Άμεσα ξεκινούν οι εργασίες για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε πολλές περιοχές της Εύβοιας ενώ επίσης έχει ήδη συμβασιοποιηθεί η αναδάσωση στην περιοχή από τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας σε δημοσιεύματα που αφορούν στην πορεία των έργων αποκατάστασης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «από το πρόγραμμα Antinero II διατέθηκαν σε πολύ σύντομο διάστημα και με διαφορετικές συμβάσεις, για τη μεν περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Λίμνης ποσό ύψους 905.953,86 ευρώ, για τη δε περιοχή του Δασαρχείου Ιστιαίας ποσό ύψους 375.422,94 ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν στον καθαρισμό των δασών και των δασικών εκτάσεων, τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, καθώς και τον χειρισμό υπολειμμάτων υλοτομίας. Οι εργασίες αυτές έχουν ολοκληρωθεί.
Οι τεχνητές αναδασώσεις αποτελούν ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο. Για την επιτυχία του απαιτείται, σε πρώτη φάση, η παρέλευση ενός μακρού, πλην όμως επιστημονικά και εμπειρικά επιβεβαιωμένου αναγκαίου χρόνου, στη διάρκεια του οποίου εξετάζεται η πορεία της φυσικής διαδικασίας αποκατάστασης των καμένων περιοχών (φυσική αναγέννηση). Παράλληλα, απαιτούνται επιστημονικά άρτιες μελέτες, εργασίες εφαρμογής και εξειδικευμένη φροντίδα, ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό ποσοστό ο στόχος της τεχνητής αναδάσωσης.
Η επίμαχη αναδάσωση στη βόρεια Εύβοια έχει ήδη συμβασιοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2024 και εκτελείται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero ΙΙ, που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο χρηματοδοτείται από το "Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0", και γίνεται πράγματι, με Μαύρη Πεύκη.
Η αναδάσωση αυτή αφορά έκταση εμβαδού 1.340,80 στρεμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι να ξεκινήσουν οι φυτεύσεις εντός της τρέχουσας φυτευτικής περιόδου, το φθινόπωρο του 2024.
Αρχικά έγιναν όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να συλλεχθεί το κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό από τις άκαυτες από την πυρκαγιά του 2021 συστάδες Μαύρης Πεύκης της Εύβοιας. Παράλληλα, χρηματοδοτήθηκαν συμπληρωματικά 187.000 φυτάρια Μαύρης Πεύκης στο Δασικό Φυτώριο της Οργάνης, προκειμένου να προλάβει το ριζικό σύστημά τους να αναπτυχθεί, αλλά και να ανταπεξέλθουν τα φυτά με επιτυχία στην επόμενη ξηροθερμική περίοδο.
H εν λόγω τεχνητή αναδάσωση δεν είναι η μόνη, καθώς αποτελεί ένα μόνο τμήμα εκ των 9.383,8 στρεμμάτων που θα αναδασωθούν στη βόρεια Εύβοια για τα υπόλοιπα τμήματα της καμένης περιοχής. Οι ως άνω πιστώσεις αποτελούν δε, ένα μόνο μέρος εκ των 16.007.197,90 ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εξασφαλισθεί για το σκοπό αυτό.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενήργησε ευρύτερα και για την αναβάθμιση 4 Δημόσιων Δασικών Φυτωρίων, Αλιάρτου, Λαγκαδά, Αμβροσίας και Οργάνης. Το πρόγραμμα αυτό, με αρχικό προϋπολογισμό 3.271.219,07 ευρώ συμβασιοποιήθηκε ήδη από τον Οκτώβριο του 2023 και εκτελείται ήδη. Παράλληλα, το κεντρικό δημόσιο φυτώριο της Αμυγδαλέζας υποστηρίζεται και με δωρεές μέσω του θεσμού του ιδιώτη αναδόχου αποκατάστασης.
Τέλος, εκκινούν άμεσα οι εργασίες για τη δημιουργία μεικτών αντιπυρικών ζωνών σε πολλές περιοχές της χώρας, με σχετική σύμβαση προϋπολογισμού 31.024.697,04 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), πάλι μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι περιοχές ευθύνης των Δασαρχείων Αλιβερίου, Ιστιαίας, Λίμνης και Χαλκίδας».