ΓΔ: 2647.58 -1.11% Τζίρος: 116.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:35:37
Φώτο: Shutterstock

Πλαστικά στο 70% των θαλάσσιων χελωνών του «ΑΡΧΕΛΩΝ»

Ο μέσος αριθμός πλαστικών που βρέθηκαν μέσα στις χελώνες ήταν 11 κομμάτια ανά χελώνα και περιλαμβάνουν πετονιές, κομμάτια από πλαστικές σακούλες διάφορων χρήσεων, και «μικροπλαστικά» κομμάτια σκληρού πλαστικού.

 Από 36 θαλάσσιες χελώνες, που κατέληξαν στο Κέντρο Διάσωσης του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα, πάνω από το 70% βρέθηκαν να έχουν καταπιεί πλαστικά. Όπως έγινε γνωστό, ύστερα από ανάλυση στομαχικού περιεχομένου από την ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ, καταμετρήθηκαν πάνω από 250 πλαστικά κομμάτια, εκ των οποίων τα περισσότερα σε νεαρά άτομα. Ο μέσος αριθμός πλαστικών ήταν 11 κομμάτια ανά χελώνα, που βρέθηκαν στο στομάχι και το έντερο των ζώων, και περιλαμβάνουν νήματα - πετονιές, κομμάτια από πλαστικές σακούλες διάφορων χρήσεων, και «μικροπλαστικά» κομμάτια από σκληρό πλαστικό.

Όπως αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος δρ. Ελένη Καμπέρη: «Η ανάλυση στομαχικού περιεχομένου για την καταγραφή πλαστικών έγινε για πρώτη φορά από την ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ. Το ποσοστό των χελωνών που βρέθηκαν με πλαστικά στο στομάχι στην Ελλάδα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την δυτική και κεντρική Μεσόγειο και αρκετά υψηλότερο από άλλες χώρες της ανατολικής και νότιας Μεσογείου όπως η Τουρκία και η Τυνησία. Για την Κύπρο έχει δημοσιευτεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που βρέθηκε στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την κ. Καμπέρη, «απορρίμματα ανθρώπινων δραστηριοτήτων υπάρχουν σε όλους τους θαλάσσιους βιοτόπους, από τις παραλίες μέχρι τα πιο απομακρυσμένα σημεία των ωκεανών. Από όλους τους τύπους των θαλάσσιων απορριμμάτων τα πλαστικά είναι τα πιο προβληματικά και τα μεγαλύτερα σε ποσότητα. Τα πλαστικά μπορούν να μπουν στην τροφική αλυσίδα όταν τυχαία καταναλωθούν από θαλάσσιους οργανισμούς και το πρόβλημα είναι ότι εκεί μπορούν να απελευθερώσουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Παρόλο ότι η κατάποση πλαστικών μικροτεμαχίων από θαλάσσιους οργανισμούς είναι πιο κοινή στους μεγάλους ωκεανούς, πλαστικά έχουν βρεθεί στις πεπτικές οδούς αρκετών οργανισμών στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Σημειώνεται ότι η ερευνητική προσπάθεια του ΕΛΚΕΘΕ θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι το τέλος του 2020 και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το δίκτυο για την συλλογή δειγμάτων στήθηκε με την βοήθεια του MEDASSET, της καθ. Α. Κομνηνού της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, ενώ συμμετέχουν κτηνίατροι από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «η έρευνα έχει σχέση με την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης αυτός έχει συμπεριληφθεί στη νομοθεσία εναρμόνισης της Θαλάσσιας Στρατηγικής, όχι όμως ακόμη στην Ελλάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 5.000 θάνατοι λόγω ζέστης από την 1η Ιουνίου

Πάνω από 5.000 θάνατοι αποδόθηκαν στη ζέστη στην Ισπανία από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ από το 2015. Το Ινστιτούτο Υγείας Κάρολος Γ' κατέγραψε 5.111 θανάτους λόγω υψηλών θερμοκρασιών το φετινό καλοκαίρι.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκαέξι αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο σε όλη τη χώρα

Στη χώρα εκδηλώθηκαν 16 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, με τις 12 να ελέγχονται άμεσα και τις 4 να αντιμετωπίζονται ακόμα. Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια, ενώ γυναίκα συνελήφθη για χρήση πυροτεχνημάτων στις Αχαρνές.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Προβληματισμός για τη στάση της Ευρώπης πριν τον IMO

Ο Β. Κικίλιας εκφράζει ανησυχία για τη στάση της ΕΕ ενόψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων στον IMO, σημειώνοντας έλλειψη ευελιξίας σε προπαρασκευαστικές συζητήσεις και ανεπαρκή εκπροσώπηση χωρών που εκπροσωπούν το 70% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη φωτιά σε δάσος στο Μαρκόπουλο Ωρωπού – Μήνυμα 112 στους κατοίκους

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, όπου από τις 17:00 μαίνεται πυρκαγιά σε δασική έκταση. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους.