη φωτιά στην περιοχή φέτος», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για τα αίτια της νέας πυρκαγιάς και οποιοδήποτε συμπέρασμα θεωρείται πρόωρο. Το γεγονός ότι πρόκειται για το τέταρτο συμβάν στην ίδια περιοχή μέσα σε ένα έτος αναμένεται να εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, καθώς εγείρει εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Φινλανδία οι Ευρωπαίοι ηγέτες για διάσκεψη για την Αρκτική

Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στη Ροβανιέμι της Φινλανδίας για να συντονίσουν δράσεις σχετικά με τις αλλαγές στην Αρκτική, εστιάζοντας σε νέες ναυτιλιακές οδούς, φυσικούς πόρους και απειλές ασφάλειας από Ρωσία και Κίνα.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα άντεξε το καλοκαίρι του 2026 καλύτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παρουσιάζει τον απολογισμό των φετινών πυρκαγιών και συγκρίνει τα στοιχεία με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση του κινδύνου καύσωνα στην Αττική ως το 2060, δείχνει έρευνα

Ο κλιματικός κίνδυνος του καύσωνα στην Αθήνα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την περίοδο 2031-2060 σε σχέση με το 1981-2010, σύμφωνα με το έργο CLIMASPIN. Τονίζεται η ανάγκη σύνδεσης πολεοδομικού σχεδιασμού με την κλιματική αλλαγή.
ξηρασία και λειψυδρία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Αίτημα στην Κομισιόν για ευρωπαϊκή προστασία των γεωργικών εδαφών

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν ενισχυμένη στήριξη στα κράτη μέλη για την προστασία των γεωργικών εδαφών και την αποφυγή ερημοποίησης, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, με χρηματοδοτικά εργαλεία και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
Αεροφωτογραφία ηλιοβασιλέματος πάνω από σύννεφα
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Ημέρα Όζοντος 2026: Ενώνουμε δυνάμεις για δροσερό πλανήτη

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Όζοντος επικεντρώνεται στην προστασία του όζοντος και τη μάχη κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, με αφορμή το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των καταστροφικών ουσιών για τη στιβάδα.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ευρωπαϊκές πόλεις

Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις λαμβάνουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, όμως κινούνται αργά, σύμφωνα με μελέτη στο The Lancet. Οι απειλές για την υγεία, όπως η ζέστη και οι πυρκαγιές, αυξάνονται και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.