ΓΔ: 2129.81 3.14% Τζίρος: 168.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:30:42
Μαθητές στο σχολείο
Μαθητές με τσάντες τρέχουν σε διάδρομο σχολείου την πρώτη μέρα.

H διαμεσολάβηση ξεκινάει πια από το δημοτικό σχολείο

Στον αντίποδα του συστήματος που «θέλει» τον διευθυντή και τους καθηγητές να επιβάλουν πειθαρχία, η εκπαίδευση μαθητών ως διαμεσολαβητών προτείνει έναν άλλο δρόμο επίλυσης διαφορών και πρόληψης βίαιων συμπεριφορών.

Διάλειμμα στο δημοτικό σχολείο. Ορισμένοι μικροί μαθητές τριγυρνούν στο προαύλιο φορώντας ειδικά γιλέκα, που τους ξεχωρίζουν από τους άλλους. Δύο από αυτούς πηγαίνουν προς τη βιβλιοθήκη. Μόλις ξεκινήσει η επόμενη ώρα, έχουν ραντεβού με δύο συμμαθητές τους που τους άφησαν στο «Κουτί Διαμεσολάβησης» ένα χαρτί με το οποίο ζήτησαν τη διαμεσολάβησή τους για την επίλυση ενός ζητήματος. Θα πάνε στη «Γωνιά Διαμεσολάβησης» να το συζητήσουν μόνοι τους, οι 4 τους. Εμπιστευτικά.

Η παραπάνω εικόνα δεν είναι φανταστική, ούτε αφορά κάποιο «καλό» σχολείο του εξωτερικού. Είναι μία εικόνα ορισμένων δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα, δημόσιων και ιδιωτικών, στα οποία εφαρμόζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμεσολάβησης μεταξύ συνομηλίκων.

Στον αντίποδα ενός συστήματος που «θέλει» τον διευθυντή και τους καθηγητές να επιβάλουν πειθαρχία, τιμωρίες και επιπλήξεις, η εκπαίδευση μαθητών ως διαμεσολαβητών έρχεται να δείξει έναν άλλο δρόμο επίλυσης διαφορών μέσα στο σχολείο, καθώς επίσης και έναν δρόμο πρόληψης βίαιων συμπεριφορών.

«Πολλοί θεωρούν ότι η διαμεσολάβηση έχει να κάνει μόνο με την πάταξη του bullying. Δεν είναι όμως έτσι. Η διαμεσολάβηση έρχεται να προλάβει τέτοιες καταστάσεις και όχι να τις καταστείλει. Γιατί όταν έχουμε επιθετικές και βαριές επιθετικές συμπεριφορές, στην πραγματικότητα πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Στόχος είναι όλο αυτό να το προλάβουμε», τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Χατζηλεωνίδα, μία εκ των δύο κινητήριων δυνάμεων του Mediation Lab, μιας προσπάθειας προώθησης του θεσμού της Διαμεσολάβησης, που από το 2016 δραστηριοποιείται στον τομέα αυτόν.

«Η ιδέα της εκπαίδευσης διαμεσολαβητών στο σχολείο δεν είναι μία πρωτότυπη σκέψη. Εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία», σημείωσε η Μαρία Φαροπούλου, η έτερη κινητήρια δύναμη του Mediation Lab.

Στην Ελλάδα, το Mediation Lab ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματος στις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού: την Δ', Ε' και ΣΤ' τάξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδειες σχολικές τάξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά σχολεία στον Δήμο Καρδίτσας σήμερα λόγω κακοκαιρίας

Λόγω «κόκκινης» προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και οι δομές παιδικής φροντίδας στον Δήμο Καρδίτσας, με απόφαση της δημοτικής αρχής για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Πλημμυρισμένος δρόμος Λάρισας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αγιάς Λάρισας λόγω κακοκαιρίας

Κλειστά θα μείνουν σήμερα Τετάρτη όλα τα σχολεία, ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός και η Μουσική Σχολή στον Δήμο Αγιάς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Αναστέλλονται και οι μετακινήσεις μαθητών με απόφαση του δημάρχου.
Πέτρινο σχολείο Αρναίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακαίνιση 220+ σχολείων το καλοκαίρι ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας

Η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε πως το καλοκαίρι ανακαινίζονται άνω των 220 σχολείων μέσω του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκτεταμένες παρεμβάσεις σε περισσότερα από 430 σχολεία.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

6,2 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΣ για τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών

Ο υφ. Εσωτερικών Βασίλης τόνισε στη Βουλή πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των μαθητών, ενώ διαβεβαίωσε ότι, μετά από ελέγχους, οι σχολικές υποδομές στον Δήμο Ιωαννιτών λειτουργούν κανονικά και με ασφάλεια.
Ορεινό δασικό τοπίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μυτιλήνη: Φοιτητές Λονδίνου στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου για άσκηση

Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου συμμετείχαν σε εκπαιδευτική άσκηση στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου, γνωρίζοντας απολιθώματα, άγριες ορχιδέες και χλωρίδα με τη συνοδεία ειδικού γεωλόγου.