ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Online φροντιστήρια τον Σεπτέμβριο, από 2 βίβλια για κάθε μάθημα το 2025

Σημαντική πρόκληση η ενσωμάτωση των τεχνολογικών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τί πρόκειται να αλλάξει στον τρόπο διδασκαλίας αλλά και στα βιβλία από την ερχόμενη χρονιά.

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στην εκπαίδευση που έρχονται τους επόμενους μήνες, καθώς οι μαθητές όχι μόνο θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα αλλά και η επιλογή των βιβλίων για τους μαθητές θα θυμίζει... Πανεπιστήμιο καθώς περισσότερα εγχειρίδια θα είναι διαθέσιμα ανά μάθημα. «Το τοπίο της εκπαίδευσης αλλάζει άρδην», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Πιερρακάκης

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχολικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του πάνελ «Learning in the digital age» στο EmTech Europe που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι όλες οι εξετάσεις θα πρέπει να αλλάξουν «γιατί τώρα εξετάζουν τη μνήμη και όχι την κρίση». Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σημείωσε ότι «τα σχολικά προγράμματα θα αλλάξουν σε όλα τα επίπεδα», με τις μεγάλες αλλαγές να έρχονται τον Σεπτέμβριο του 2025

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης αυτή την περίοδο καταστρώνονται τα σχέδια για το πως θα ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με στόχο να γίνει πιο ενδιαφέρον το μάθημα. Εξετάζεται η χρήση των διαδραστικών πινάκων, ενώ οι αλλαγές που έρχονται θα περιλαμβάνουν τα βιβλία, τα σχολικά εγχειρίδια, τις εξετάσεις, και τις διδακτικές μεθόδους, με τον υπουργό Παιδείας να εκφράζει την αισιοδοξία τους για τις αλλαγές που έρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων PISA απέδειξαν ότι «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που διδάσκουμε και τον τρόπο που σκεφτόμαστε κάποια πράγματα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Για να αλλάξουμε αυτές τις πτυχές, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε άμεσα», ενώ επισήμανε πως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στα σχολεία. «Να σκεπτόμαστε σαν πολίτες, που είναι κάτι το οποίο ξεχνάμε στο εκπαιδευτικό σύστημα». 

Διαδικτυακά φροντιστήρια και αλλαγές στα βιβλία 

Οι πρώτες αλλαγές θα έρθουν από την ερχόμενη σχολική χρονιά, καθώς σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, υπάρχει μια ελληνική ιδιαιτερότητα και αυτή είναι τα φροντιστήρια που πρέπει να κάνει ένας μαθητής για να μπει στο πανεπιστήμιο, με κάθε ελληνική οικογένεια να επενδύει κάθε μήνα ένα σημαντικό ποσό. «Θα υπάρξει τεχνολογική λύση γι αυτό και θα είναι κάτι που θα προσφέρεται online και δωρεάν» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ανέφερε ότι τα online φροντιστήρια θα είναι διαθέσιμα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

«Δεν μιλούμε για μια ακριβώς ψηφιακή εκδοχή αυτού που ακριβώς γίνεται στα φροντιστήρια αλλά για 5λεπτα μαθήματα που θα μπορούν να παρακολουθούν οι μαθητές», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης που τόνισε ότι το υπουργείο προσπαθεί να παρακολουθεί την τεχνολογία και να δημιουργήσει αλλά και να παρέχει τα μέσα για ένα πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Ανέφερε ότι το «online φροντιστήριο» θα είναι μόνο το πρώτο βήμα καθώς στόχος είναι να μπει και η χρήση βίντεο στις αίθουσες και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλάζοντας τον τρόπο διδασκαλίας του κάθε μαθήματος. Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως πρόκληση θα αποτελέσει η τεχνολογική ενσωμάτωση των σύγχρονων μέσω στην εκπαιδευτική διαδικασία, αναφέροντας πως σχεδιάζονται οι τρόποι για να γίνουν πιο ενδιαφέροντα τα μαθήματα με τη χρήση των διαδραστικών πινάκων, και βίντεο. 

Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα υπάρξουν και αλλαγές στα σχολικά βιβλία. «Τότε θα ενσωματώσουμε και τη δυνατότητα να έχουμε περισσσότερα από ένα σχολικό εγχειρίδιο στα μαθήματα και αυτή η αλλαγή θα είναι σημαντική για την νοοτροπία τόσο των μαθητών όσο και των διδασκόντων». Υπενθυμίζουμε πως και την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης των 384 αριστούχων αποφοίτων Λυκείων των Εκπαιδευτικών Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας από το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία της Eurobank, ο υπουργός Παιδείας είχε αναφέρει ότι «Θα αλλάξει το κάθε βιβλίο του κάθε μαθήματος». 

Προχωράει η μετάβαση των σχολείων στην οπτική ίνα 

Παράλληλα στην τελική ευθεία μπαίνει και η σύνδεση των σχολείων σε γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης βρέθηκαν οι πόροι για τη δράση Fiber to the School, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με την προμήθεια ειδών πληροφορικής».   

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «ήδη κάποια σχολεία έχουν οπτική ίνα, κάποια adsl 100 ή 200 Mbps», όμως αποτελεί ένα μεγάλης κλίμακας και πολύπλοκο έργο, παρόλα αυτά τα προβλήματα αναμένεται να επιλυθούν και να τρέξει η δράση μιας και βρέθηκαν τα κονδύλια.  

Το έργο Fiber to the School με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ στοχεύει στο να αποκτήσουν όλα τα σχολεία πρόσβαση σε ταχύτητες υψηλών ταχυτήτων με στόχο να αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Η κυβέρνηση το είχε προαναγγείλει τον Φεβρουάριο του 2023 ωστόσο δεν είχε μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως ήταν ο σχεδιασμός. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sxoleio, Panelladikes
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρεμιέρα κάνει το Ψηφιακό Φροντιστήριο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου

Στο Ψηφιακό Φροντιστήριο θα έχει δωρεάν πρόσβαση κάθε υποψήφιος μέσω των Πανελλαδικών. Συνολικά, 98 εκπαιδευτικοί θα παρέχουν υποστήριξη κατά την ενισχυτική διδασκαλία στα 45 μαθήματα που εξετάζονται.
Sxoleia, Paideia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιπλέον 18 πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα λειτουργήσουν από το 2024

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η αύξηση πραγματοποιείται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τη σχετική νομολογία, αλλά και σε ανταπόκριση «αφ' ενός στην ευρύτατη αποδοχή του θεσμού από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυναμική ανάπτυξη της ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία

Η ρομποτική έχει ήδη ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Ωστόσο, ο εξοπλισμός των σχολείων με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά όργανα, δίνει νέα δυναμική και περισσότερες δυνατότητες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις κατά της αξιολόγησης οι εκπαιδευτικοί

Οι κινήσεις της κατά της εφαρμογής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα κορυφωθούν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, που έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 10:30 στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας.
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Κεραμέως: Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με πέντε καινοτομίες

Μετά από δυο χρόνια λόγω πανδημίας, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι  προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Αρνητικό τέστ θα πρέπει να προσκομίζουν κάθε βδομάδα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί.