ΓΔ: 2370.04 0.96% Τζίρος: 347.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:37
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
Φώτο: Shutterstock

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την εφαρμογή ΑμεΑ City4All του Λυκείου Καρέα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήρε τους μαθητές του Λυκείου Καρέα για την εφαρμογή City4All, που διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία στην Αττική, δηλώνοντας περήφανος και θέτοντάς τη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Η καινοτόμος ψηφιακή εφαρμογή City4All, που ανέπτυξαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Καρέα, συγκέντρωσε τον θαυμασμό του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά. 

Ο περιφερειάρχης δήλωσε πως «μόνο συγκίνηση και περηφάνια μπορώ να νιώσω για τα παιδιά του αγαπημένου μου Βύρωνα», μετά τη συνάντηση που είχε με τους μαθητές στο γραφείο του, κατά την οποία ενημερώθηκε για την πρωτοποριακή εφαρμογή που στέλνει, όπως είπε, ένα «ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς».

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από την καθηγήτριά τους Ευφροσύνη Τζιώτου και τον δήμαρχο Βύρωνα Αλέξη Σωτηρόπουλο, παρουσίασαν αναλυτικά τη λειτουργία της εφαρμογής. 

Το City4All συγκεντρώνει αξιόπιστα δεδομένα για την προσβασιμότητα δημόσιων χώρων σε όλη την Αττική, διευκολύνοντας τη μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η εφαρμογή «δεν είναι ένα απλό τεχνικό επίτευγμα, αλλά ένα μάθημα ανθρωπιάς», σημειώνοντας πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενισχύει την προσπάθεια για μια «Αττική ανθρώπινη, προσβάσιμη, συμπεριληπτική, με ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους». 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θέτει υπό την αιγίδα της την εφαρμογή.

Η λειτουργία και ο κοινωνικός αντίκτυπος

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από ομάδα 11 μαθητών και λειτουργεί ως ανοιχτή πλατφόρμα χαρτογράφησης προσβάσιμων σημείων. Οι χρήστες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες για χώρους και διαδρομές που εξυπηρετούν άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους ή γονείς με καρότσια.

Κεντρικό στοιχείο της πρωτοβουλίας είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να καταχωρούν νέα σημεία μέσω μιας απλής διαδικασίας τεσσάρων βημάτων στη διεύθυνση https://city4all-lykkarea.hub.arcgis.com/. 

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο, από το να βλέπεις νέους ανθρώπους να κουβαλούν μέσα τους την αγάπη για τον συνάνθρωπο».

Η στήριξη του Δήμου Βύρωνα και η ομάδα πίσω από το City4All

Ο δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος δήλωσε υπερήφανος για τους μαθητές, υπογραμμίζοντας ότι «η κοινωνική ευαισθησία, η καινοτομία και η ενεργή συμμετοχή δεν είναι απλώς έννοιες, αλλά αξίες που καλλιεργούνται στο σχολείο».

Τόνισε ότι ο Δήμος Βύρωνα θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που προάγουν τη συμπερίληψη και ενισχύουν τη δύναμη της νέας γενιάς.

Την ομάδα των μαθητών αποτελούν ο CEO και υπεύθυνος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ηλίας Παπαδόπουλος, ο υπεύθυνος Marketing Σταύρος Παναγόπουλος, οι υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων Βασίλης Κριτήδης και Αποστόλης Αποστολόπουλος και η διαχειρίστρια Social Media Ελπίδα Ντούτση, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Οικονομίας Ευφροσύνης Τζιώτου.

Από το σχολικό project σε εργαλείο κοινωνικής αλλαγής

Οι δημιουργοί ανέφεραν ότι το City4All αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού Εικονική Επιχείρηση του οργανισμού JA Greece, με στόχο τη δημιουργία πιο προσβάσιμων και δίκαιων πόλεων. 

Όπως εξήγησαν, «πολλές πόλεις δεν είναι σχεδιασμένες για όλους», και η εφαρμογή φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τη δύναμη της κοινότητας για να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα.

Οι μαθητές ζήτησαν τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής για την περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής και την αξιοποίησή της ως εργαλείου συνεργασίας με Δήμους και φορείς. Ο κ. Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε ότι «η Περιφέρεια θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο την προσπάθεια».

Η δυναμική της κοινότητας και τα επόμενα βήματα

Το www.city4all.org βοηθά κατοίκους και επισκέπτες να εντοπίζουν κοντινές υποδομές και σημεία ενδιαφέροντος με έμφαση στην προσβασιμότητα. Κάθε νέα καταχώριση ελέγχεται και επικαιροποιείται τακτικά, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία των δεδομένων.

Ήδη περισσότεροι από 250 χρήστες έχουν συμβάλει στην καταγραφή άνω των 620 σημείων σε 60 δήμους. Το City4All λειτουργεί και ως πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ πολιτών, δήμων, οργανισμών και φορέων ατόμων με αναπηρία, ενισχύοντας δράσεις ευαισθητοποίησης και κοινωνικής συμμετοχής.

Η πρωτοβουλία των μαθητών αποτελεί πρότυπο κοινωνικής καινοτομίας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομαδική καινοτομία εργασίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΝΟΗΣΙΣ: Νέες δράσεις για τεχνολογία και δεξιότητες στα σχολεία

Το ΝΟΗΣΙΣ και φορείς εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύουν τη συνεργασία τους για την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, σχεδιάζοντας κοινές δράσεις που συνδέουν την εκπαίδευση με το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυκλοφόρησε ο νέος οδηγός για την AI στην καθημερινότητα των πολιτών

Διαθέσιμος δωρεάν ο Οδηγός «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους» από Έλληνες επιστήμονες και το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της ψηφιακής πύλης, με στόχο να ενισχύσει τη γνώση και τη σωστή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τους πολίτες.
ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο καινοτομίας με το Aristotle Innovation Forum

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Κ. Αναστασιάδης, τόνισε πως τα πανεπιστήμια πρέπει να ξαναγίνουν χώροι ελευθερίας και γνώσης. Δεσμεύτηκε το Aristotle Innovation Forum να συνεχίσει πιο δυναμικά, με στόχο το «αλλιώς» στη συνεργασία και τη γνώση.
Καινοτομία και τεχνολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση για την επιστήμη από Ίδρυμα Ευγενίδου και CERN στις 28/5

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και το CERN ξεκινούν συνεργασία για την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και δεξιοτήτων. Εκδήλωση με θέμα «Από τα Σωματίδια στις Δεξιότητες» θα γίνει στις 28 Μαΐου, αναδεικνύοντας τον ρόλο της έρευνας.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επίδειξη 3D εκτύπωσης από το Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας του ΑΠΘ στη ΔΕΘ

Το Εργαστήριο Μεταλλογνωσίας του ΑΠΘ τύπωσε με 3D εκτυπωτή το λογότυπο του Aristotle Innovation Forum στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας σε μαθητές και κοινό την εύκολη πρόσβαση στη σύγχρονη τεχνολογία και τη δημιουργία προϊόντων.
Λογότυπο Google εξωτερικό
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέγκυ Αντωνάκου: Η ΤΝ μπορεί να ενισχύσει την ανθρωπινότητά μας

Η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Google Greece, όρισε ως «ανθρωπινότητα» τον τρόπο που η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει τις κοινωνίες, στο Aristotle Innovation Forum. Η Βικτώρια Μπούση επέλεξε τη λέξη «ελευθερία» για τον ρόλο της τεχνολογίας.