ΓΔ: 2467.5 0.74% Τζίρος: 239.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άδειο σχολικό θρανίο

Το «Άγριο Αίμα» στη Θεσσαλονίκη: Η σχολική τάξη ως πεδίο κοινωνικής σύγκρουσης

Το «Άγριο Αίμα» της Ars Moriendi Theatre Group παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, στο Goethe-Institut Θεσσαλονίκης. Ένα ωμό και σύγχρονο έργο που καταγράφει την ένταση και τις συγκρούσεις μέσα σε μια σχολική τάξη.

Σε μια εποχή όπου η κοινωνική ένταση και οι προκαταλήψεις δοκιμάζουν τα όρια της εκπαίδευσης, το «Άγριο Αίμα» της Ars Moriendi Theatre Group, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, έρχεται να φωτίσει με ωμό ρεαλισμό τη σύγκρουση γνώσης και βίας. 

Η νέα παραγωγή κάνει πρεμιέρα στο Goethe-Institut Thessaloniki, παρουσιάζοντας ένα έργο σύγχρονο, ανήσυχο και βαθιά ανθρώπινο.

Το έργο τοποθετείται σε ένα υποβαθμισμένο σχολείο, όπου μια δασκάλα προσπαθεί να διατηρήσει την πίστη της στη δύναμη του διαλόγου, απέναντι σε μαθητές που έχουν μάθει να επιβιώνουν μέσα από τη βία και τον φόβο. 

Όταν η κατάσταση ξεφεύγει, η ίδια επιχειρεί να διδάξει ανθρωπισμό υπό την απειλή ενός όπλου, μετατρέποντας τους μαθητές της σε ήρωες των «Ληστών» του Σίλερ.

Όπως αναφέρει ο Θάνος Νίκας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «Το έργο έπεσε εντελώς τυχαία στα χέρια μου και από την πρώτη ανάγνωση σκέφτηκα πόσο σπουδαίο κείμενο είναι». Η επικαιρότητα του θέματος, σημειώνει, έκανε την απόφαση για την παράσταση ακόμη πιο επιτακτική.

Η πρόκληση της ερμηνείας και η αμφισημία των ρόλων

Για τον σκηνοθέτη, το πιο συναρπαστικό στοιχείο του έργου είναι η διαρκής μετατόπιση της οπτικής του θεατή. Το κείμενο, όπως λέει, δεν επιλέγει τη βολική οδό της καταγγελίας, αλλά προκαλεί το κοινό να αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό. «Το εκπληκτικό πράγμα που κάνει το κείμενο είναι ότι διαρκώς μας μετατοπίζει από θέση σε θέση... Οπότε πλέον το ερώτημα γυρίζει σε εμάς: σε ποια θέση στεκόμαστε εμείς;», τονίζει ο Νίκας.

Αυτή η αμφισημία αποτέλεσε τον βασικό άξονα των προβών. Ο σκηνοθέτης εξηγεί πως τόσο ο ίδιος όσο και οι ηθοποιοί χρειάστηκε να επαναπροσδιορίζουν συνεχώς τη στάση τους απέναντι στους χαρακτήρες, αποφεύγοντας εύκολες ερμηνείες και ταμπέλες.

Σκηνοθετική προσέγγιση χωρίς φίλτρα

Η παράσταση απορρίπτει τις θεατρικές συμβάσεις, επιλέγοντας έναν ωμό, ρεαλιστικό τρόπο παρουσίασης. 

Εξελίσσεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, σαν ένα δίωρο σχολικό μάθημα όπου όλα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κοινού. «Δεν έχει φωτισμούς, ούτε τέταρτο τοίχο. Όλα συμβαίνουν δίπλα στον θεατή. Είναι στυγνός νατουραλισμός. Στυγνός και ακραίος», επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

Ηθικά διλήμματα και σύγχρονες αξίες

Το «Άγριο Αίμα» διερευνά πόσο σταθερές παραμένουν οι αξίες μας υπό πίεση και πόσο εύκολα ο άνθρωπος μετατρέπεται σε αυτό που καταγγέλλει. «Καταλαβαίνω απόλυτα τις αξίες του διαφωτισμού, αλλά γίνεται να τον διδάξεις με το πιστόλι στον κρόταφο;», αναρωτιέται ο Νίκας, υπογραμμίζοντας το ηθικό δίλημμα που διατρέχει το έργο.

Ο σκηνοθέτης θεωρεί ότι η παράσταση ανοίγει ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και των ιδανικών. Το μεγαλύτερο σοκ, όπως λέει, δεν είναι όσα συμβαίνουν επί σκηνής, αλλά όσα αναγνωρίζει ο θεατής μέσα του όταν ανάψουν τα φώτα.

Η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Goethe-Institut Thessaloniki. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 20 Απριλίου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως τις 20 Μαΐου, κάθε Δευτέρα έως Τετάρτη στις 21:00, στο Goethe-Institut Thessaloniki (Β. Όλγας 66).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Στόχος εξαγωγές 70 δισ. ευρώ ως το 2030

Ο Κ. Χατζηδάκης, στη συνέλευση του ΣΕΒΕ, τόνισε πως η ελληνική οικονομία γίνεται διαρκώς πιο εξωστρεφής, με το νέο παραγωγικό μοντέλο να υλοποιείται σταθερά και την επιτυχία να ανήκει τόσο στους πολίτες όσο και στην κυβέρνηση.
ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Εθνική επιτυχία το Κέντρο Εφοδιαστικής του ΔΟΜ

«Εθνική επιτυχία» χαρακτήρισε ο Κ. Πιερρακάκης το νέο Κέντρο Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΟΜ στη ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας το ισχυρό οικονομικό του αποτύπωμα και τις ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στις απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της Πόντου στην Καλαμαριά

Οριστικά κλείνει το θέμα των απαλλοτριώσεων για τη διάνοιξη της οδού Πόντου, καθώς εγκρίθηκε χρηματοδότηση 6,97 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καλαμαριάς για αποζημιώσεις, ολοκληρώνοντας έτσι το σχετικό έργο.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: 1.000€ επίδομα για τρίτο και τέταρτο παιδί από το Δήμο

Εφάπαξ επίδομα 1.000 ευρώ για τρίτο και τέταρτο παιδί, δωρεάν πάνες μωρού για ένα έτος, μείωση δημοτικών τελών 70% για νέα ζευγάρια με πρώτο παιδί και πρόγραμμα στήριξης μητρότητας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα 15.000 ευρώ για παράνομες μεταφορές

Στοχευμένοι έλεγχοι της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, από 22 έως 25 Ιουνίου, εντόπισαν 5 παραβάσεις παράνομου μεταφορικού έργου σε 14 Ι.Χ., με πρόστιμα 15.000 ευρώ. Οι εντατικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν για την οδική ασφάλεια.