ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Κτίριο Επιτροπής Ανταγωνισμού
Φώτο: Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού συμμετέχει σε ευρωπαϊκό έργο για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και των εργαλείων ελέγχου στις σύγχρονες ψηφιακές αγορές.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο διακρατικό έργο DICE - Supporting Digital Transformation in Competition Law Enforcement, το οποίο ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου 2025. 

Στο έργο λαμβάνουν μέρος αρχές ανταγωνισμού από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υλοποίησή του προγραμματίζεται για τη διετία 2026-2027.

Το έργο υλοποιείται με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισευρμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Μηχανισμού Τεχνικής Υποστήριξης (TSI).

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν τη λειτουργία και τη δυναμική των αγορών, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ψηφιακές. 

Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες αναλυτικές και ερευνητικές προκλήσεις, όσον αφορά τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση αντιανταγωνιστικών πρακτικών.

Η ταχύτατη ανάπτυξη των αλγοριθμικών επιχειρηματικών μοντέλων και της ισχύος που βασίζεται στα δεδομένα απαιτεί από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού να ενισχύσουν τις τεχνικές, νομικές και οικονομικές τους δυνατότητες. 

Η ενίσχυση της ψηφιακής ικανότητας θεωρείται πλέον απαραίτητη για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Μέσω του έργου DICE, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της, στοχεύει στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας των εθνικών αρχών.

 Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από πρακτική εκπαίδευση στην εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς και μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και ανάλυσης δεδομένων για την ενίσχυση της ερευνητικής διαδικασίας και της ψηφιακής ετοιμότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Σεμινάρια για δικαστές σε ψηφιακή αγορά και ανταγωνισμό στην ΕΕ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υλοποίησε σεμινάρια (Δεκ. 2025–Ιαν. 2026) για δικαστικούς, στο έργο CompEUte της ΕΕ, ενισχύοντας δεξιότητες σε υποθέσεις ανταγωνισμού στην ενιαία ψηφιακή αγορά, με νομολογία και πρακτικά παραδείγματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Λιανός: Συνεχίζουμε εστιάζοντας σε τομείς με επιπτώσεις στους καταναλωτές

Πραγματοποιήθηκαν πλήθος ελέγχων το 2021 ενώ ερευνήθηκαν τομείς που επηρεάζονται από την κρίση όπως προϊόντα σουπερμάρκετ, ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές σημείωσε ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού.
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ι. Λιανός: Ρεκόρ στην Ευρώπη η Επ. Ανταγωνισμού με 136 ελέγχους

Η Επ. Ανταγωνισμού υπήρξε η πιο δραστήρια πανευρωπαϊκά σε ελέγχους σημειώνοντας αύξηση 100% σε σχέση με το 2019 ενώ αυξήθηκαν κατά 1.980% τα ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις παρά την υποστελέχωσή της.
Βραβείο εταιρείας χέρια
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν απένειμε τα πρώτα βραβεία Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Μικρού Λιανικού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε τα βραβεία «Πρωτεύουσες Μικρού Λιανικού Εμπορίου 2026», αναδεικνύοντας πόλεις που στηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις και ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες. Νικήτριες φέτος ήταν η Σιλάντρο, οι Κάλντας ντα Ρέινα και η Βαρκελώνη.