Η Αριζόνα είναι μια από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες που εκτιμάται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Οι πλειοψηφίες είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες και κανείς δεν μπορεί να πει ποιος θα κερδίσει τους 11 εκλέκτορές της.
Το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει τη Χίλαρι Κλίντον στην πολιτεία με διαφορά τριών μονάδων. Το 2020 ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος που κέρδισε την Αριζόνα μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1996, ωστόσο η διαφορά ήταν μικρή, και το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε.
«Έχουμε δεχτεί απειλές ακομα και για τη ζωή μας και άλλες μορφές παρενόχλησης. Τηλεφωνικά, με φωνητικά μηνύματα, στα social media, με email. Ακόμα και αυτοπροσώπως. Είναι πλέον σχεδόν κανένας οι εκλογικοί υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση τέτοιες απειλές θανάτου και αυτό ειναι λάθος», αποκαλύπτει ο Μπιλ Γκέιτς, εκλογικός υπάλληλος στην περιοχή.
Για να διορθωθεί το λάθος στην Αριζόνα ξόδεψαν 30 εκατ. δολάρια για να δημιουργηθεί ένα νέο εκλογικό κέντρο καταμέτρησης, το οποίο εξοπλίστηκε με κάμερες που καταγράφουν στιγμή προς στιγμή την διαδικασία. Όμως όσο περισσότερο υλικό σαν και αυτό υπάρχει, τόσο περισσότερο υλικό μπορεί και να αξιοποιηθεί και για παραπλανητικούς σκοπούς.
Για να μην υπάρξουν πάλι θεωρίες συνωμοσίας, στην Αριζόνα αποφάσισαν οχι μονο η καταμέτρηση να καταγράφεται σε live streaming απο τις κάμερες, αλλά και ολα αυτα να γίνονται μέσα σε αίθουσες που έχουν γυάλινους τοίχους, ορατούς από τους κατοίκους που ενδιαφέρονται να διαπιστώσουν από κοντά την διαφάνεια της διαδικασίας.
«Δεν ειναι η ψήφος μου, αλλά η δική τους. Άρα πρεπει να ειναι σε θεση να δουν την διαδικασία», εξηγεί μια άλλη υπάλληλος στην κάμερα. Όλες οι κάλπες, σφραγισμένες, από όλα τα εκλογικά τμήματα θα έχουν επίσης κάμερες και θα παρακολουθούνται από GPS καθώς θα μεταφέρονται σε αυτό το κέντρο, προκειμένου εκεί να ανοιχτούν και να ξεκινήσει αμέσως μετά η καταμέτρηση των ψήφων.