ΓΔ: 2347.55 1.24% Τζίρος: 338.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:44
Άδειο δικαστήριο
Εικόνα από άδειο δικαστήριο στην Ελλάδα, πριν ξεκινήσει η δίκη.

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζεται τη Μ. Δευτέρα στη Λάρισα

Τη Μ. Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη, με τις δηλώσεις των διαδίκων για υποστήριξη της κατηγορίας. Ήδη οι πρώτοι 100 διάδικοι νομιμοποιήθηκαν, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους επόμενους.

Η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συνεχίζεται τη Μεγάλη Δευτέρα, με τις επόμενες δηλώσεις των διαδίκων για την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, εκφωνήθηκαν τα ονόματα των κατηγορουμένων και των συνηγόρων υπεράσπισής τους. Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους εκατό πρώτους διαδίκους δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή διάταξη της προέδρου του δικαστηρίου, αρχικά θα νομιμοποιηθούν οι πρώτοι εκατό διάδικοι, ενώ στη συνέχεια θα προσέλθουν οι επόμενοι εκατό, όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ίδια διάταξη ρυθμίζει και ζητήματα σχετικά με τη διάταξη των καθισμάτων για διαδίκους, δικηγόρους και δημοσιογράφους. Η εικόνα της κύριας αίθουσας ήταν σήμερα διαφορετική, καθώς απελευθερώθηκε χώρος μετά την κατεδάφιση τοίχων στο φουαγιέ, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις για δικηγόρους και συγγενείς θυμάτων. Η πρόεδρος τόνισε πως «το δικαστήριο έχει αυτή την αίθουσα. Θα προσπαθήσει να πάρει τις νομιμοποιήσεις προκειμένου να γίνει κατανοητός ο αριθμός των συνηγόρων. Το δικαστήριο σήμερα θα προχωρήσει με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Όποιος θορυβεί θα περνάει έξω».

Κατά την εκφώνηση των ονομάτων, ορισμένοι συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται περισσότερα πρόσωπα στο κατηγορητήριο. Η κ. Κανέλλα Ανδρεάδου, μητέρα της Αφροδίτης Τσιώμα, ενός εκ των 57 θυμάτων, δήλωσε: «Τα σκότωσαν τα παιδιά. Θέλω μια δίκαιη δίκη».

Αίτημα για οπτικοακουστική κάλυψη της δίκης

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και συνήγορος συγγενών θυμάτων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπέβαλε αίτημα για οπτικοακουστική κάλυψη και μετάδοση της δίκης. Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, επισημαίνοντας ότι η δημοσιότητα της διαδικασίας διασφαλίζεται από την παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, αφού ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση όλων των δικηγόρων, ενώ έκανε δεκτό το αίτημα μαγνητοφώνησης της δίκης για τα πρακτικά.

Σήμερα παρόντες στο δικαστήριο ήταν πέντε από τους συνολικά 36 κατηγορούμενους.

Τα αδικήματα και οι κατηγορούμενοι

Οι 36 κατηγορούμενοι, στελέχη του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΡΑΣ, της Hellenic Train και του υπουργείου Μεταφορών, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο. Οι πράξεις που τους αποδίδονται θεωρείται ότι ενείχαν κινδύνους για την ασφάλεια της συγκοινωνίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τη βαριά σωματική βλάβη και τη σημαντική ζημία σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

Επιπλέον, αντιμετωπίζουν πλημμελήματα για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, βαριά και απλή σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή, καθώς και παράβαση καθήκοντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Αποκαλύφθηκε το «νέο» κόμμα Τσίπρα ως παλιό και ξεπερασμένο

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ΕΛΑΣ, δεν φέρνει κάτι καινούργιο. Αμφισβητεί την αξιοπιστία του για τα "κόκκινα" δάνεια, τη φορολογία και την υπόσχεση πολιτικής αλλαγής, τονίζοντας δεσμούς με συμφέροντα.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Τσίπρα ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά αμετανόητος και απαράλλαχτος, με το κόμμα και τη ρητορική του να παραπέμπουν σε επιστροφή στο παρελθόν, αντί για τη γρήγορη πρόοδο που ζητά η κοινωνία.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Η Ελλάδα προοδεύει με πάθος, συνεργασία και ήθος

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα έγινε η εκδήλωση για τα 95 χρόνια της «Παπαστράτος», όπου εξήρε τη συνεισφορά της εταιρείας και τόνισε τη σημασία του ήθους, της δημιουργίας και της συλλογικής προόδου.
Όλυμπος κορυφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τραγική κατάληξη στις έρευνες για τον 25χρονο Ισπανό

Ο τραγικός επίλογος στην υπόθεση του 25χρονου Ισπανού ορειβάτη γράφτηκε στον Όλυμπο, με τον εντοπισμό και ταυτοποίηση της σορού του. Οι έρευνες ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου μετά την εξαφάνισή του κατά τη διάρκεια ανάβασης στον Μύτικα.
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Η επένδυση στον άνθρωπο οδηγός βιώσιμης ανάπτυξης

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε την κοινωνική σημασία της βιωσιμότητας, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους. Αναφέρθηκε σε πολιτικές για στήριξη γονέων, ατόμων με αναπηρία και πρόσβαση σε κατοικία στο 16ο Capital Link Forum.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό συμβούλιο: Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση

Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο για ενίσχυση της ισότητας αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών και ένταξη εργαζομένων ΕΣΥ και ΕΚΑΒ στα βαρέα. Εισάγονται νέοι κανόνες διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης στις αμοιβές.