ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
tileorasi-tv-kanalia-leukes perioxes
Φώτο: Shutterstock

Αντί για προσέλκυση ξένων παραγωγών επιδοτούνται δημοφιλή σίριαλ

Ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΚΟΜΕ σε καθαρά εμπορικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Υπό πίεση η κυβέρνηση για αλλαγή των κριτηρίων που προβλέπει ο νόμος.

Από τις αρχές του μήνα ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος έχει υπογράψει την ένταξη τεσσάρων τηλεοπτικών παραγωγών στις οπτικοακουστικές επενδύσεις που θα επιδοτήσει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Πρόκειται για τη σειρά 30 επεισοδίων «Σκοτεινή Θάλασσα» (Alter Ego), τη σειρά 90 επεισοδίων (2ος Κύκλος) «Ήλιος» του ΑΝΤ1, τη σειρά «Ο Δάσκαλος» (Alter Ego) και την τηλεοπτική ταινία «Το ταξίδι του Πειραιά». Μέσα στον Σεπτέμβριο εντάχθηκαν η κινηματογραφική ταινία «ΜΠΡΑ-ΝΤΕ-ΦΕΡ», η σειρά «Οικογενειακές Ιστορίες» (μεταδίδεται από την Alpha), η τηλεοπτική σειρά «Σασμός» (μεταδίδεται από Alpha TV), οι ταινίες «Ζάκυνθος με τα Μάτια της Τέχνης» και «Rare Land», κ.α.

Πρόκειται για επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε καθαρά εμπορικές σειρές που δεν φημίζονται για το …πολιτιστικό τους βάθος, όπως υποστηρίζουν όσοι θεωρούν πως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για τις επιδοτήσεις του ΕΚΟΜΕ.

Για παράδειγμα, με βάση την απόφαση ένταξης, η σειρά «Σασμός» λαμβάνει επιδότηση 1,28 εκατ. ευρώ επί συνολικού επενδυτικού σχεδίου τεσσάρων εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις τέτοιων σειρών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του ΕΚΟΜΕ προκαλούν συζητήσεις. Κάποιοι αποδίδουν το θόρυβο και σε εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ ηθοποιών και παραγωγών. 

Η πραγματικότητα είναι, όπως παραδέχονται ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, πως ο νόμος για το ΕΚΟΜΕ που ψηφίστηκε το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει πως η επιδότηση εγκρίνεται με βάση ποσοτικά κριτήρια (ύψος επένδυσης, κ.α.) χωρίς να περιλαμβάνει κανένα ποιοτικό κριτήριο. Έτσι χρηματοδοτούνται και σειρές που δεν θεωρούνται πρότυπα πολιτιστικής παραγωγής μόνο και μόνο επειδή είναι εξαιρετικά δημοφιλείς.

Η φιλοσοφία του ΕΚΟΜΕ, λένε όσοι πιστεύουν πως πρέπει να γίνουν αλλαγές, πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στον πραγματικό ρόλο ίδρυσής του: Την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα μας και στην ενίσχυση εγχώριων παραγωγών που ενισχύουν την πολιτιστική παρουσία (το λεγόμενο soft power) της Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι επιδοτήσεις δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών μάλλον δεν συμβάλλει σε κανέναν από τους δύο στόχους, τονίζουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιτήσεις δήμων για «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2027» από 1/7 έως 30/10

Ανοίγει η διαδικασία αιτήσεων για δήμους που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2027», με στόχο την ανάδειξη πρωτοβουλιών υπέρ των νέων. Αιτήσεις ως 30/10/2026 στο youthcapital@minscfa.gov.gr.
Σίφνος παραλία και λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σίφνος προβάλλεται ως αυθεντικός προορισμός σε αφιέρωμα σουηδικής εφημερίδας

Η Σίφνος ξεχώρισε σε αφιέρωμα της σουηδικής Aftonbladet ως αυθεντικός ελληνικός προορισμός, με έμφαση στη φιλοξενία, την ποιότητα υπηρεσιών και την πολιτιστική ταυτότητα, προσφέροντας μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μουσική βραδιά στον Πειραιά από την πρεσβεία ΗΠΑ για το Freedom 250

Η πρεσβεία των ΗΠΑ και ο Δήμος Πειραιά διοργανώνουν δωρεάν συναυλία με country μουσική την 1η Ιουλίου 2026, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τα 250 χρόνια Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, με τους Restless Road και τη Julia Cole.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Τασούλας στην εκδήλωση «SNF Nostos 2026» του Ιδρύματος Νιάρχου

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας παρευρέθηκε στην εκδήλωση «SNF Nostos 2026» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και παρακολούθησε συζήτηση για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία. Τον υποδέχθηκε ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο σε Ίδρυμα Νιάρχος και Ελληνικό Κόσμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί αύριο σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία στο ΚΠΙΣΝ και θα συμμετάσχει σε συζήτηση για το διάστημα με τον Αδριανό Γολέμη στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".