ΓΔ: 2451.62 -0.78% Τζίρος: 278.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Επίσημη σχολική τελετή
Μαθητές συμμετέχουν σε σχολική τελετή μπροστά σε δημόσιο κτίριο με επίσημους.

Μαθητικές δράσεις Ωνάσειων Σχολείων Αττικής με θέμα τον Κ. Καβάφη

Με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του Καβάφη, μαθητές των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων παρουσίασαν στη «Μάντρα» του Ιδρύματος Ωνάση έργα με έμπνευση την ποίησή του, γεμάτα πρωτοτυπία και δημιουργικότητα.

Με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του Κωνσταντίνου Καβάφη, στις 29 Απριλίου, η «Μάντρα» του Ιδρύματος Ωνάση στο κέντρο της Αθήνας γέμισε από παρουσιάσεις γεμάτες πρωτοτυπία και δημιουργικότητα.

Μαθητές των έξι Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (ΔΗΜΩΣ) της Αττικής «συνάντησαν» τον Αλεξανδρινό ποιητή μέσα από τη συμμετοχή τους στους ομίλους των σχολείων τους. Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και το αρχείο Καβάφη, «συνομίλησαν» με το έργο του και τον «έφεραν» στο σήμερα, δημιουργώντας τον «δικό τους» Καβάφη. Η καβαφική ποίηση αποτέλεσε τον οδηγό για έκφραση, δημιουργία και συμμετοχή.

Από τον Καραγκιόζη μαθητή στο σχολείο του Καβάφη μέχρι videopodcast, έργα ζωγραφικής, πρωτότυπα ποιήματα και φωτογραφικά αφιερώματα, οι μαθητές των ΔΗΜΩΣ Αχαρνών, Κολωνού και Περιστερίου ανέδειξαν τη δύναμη της παιδικής δημιουργικότητας μέσα από τη λογοτεχνία.

Γνωστά και λιγότερο γνωστά ποιήματα αποτέλεσαν τη βάση για ερμηνείες τόσο ακαδημαϊκές όσο και καλλιτεχνικές. Οι μαθητές λυκείου του ΔΗΜΩΣ Αχαρνών δημιούργησαν δύο videopodcast, εμπνευσμένα από το Νιχώρι του Βοσπόρου και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου — τόπους κομβικής σημασίας για τη διαμόρφωση της ποιητικής ματιάς του Καβάφη.

Οι μαθητές του γυμνασίου του ίδιου σχολείου παρουσίασαν μια πρωτότυπη ποιητική τριλογία με θέμα τον πόλεμο, την ελευθερία και την ευτυχία, προσεγγίζοντας ζητήματα μετανάστευσης και προσφυγιάς μέσα από παιδική οπτική.

Από τα ΔΗΜΩΣ Κολωνού, οι μαθητές λυκείου δημιούργησαν φωτογραφικό αφιέρωμα που ανέδειξε την ιστορικότητα της περιοχής, «συνομιλώντας» με τη γλωσσική αισθητική του Καβάφη. Οι μαθητές του γυμνασίου, μέλη των ομίλων φιλαναγνωσίας και ψυχολογίας, παρουσίασαν πώς λειτουργούν οι όμιλοι με αφορμή το ποίημα «Πόλις».

Οι μαθητές των ΔΗΜΩΣ Περιστερίου έδωσαν θεατρική διάσταση στην εκδήλωση, παρουσιάζοντας μια παράσταση Καραγκιόζη, όπου ο ποιητής συναντά τον λαϊκό ήρωα σε ένα «ποιητικό σχολειό». Παράλληλα, οι μαθητές του γυμνασίου παρουσίασαν δέκα πρωτότυπα ποιήματα εμπνευσμένα από τη θεματική και την ιστορικότητα του Καβάφη.

«Τα παιδιά απέδειξαν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ότι η ποίηση παραμένει ζωντανή, όταν γίνεται αφορμή για σκέψη, προβληματισμό και δημιουργία», δήλωσε η Στέλλα Τάτση, διευθύντρια Υποτροφιών και Πρωτοβουλιών Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση.

Όπως σημείωσε, στόχος των Δημοσίων Ωνάσειων Σχολείων είναι «να καλλιεργούν μαθητές που δημιουργούν με ελευθερία, εκφράζουν την άποψή τους με αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά, να οραματίζονται και να επιχειρούν να αλλάξουν τον κόσμο μέσα από τη δική τους ματιά».

Η κ. Πάτση υπογράμμισε ότι «το αποτύπωμα που άφησαν σήμερα τα παιδιά επιβεβαιώνει έμπρακτα αυτή την κατεύθυνση», αναδεικνύοντας την πολυσυλλεκτικότητα των προσεγγίσεων στην ποίηση του Καβάφη και τη συστηματική δουλειά που γίνεται στους Ομίλους των ΔΗΜΩΣ.

Οι Όμιλοι λειτουργούν συμπληρωματικά προς το ωρολόγιο πρόγραμμα, με τη συμβολή εκπαιδευτικών και ψυχολόγων και τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση. «Κεντρικός μας στόχος είναι ένα σχολείο που προσφέρει όχι μόνο μόρφωση, αλλά ουσιαστική παιδεία, καλλιεργώντας ολοκληρωμένους ανθρώπους, έτοιμους να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία», κατέληξε η κ. Πάτση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νομική σχολή Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίθεση δικηγόρων στην ίδρυση πολλών νέων ιδιωτικών Νομικών Σχολών

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την ίδρυση πολλών ιδιωτικών Νομικών Σχολών χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και διασφάλιση ποιότητας, ζητώντας ανώτατο όριο εισακτέων.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μ. Σχοινάς παραδίδει στους γονείς Γιακουμάκη το πτυχίο του Βαγγέλη

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς παρέλαβε το πτυχίο του Βαγγέλη Γιακουμάκη από τη Σχολή Γάλακτος Ιωαννίνων και θα το παραδώσει στους γονείς του, ως φόρο τιμής στη μνήμη του και μήνυμα κατά του εκφοβισμού.
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος στο Βερολίνο: Συναντήσεις με ομογενείς και εκπαιδευτικούς φορείς

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, επισκέφθηκε το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με ομογενειακούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Συζήτησαν ζητήματα της ομογένειας και την επιστολική ψήφο, ενώ επισκέφθηκε και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.
Κώστας Καραμανλής ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής μιλά στην αποφοίτηση του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

Ο Κώστας Καραμανλής προέτρεψε τους αποφοίτους του Αριστοτέλειου Κολλεγίου να κυνηγούν τα όνειρά τους με πείσμα, να ερευνούν και να αγωνίζονται για την αλήθεια, δίνοντας έμφαση στην ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία.
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η συνταγματική θωράκιση δημόσιων και μη κρατικών ΑΕΙ

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε τη θωράκιση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μη κρατικών, ασκώντας κριτική στη διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16.
Αριστοτέλους πλατεία Θεσσαλονίκης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Θεσσαλονίκη: Παιδιά διαγωνίστηκαν σε ασκήσεις νοερής αριθμητικής

Στη Θεσσαλονίκη διαγωνίστηκαν περίπου 400 παιδιά, 5-14 ετών, από 45 πόλεις, σε ασκήσεις νοερής αριθμητικής στο πλαίσιο του «Brainobrain». Στόχος είναι η ενίσχυση λογικής και δημιουργικότητας με άβακα και NLP.