ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μυτιλήνη προκυμαία κτίρια
Η προκυμαία της Μυτιλήνης με χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτίρια και την Αγία Θεοδώρα στη Λέσβο.

Χωρίς κισκέκ το πανηγύρι του Ταξιάρχη Μανταμάδου λόγω αφθώδους πυρετού

Χωρίς το παραδοσιακό «κισκέκ» θα πραγματοποιηθεί φέτος το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, λόγω αφθώδους πυρετού και περιορισμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Είναι η δεύτερη φορά που δεν θα παραχθεί το φαγητό.

Χωρίς το παραδοσιακό «κισκέκ», το «αρχαίο» φαγητό που αποτελεί προσφορά στους χιλιάδες προσκυνητές, θα πραγματοποιηθεί φέτος το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, την ερχόμενη Κυριακή των Μυροφόρων. Η απόφαση ελήφθη λόγω του αφθώδους πυρετού που πλήττει την περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, το lockdown στα κτηνοτροφικά προϊόντα, το οποίο επιβλήθηκε εξαιτίας της ζωονόσου, δεν επιτρέπει την προσφορά ζώων από τους προσκυνητές. Τα ζώα αυτά σφάζονταν παλαιότερα τελετουργικά στην αυλή της εκκλησίας και τα τελευταία χρόνια στα σφαγεία, προκειμένου να μαγειρευτεί σε μεγάλα καζάνια το μικρασιάτικο έδεσμα.

Το «κισκέκ» παρασκευάζεται με κρέας πρόβειο και μοσχαρίσιο, αποφλοιωμένο άσπαστο σιτάρι και κρεμμύδια. Όλα βράζονται από το μεσημέρι της παραμονής της Κυριακής των Μυροφόρων μέχρι το επόμενο πρωί. Μετά τη Θεία Λειτουργία, η μεγάλη ποσότητα φαγητού ευλογείται και διανέμεται στους πιστούς.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του γνωστού πανηγυριού που δεν θα παραχθεί το «κισκέκ». Η πρώτη ήταν το 2021, όταν είχαν επιβληθεί μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος οι προσκυνητές θα γευτούν ρεβίθια με μοσχαρίσιο κρέας, ένα φαγητό που απαιτεί σαφώς μικρότερη ποσότητα κρέατος. Το κρέας θα αγοραστεί από την αγορά και θα εισαχθεί στο νησί από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάδρομος νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21χρονη από την Πάρο σε κώμα στο Τζάνειο μετά από λήψη άγνωστης ουσίας

Σε κώμα νοσηλεύεται στο Τζάνειο μια 21χρονη που μεταφέρθηκε εκτάκτως από την Πάρο, έπειτα από απώλεια αισθήσεων πιθανόν λόγω ουσιών. Ο φίλος της συνελήφθη, ενώ οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του περιστατικού.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νιγηρία, τέταρτη χώρα της Αφρικής

Η Νιγηρία κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα Έμπολα έπειτα από μια δεκαετία, αποτελώντας την τέταρτη αφρικανική χώρα που πλήττεται από τον ιό ο οποίος εξαπλώνεται ραγδαία, ενώ δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στις 27/11 συνεχίζεται η δίκη για θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Η δίκη φυσιοθεραπευτή και γιατρού, που κατηγορούνται για θανάτους ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας λόγω εναλλακτικής θεραπείας, διακόπηκε για 27/11/2026 για μετάφραση εγγράφων και διορισμό συνηγόρου.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στόχος η Ελλάδα κέντρο φαρμακευτικής παραγωγής και έρευνας

Ο Κ. Πιερρακάκης δήλωσε στην Ετήσια Συνέλευση της ΠΕΦ ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει σημαντικό κέντρο φαρμακευτικής παραγωγής και καινοτομίας, με κρατική στήριξη και με στόχο τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.
Βουλή των Ελλήνων νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κοινοβούλιο φωταγωγείται για τον Μήνα Ευαισθητοποίησης στο Σύνδρομο Rett

Η πρόσοψη της Βουλής φωταγωγήθηκε μωβ συμμετέχοντας στις δράσεις για το Σύνδρομο Rett, τονίζοντας την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης, υποστήριξης στις οικογένειες και προώθησης της επιστημονικής έρευνας για τη σπάνια αυτή διαταραχή.