ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Φώτο: ΑΠΕ

Αίτηση επαναπατρισμού από 2.850 Έλληνες που μένουν στη Βρετανία

Για λόγους δημόσιας υγείας διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία και Γερμανία μέχρι τις 15 Απριλίου, με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά να υπογραμμίζει πως δεν μπορούν να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες πίσω αυτή την στιγμή.

Οι πτήσεις κλείνουν για λόγους δημόσιας υγείας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι από αύριο, Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 3 το πρωί και έως 15 Απριλίου στις 3 το πρωί, διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία. Για την ίδια περίοδο διακόπτονται και οι πτήσεις από τη Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα.

Εξαίρεση από τους περιορισμούς ισχύει για τις πτήσεις που αφορούν στην υποστήριξη των συστημάτων υγείας, πτήσεις που εγκρίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με την ΓΓΠΠ, πτήσεις για κρατικούς ή στρατιωτικούς λόγους, μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και για τις εμπορικές πτήσεις. Ανάμεσα στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού και προστασίας των πολιτών, είπε, είναι η διακοπή πτήσεων από χώρες στις οποίες υπάρχει σοβαρό επιδημιολογικό πρόβλημα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για την δημόσια υγεία της χώρας μας, τόνισε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 2.850 Έλληνες έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό, δήλωσε ότι θα επαναπατριστούν εκείνοι που έχουν ανάγκη και ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

1. Όσοι χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο όπου βρίσκονται, π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μια απόδειξη συνταγογράφησης.

2. Όσοι δεν έχουν πού να μένουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Και αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά

3. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Ήδη χθες το βράδυ, όπως είπε, ήρθαν 30 πολίτες με ειδική πτήση από το Χίθροου με προβλήματα υγείας. «Πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό, η διαδικασία επαναπατρισμού δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Γνωρίζω ότι πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να επιστρέψουν, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι επιστροφές γίνονται για άτομα που έχουν ειδικούς λόγους και όχι για κάποιους που δίχως να έχουν ειδικό λόγο και δίχως να δίνουν τα στοιχεία τα απαραίτητα στις Αρχές θέλουν οπωσδήποτε να επιστρέψουν και να κάνουν μάλιστα και φασαρία», ανέφερε. Προσέθεσε ότι «δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι όσο και αν φωνάζουν εάν δεν έχουν σοβαρό λόγο, θα πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που αρνούνται να συνεργαστούν και δεν απαντούν στα ερωτήματα που τους θέτει η πρεσβεία ή η ΓΓΠΠ, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν έχουν κάπου να μείνουν και εκείνοι που αρνούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά των λόγων που προβάλλουν, επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Etihad και η Qatar Airways ακυρώνουν πτήσεις από/προς Σαουδική Αραβία

Η Etihad και η Qatar Airways ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις προς Ριάντ, Νταμάμ και Τζέντα λόγω της περιφερειακής αναταραχής και των επιθέσεων που κλιμακώνονται στη Σαουδική Αραβία. Η απαγόρευση ισχύει τουλάχιστον έως 19 Οκτωβρίου.
Νοσοκομείο στην Τουρκία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 5.000 νοσηλείες για γαστρεντερίτιδα στο Τοκά, ελέγχεται το νερό

Περίπου 5.000 άνθρωποι στο Τοκάτ της βόρειας Τουρκίας παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, πιθανώς από μόλυνση νερού. 70 νοσηλεύτηκαν, 40 πήραν εξιτήριο. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν κινδυνεύει καμία ζωή.
Πυρκαγιά σε εξοχική οδό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Silver alert για την ηλικιωμένη που βρέθηκε διασωληνωμένη μετά από φωτιά στο Πανόραμα

Βρέθηκε η 78χρονη που είχε εξαφανιστεί από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, μετά από silver alert. Εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση φωτιάς στο Πανόραμα και νοσηλεύεται διασωληνωμένη με εγκαύματα.
Πυρκαγιά σε εξοχική οδό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα διασωληνωμένη με εγκαύματα από φωτιά στο Πανόραμα

Ηλικιωμένη γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη με σοβαρά εγκαύματα μετά τον εντοπισμό της χωρίς αισθήσεις σε πυρκαγιά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 20 πυροσβέστες και έξι οχήματα.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία Παπαγεωργίου–Athens LifeTech Park ενισχύει την κλινική έρευνα

Το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το Athens LifeTech Park υπέγραψαν μνημόνιο για την προώθηση της βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε κλινικές μελέτες και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων.
Σημαία ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για Υγεία, Ειρήνη και το Δημογραφικό

Στο διεθνές συνέδριο στη Λευκωσία τονίστηκε η σημασία της υγειονομικής διπλωματίας για ειρήνη και συνεργασία, όπως και η ανάγκη κοινής δημογραφικής πολιτικής Ελλάδας-Κύπρου. Υπογραμμίστηκε ο στενός δεσμός τους στην Ιατρική.