ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άνδρας με κράνος μοτοσικλέτας
Εντατικοί έλεγχοι της Αστυνομίας για τη χρήση κράνους στις μηχανές. Φώτο: Shutterstock

Εντατικοί έλεγχοι από την Αστυνομία για τη χρήση κράνους στις μηχανές

Από σήμερα, η Τροχαία της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκινά εκστρατεία «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους», με στόχο την πλήρη συμμόρφωση οδηγών δικύκλων και ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Εκστρατεία «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους» ξεκινούν από σήμερα, οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα, με στόχο τη σταδιακή και καθολική συμμόρφωση των χρηστών δικύκλων και Ε.Η.Ο. (Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την επικράτεια, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός στοχευμένου σχεδιασμού της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που καλύπτει το σύνολο των αναβατών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων και ενοικιαζόμενων οχημάτων χωρίς κουβούκλιο, καθώς και επαγγελματιών διανομέων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους κεντρικούς άξονες της δράσης, θα πραγματοποιούνται:

  • Καθολικοί και συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση της υποχρέωσης χρήσης κράνους, σε οδηγούς και συνεπιβάτες, από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Τ.Α., βάσει του Κατευθυντήριου Επιχειρησιακού Σχεδίου Τροχαίας,
  • Ειδικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων και σε εργοδότες στον τομέα των διανομών, για την τήρηση των υποχρεώσεών τους, σύμφωνα με την κείμενη εργατική και διοικητική νομοθεσία,
  • Αυστηρή επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και
  • Συνεργασία και ανάπτυξη κοινών δράσεων με συναρμόδιους Φορείς, με σκοπό την ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής και της συλλογικής ευθύνης.

Από την ΕΛΑΣ σημειώνεται ότι, παρά τους εντατικούς ελέγχους, ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα παραμένει υψηλός, με τη μη χρήση κράνους να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιδείνωσης των συνεπειών.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερο, δικαιότερο και αποτελεσματικότερο πλαίσιο, ικανό να ανταποκριθεί στους σημερινούς κινδύνους της κυκλοφορίας σε αστικά και ημιαστικά δίκτυα.

 Η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται ενεργά στη νέα αυτή θεσμική και κοινωνική επιταγή. Σταθερά προσηλωμένη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, θα βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «το προστατευτικό κράνος δεν είναι απλώς μια υποχρέωση· είναι πράξη προσωπικής ευθύνης και συλλογικής ωριμότητας. Είναι η απλούστερη, πιο προσιτή και - συχνά - καθοριστική πράξη που σώζει ζωές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κερί σε σκοτάδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανατηφόρο τροχαίο με μοτοσικλετιστή στον Ασπρόπυργο

Θανατηφόρο τροχαίο με μοτοσυκλέτα, φορτηγό και ΙΧ σημειώθηκε το πρωί στον Ασπρόπυργο, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Ένας νεκρός, συνελήφθησαν οι οδηγοί φορτηγού και ΙΧ. Οι αρχές ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.
Τροχαίο με σύγκρουση αυτοκινήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική: 4 νεκροί και 507 τραυματίες σε 433 τροχαία το Μάρτιο

Τον Μάρτιο στην Αττική σημειώθηκαν 433 τροχαία με 4 νεκρούς και 507 τραυματίες. Τα θανατηφόρα ατυχήματα μειώθηκαν 75%. Κύρια αίτια η απρόσεκτη οδήγηση και η μη χρήση κράνους. Βεβαιώθηκαν 37.559 παραβάσεις τροχαίας.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ στους δρόμους για την 25η Μαρτίου

Η Ελληνική Αστυνομία θα εφαρμόσει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας πανελλαδικά στις 24 και 25 Μαρτίου 2026 για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, με ενισχυμένους ελέγχους από τις Υπηρεσίες Τροχαίας λόγω εορτασμού 25ης Μαρτίου.
Έλεγχος αλκοτέστ αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΑΣ: Πάνω από 16.000 τροχονομικές παραβάσεις σε 3 μέρες σε όλη τη χώρα

Σε εντατικούς ελέγχους της Τροχαίας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βεβαιώθηκαν πάνω από 16.000 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στην υπερβολική ταχύτητα και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Τροχαίο με μηχανή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεθυσμένος οδηγός μηχανής παρέσυρε και σκότωσε πεζή στην Πατησίων

Θανατηφόρο τροχαίο συνέβη μετά τα μεσάνυχτα στην Πατησίων, όταν 28χρονος με μηχανή χτύπησε 74χρονη πεζή, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της. Ο οδηγός συνελήφθη με αλκοόλ πάνω από το όριο. Προανάκριση διενεργεί η Τροχαία.
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένα μέτρα ΕΛΑΣ στους δρόμους για Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα

Η Ελληνική Αστυνομία εντείνει τα μέτρα οδικής ασφάλειας για το τριήμερο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας (20-23/2) για ασφαλείς μετακινήσεις και μείωση τροχαίων, με πλήρη αξιοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας.