Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στα Παραπολιτικά FM 90.1 και στην εκπομπή "Στον αέρα" με τη Νίκη Λυμπεράκη για το επίδομα μητρότητας, τα όρια συνταξιοδότησης, για το ΤΕΚΑ αλλά και την εξαήμερη εργασία.
Όπως τόνισε ο κος Τσακλόγλου, για το επίδομα μητρότητας «το συνολικό ποσό των επιδομάτων, γέννας, κυοφορίας και λοχείας και, κυρίως, μητρότητας, ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Η πολιτική μας επιδιώκει τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή ώστε να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό παιδιών που επιθυμούν αλλά και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο την προηγούμενη τετραετία αυξήσαμε τη χρονική διάρκεια της παροχής του επιδόματος μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από έξι σε εννέα μήνες. Στους μήνες αυτούς παρέχεται σε κάθε γυναίκα αυτής της κατηγορίας ο κατώτατος μισθός. Τώρα επεκτείναμε την παροχή του επιδόματος σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες».
Σε ερώτηση ακροατή γιατί κόπηκαν οι συντάξεις στις μητέρες με ανήλικα ο υφυπουργός ήταν κατηγορηματικά αρνητικός διαψεύδοντας τέτοιες περικοπές.
«Καμία τέτοια περικοπή δεν έχει γίνει. Αν μιλάμε για προηγούμενα χρόνια και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε γυναίκες με ανήλικα, σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα ήταν μάλλον η εξαίρεση σε όλο τον κόσμο και το μέτρο ουσιαστικά κάθε άλλο παρά βοηθούσε στην εξέλιξη των γυναικών σε υψηλές επαγγελματικές βαθμίδες» ανέφερε.
Σχετικά με το σε τι στάδιο βρίσκεται σήμερα το ΤΕΚΑ και γιατί τέθηκε ηλιακό όριο εγγραφής, ο υφυπουργός εξήγησε πως: «Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, των εργοδοτών και των κεφαλαίων τα οποία βρίσκονται υπό διαχείριση. Παράλληλα τρέχει αυτή τη στιγμή η καμπάνια του Ταμείου για άτομα τα οποία ήταν κάτω από 35 ετών όταν ιδρύθηκε το ΤΕΚΑ και τα οποία είναι τώρα στον ΕΦΚΑ και επιθυμούν να μεταφερθούν σε αυτό.
Ο λόγος που τέθηκε το ηλικιακό όριο είναι ο εξής. Οι αποδόσεις των κεφαλοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι πολύ καλύτερες από αυτές των διανεμητικών αλλά έχουν και μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Αυτό που δεν θέλαμε ήταν να θέσουμε το ηλικιακό όριο σε τέτοιο ύψος που σειρά οικονομικών κρίσεων να οδηγούσε σε χαμηλές αποδόσεις και το δημόσιο να οδηγούνταν στην καταβολή της προβλεπόμενης εγγύησης».
Για το μέτρο της εξαήμερης εργασίας, τόνισε ότι, «κατηγορητικά δεν τίθεται θέμα επέκτασης ή γενίκευσης του μέτρου της εξαήμερης εργασίας. Αφορά ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως συνεχούς ροής, οι οποίες σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να έχουν σε συγκεκριμένες περιόδους μεγαλύτερη ανάγκη για απασχόληση και μιας έκτης ημέρας την εβδομάδα και φυσικά θα ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή του μέτρου».
Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, ανά τριετία εξετάζεται που βρίσκεται το προσδόκιμο της επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών και αναλόγως γίνονται οι όποιες προσαρμογές στα όρια συνταξιοδότησης. Η αντίστοιχη εξέταση έγινε πέρυσι και διαπιστώσαμε ότι στην αντίστοιχη περίοδο αναφοράς δεν υπήρξε καμία αύξηση, οπότε μέχρι το 2027 κατηγορηματικά δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε: «Πάρα πολλά από τα προγράμματα τα οποία έχει αυτή τη στιγμή η ΔΥΠΑ καθώς και πόροι τους οποίους διαθέτουμε μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Ανάκαμψης που κατευθύνονται προληπτικά στα αντίστοιχα πεδία, δηλαδή στην κατάρτιση ή επανακατάρτιση εργαζομένων οι οποίοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ακριβώς λόγω της μεταβολής της τεχνολογίας».