ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Κώστας Τσιάρας ομιλία Βουλή
Φωτογραφία: Ομιλία του Κωστή Τσιάρα. Credit: Aris Oikonomou / SOOC

Τσιάρας: Σχέδιο 5 αξόνων για τον πρωτογενή τομέα με μέτρα και χρηματοδότηση

Ο Κ. Τσιάρας παρουσίασε σχέδιο 5 αξόνων για τον πρωτογενή τομέα: 160 εκατ. από Βασική Ενίσχυση, επέκταση τιμολογίου ΓΑΙΑ, ΕΛΓΑ με αποζημίωση 100% και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το νέο σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων αρμόδιων φορέων. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το σχέδιο βασίζεται σε πέντε άξονες και στοχεύει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, με μέτρα που χαρακτηρίζονται ως συγκεκριμένα, κοστολογημένα και εφαρμόσιμα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις είναι πλήρως εναρμονισμένες με τους κανονισμούς της ΕΕ και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

 Ειδικότερα, ανέφερε πως από τους αδιάθετους πόρους της Βασικής Ενίσχυσης, ύψους 160 εκατ. ευρώ, τα 80 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε βαμβακοπαραγωγούς και σιταροπαραγωγούς μέσω οικολογικών σχημάτων, ενώ τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε κτηνοτρόφους, μέσω επιπρόσθετης βασικής ενίσχυσης και οικολογικών σχημάτων.

Για το τιμολόγιο ΓΑΙΑ, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα επεκτείνει από την 1η Απριλίου 2026 τη σταθερή τιμή για δύο έτη. 

Για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η τιμή θα διαμορφωθεί στα 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που εφαρμόζει σύστημα εγγυημένων τιμών».

Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ, προχωρά η τροποποίηση του κανονισμού ώστε να θεσπιστεί αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, από 80% που ίσχυε έως σήμερα, χωρίς αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς. 

Παράλληλα, αυξάνεται το όριο αποζημίωσης στα 200.000 ευρώ, ενώ η παρακράτηση από τη βασική ενίσχυση θα εφαρμόζεται σε δύο στάδια από τα τέλη του 2026, καλύπτοντας όλους τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Στο πλαίσιο των επενδυτικών παρεμβάσεων, προωθείται η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός θερμοκηπίων, δράσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες και νέα προγράμματα ενθάρρυνσης συλλογικών σχημάτων. 

Η συνολική επενδυτική κινητοποίηση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, με σημαντική ιδιωτική συμμετοχή.

Υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την ενεργοποίηση τριών νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, με αρχική δημόσια δαπάνη 160 εκατ. ευρώ. 

Με τη μόχλευση κεφαλαίων, η συνολική δυνατότητα χρηματοδότησης θα υπερβεί τα 350 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, ο υπουργός σημείωσε ότι 21 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως φέτα, ελαιόλαδο, κρόκος Κοζάνης και μαστίχα Χίου, θα προστατεύονται από απομιμήσεις, διευρύνοντας τις δυνατότητες διάθεσης σε υψηλότερες τιμές. 

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αυστηρή εφαρμογή των κανόνων και συνεχή παρακολούθηση των επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή παραγωγή, καθώς και ανακατεύθυνση πρόσθετων πόρων για την ΚΑΠ.

Έχουν ήδη υλοποιηθεί 11 πρωτοβουλίες στήριξης των αγροτών, όπως η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα στο 6%, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα στο 13% και η μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω συνεταιρισμών ή συμβολαιακής γεωργίας.

Από το 2019 εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, που περιλαμβάνει ενίσχυση υποδομών, προώθηση της επιχειρηματικότητας, ψηφιακό μετασχηματισμό, ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος, επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και άνοιγμα νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους, όχι μόνο για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος με προοπτική για την ελληνική αγροτική παραγωγή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 2026 αγροτικές πληρωμές 2,2 δισ. ευρώ από ΑΑΔΕ – Τέλος στους επιτήδειους

Απρόσκοπτες θα συνεχιστούν οι αγροτικές πληρωμές κατά τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. Έως το 2026, 600.000 δικαιούχοι θα λάβουν 2,231 δισ. ευρώ, με διαφάνεια και χωρίς καθυστερήσεις.
Γιώργος Πιτσιλής πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιτσιλής: Πληρωμές 2,23 δισ. ευρώ σε αγρότες μέσα στο 2026

Τον Μάιο θα καταβληθούν 297,05 εκατ. ευρώ σε 161.000 αγρότες, ενώ μέχρι τέλος του έτους οι συνολικές πληρωμές θα φτάσουν τα 2,23 δισ. ευρώ σε 3,42 εκατ. δικαιούχους. Ήδη, για το α' τετράμηνο δόθηκαν 258,7 εκατ. ευρώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο αγροτικές ενισχύσεις και νόσοι ζώων

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προήδρευσε σε σύσκεψη για αγροτικές ενισχύσεις και επιζωοτίες. Συζητήθηκαν νέα μέτρα και ενισχύσεις, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη συνέχισης αυστηρών μέτρων κατά των ζωονόσων σε αιγοπρόβατα και Λέσβο.
ΑΑΔΕ σε φορητό υπολογιστή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτή η εφαρμογή ΑΑΔΕ για υπεύθυνη δήλωση αγροτεμαχίων ΕΑΕ 2025

Σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή εφαρμογή «Υπεύθυνη δήλωση κατοχής αγροτεμαχίου» στη myBusinessSupport για την ΕΑΕ 2025, διευκολύνοντας την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης μη ιδιοχρησιμοποιούμενων αγροτεμαχίων έως 20 στρέμματα.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Στις 9 Φεβρουαρίου ανοίγει το ΟΣΔΕ/ΕΑΕ 2024-2025 για ενημερώσεις

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε πως το σύστημα υποβολής ΕΑΕ 2024-2025 θα ανοίξει από 09/02 έως 27/02/2026, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να διορθώσουν αιτήσεις με εκκρεμότητες, μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες, βάσει σχετικής απόφασης.