ΓΔ: 2606.19 -0.27% Τζίρος: 53.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:12:35
Πυρκαγιά σε δάσος

Φωτιά στη Σίβηρη: Άδεια η Χαλκιδική παραμονή του Δεκαπενταύγουστου

Στη Σίβηρη Χαλκιδικής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται με πολλές μικρές φωτιές και ενισχυμένους ανέμους.

Σημαντικές προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σίβηρη Χαλκιδικής, όπου δεκάδες μικροεστίες φωτιάς συνεχίζουν να «καπνίζουν», ενώ ο άνεμος αναμένεται να ενισχυθεί εντός των επόμενων ωρών. 

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον περιορισμό της πυρκαγιάς και στην αποτροπή νέων αναζωπυρώσεων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη στροφή Κασσανδρείας έχει απαγορευθεί, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών να παραμένουν στο σημείο ή να αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές για να ελέγξουν τις περιουσίες τους μετά την καταστροφή. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, δημιουργώντας περαιτέρω ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Παρά τις δυσκολίες, η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Σίβηρης. Όσοι παρέμειναν στην περιοχή άνοιξαν σήμερα τα καταστήματά τους, προσπαθώντας να επανέλθουν σε μια μορφή κανονικότητας, παραμονή του 15Αύγουστου. Ωστόσο, το παραθεριστικό θέρετρο, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, παραμένει άδειο, με τη μυρωδιά του καμένου να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καϊτάρη, ιδιοκτήτη καταστήματος τουριστικών ειδών στη σκάλα Σίβηρης, «από το πρωί δεν πέρασε ψυχή». Όπως αναφέρει, οι ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο, που συνήθως χαρακτηρίζονται από έντονη τουριστική κίνηση, φέτος αναμένονται ερημικές λόγω της πυρκαγιάς.

Στην παραλία της Σίβηρης, όπου υπό άλλες συνθήκες θα υπήρχε έντονη παρουσία λουόμενων, μόνο λίγοι τόλμησαν μια πρωινή βουτιά, συνοδεία των πυροσβεστικών αεροσκαφών που ανεφοδιάζονται με νερό. Τα καταστήματα εστίασης παραμένουν άδεια, με τα τραπέζια δίπλα στο κύμα να είναι κενά, εικόνα που διαφέρει δραματικά από τις προηγούμενες χρονιές.

Όσοι κατάφεραν να πλησιάσουν τα σπίτια τους στις πληγείσες περιοχές ελέγχουν για ζημιές. Καταγράφονται κατοικίες με κατεστραμμένες στέγες και άλλες φθορές, ενώ το αμφιθέατρο της Σίβηρης, παρότι απειλήθηκε από τη φωτιά, παρέμεινε άθικτο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) και αύριο, 12/8

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται και για αύριο, Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026, σε μεγάλο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και των Κυθήρων, σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στα Πυργαδίκια Χαλκιδικής

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί στα Πυργαδίκια Χαλκιδικής. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 30 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, 10 οχήματα και υδροφόρες του Δήμου Αριστοτέλη, με χρήση drone για συνεχή επιτήρηση.
Τοπίο στη Χαλκιδική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση λόγω υψηλού κινδύνου φωτιάς

Αύριο, Παρασκευή 31 Ιουλίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία σε συγκεκριμένες δασικές περιοχές της Χαλκιδικής από τις 8:00 έως τις 20:00, λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς (δείκτης 3), όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η Ζιρόντ ξανά στις φλόγες από άνεμο και ζέστη – Βελτίωση αύριο

Η φωτιά στο Μπορντό αναζωπυρώνεται λόγω ζέστης και ανέμων, έχοντας κάψει 420.000 στρέμματα από τις 22 Ιουλίου. Η δραστηριότητα Canadair συνεχίζεται, ενώ μετεωρολόγοι αναμένουν πτώση θερμοκρασίας από αύριο.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτολιβαδική έκταση στο Μορόνι Φαιστού, Μεσσαρά Ηρακλείου. Η πυρκαγιά καίει κοντά σε σπίτια και γίνονται εκτεταμένες προσπάθειες κατάσβεσης με πυροσβεστικά οχήματα, ελικόπτερα και υδροφόρες.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής

Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη δασική έκταση «Παράδεισος» Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής, χωρίς πλέον κίνδυνο επέκτασης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με 5 οχήματα και εναέρια παρακολούθηση μέσω drone.