ΓΔ: 2056.39 1.02% Τζίρος: 208.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τροχαίο με μηχανή
Η φωτογραφία δείχνει μοτοσυκλέτα μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα στη μέση του δρόμου.

Αύξηση επικίνδυνων παραβάσεων οδήγησης καταγράφηκε στη Δυτική Ελλάδα

Σημαντική άνοδος στις επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις από οδηγούς και δικυκλιστές καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2025 στη Δυτική Ελλάδα, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2024.

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στις επικίνδυνες παραβάσεις οδηγών οχημάτων και δικύκλων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, καταγράφηκαν 25.138 επικίνδυνες παραβάσεις εντός των πρώτων έξι μηνών του 2025, έναντι 21.681 παραβάσεων το 2024. Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 3.457 παραβάσεων.

Η πλειοψηφία των παραβάσεων αφορούσε:

  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • Μη χρήση κράνους από οδηγούς δικύκλων
  • Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
  • Επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση

Επικίνδυνες παραβάσεις που άγγιξαν υψηλά επίπεδα

Εκτός από τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση, η Αστυνομία σημείωσε και φαινόμενα όπως η απουσία τεχνικού ελέγχου οχημάτων, οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά και μη χρήση παιδικών καθισμάτων. Επίσης, στη λίστα των επικίνδυνων παραβάσεων συγκαταλέγονται η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο, το αντικανονικό προσπέρασμα, καθώς και η παραβίαση προτεραιότητας.

  • 12.124 για υπερβολική ταχύτητα
  • 3.276 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • 2.836 για μη χρήση κράνους
  • 1.579 για έλλειψη ΚΤΕΟ
  • 1.064 για επικίνδυνους ελιγμούς
  • 1.057 για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
  • 1.041 για φθαρμένα ελαστικά
  • 727 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 388 για αντικανονικό προσπέρασμα
  • 352 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων
  • 342 για παραβίαση προτεραιότητας
  • 322 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Η μεγαλύτερη συχνότητα επικίνδυνων παραβάσεων καταγράφηκε κατά τον Μάιο (4.747), ενώ η χαμηλότερη παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο (3.324), φανερώνοντας την εποχικότητα του φαινομένου.

Συγκριτική ανάλυση με το πρώτο εξάμηνο του 2024

Την αντίστοιχη περίοδο του 2024, εντοπίστηκαν ενδεικτικά οι εξής παραβάσεις:

  • 10.784 για υπερβολική ταχύτητα
  • 2.601 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
  • 2.329 για μη χρήση κράνους
  • 1.526 για μη έλεγχο ΚΤΕΟ
  • 867 για φθαρμένα ελαστικά
  • 821 για επικίνδυνους ελιγμούς
  • 811 για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
  • 594 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 340 για χρήση κινητού τηλεφώνου
  • 251 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων

Η σύγκριση καταδεικνύει ότι οι παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης και παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη παρουσίασαν σαφή άνοδο το 2025, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε μείωση στις παραβάσεις της μη χρήσης κράνους και της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Εντατικοποίηση αλκοτέστ και ανίχνευση μέθης

Παράλληλα με τους ελέγχους για παράβαση του ΚΟΚ, η Αστυνομία προχώρησε και σε δειγματοληπτικούς ελέγχους αλκοτέστ. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 πραγματοποιήθηκαν 28.751 αλκοτέστ, εντοπίζοντας 956 οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ. Την αντίστοιχη περίοδο το 2024, τα αλκοτέστ ανήλθαν σε 28.340, με 846 θετικούς οδηγούς.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν μια ανησυχητική τάση: «Παρά την αύξηση των ελέγχων, ο αριθμός των παραβάσεων αυξήθηκε, εντείνοντας την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης και αυστηροποίησης της εφαρμογής του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη γνωστή ηθοποιός, ποινική δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση

Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας σε γνωστή ηθοποιό που συνελήφθη στη Λ. Βουλιαγμένης για υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση χωρίς δίπλωμα και πινακίδες, καθώς και κατανάλωση αλκοόλ. Η υπόθεση παραπέμπεται στο Αυτόφωρο.
Φορτηγά μεταφορές Ρόδος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδρούν επαγγεματικοί φορείς στα νέα όρια ταχύτητας και τις κυρώσεις φορτηγών

Πέντε επαγγελματικοί φορείς της εφοδιαστικής ζητούν αλλαγές στον ΚΟΚ, αντιδρώντας στα νέα όρια ταχύτητας και τους αναδρομικούς ελέγχους, τονίζοντας ότι τα μέτρα πλήττουν την οδική ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη γνωστής ηθοποιού στη Βουλιαγμένη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Γνωστή ηθοποιός συνελήφθη στη Βουλιαγμένη αφού εντοπίστηκε να οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα, χωρίς πινακίδες και με επίπεδα αλκοόλ άνω του ορίου, με την ΕΛΑΣ να σχηματίζει δικογραφία για πολλαπλές παραβάσεις.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Στήριξη στο σεμινάριο οδικής ασφάλειας Σαρακάκη - ΕΜΠ

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης χαιρέτισε το σεμινάριο οδικής ασφάλειας του Ομίλου Σαρακάκη και του ΕΜΠ, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των νέων οδηγών για τη μείωση τροχαίων.
Εθνική οδός ηλιοβασίλεμα
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Ε65 από την Κεντρική Οδό

Μακροχρόνιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στον Ε65 λόγω ασφαλτικών εργασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας.