ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ελληνική οικονομία νόμισμα

Αιτήσεις δήμων για «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2027» από 1/7 έως 30/10

Ανοίγει η διαδικασία αιτήσεων για δήμους που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2027», με στόχο την ανάδειξη πρωτοβουλιών υπέρ των νέων. Αιτήσεις ως 30/10/2026 στο youthcapital@minscfa.gov.gr.

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους δήμους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2027», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από τη γενική γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής μέσω της διεύθυνσης Νεολαίας, στοχεύει στην ανάδειξη ενός δήμου που ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών και καινοτόμων δράσεων για τη νεολαία. Έμφαση δίνεται στην ενεργή συμμετοχή των νέων, τη δημιουργικότητα, την εξωστρέφεια και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι δήμοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στη διεύθυνση youthcapital@minscfa.gov.gr από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2026 και ώρα 23:59.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή, η οποία θα καταθέσει την εισήγησή της στην υπουργό, βάσει των κριτηρίων της επίσημης πρόσκλησης. Η ανακήρυξη της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2027» θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους, ενώ προβλέπεται επιπλέον μοριοδότηση για μικρούς, μεσαίους, ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Ο δήμος που θα αναδειχθεί νικητής θα λάβει επιχορήγηση έως 80.000 ευρώ για την υλοποίηση των δράσεών του. Παράλληλα, οι τέσσερις επόμενοι δήμοι θα αναγνωριστούν επίσημα από το υπουργείο με πιστοποιητικό ή έπαινο, ενώ οι καινοτόμες προτάσεις τους θα μπορούν να υλοποιηθούν με την υποστήριξη του υπουργείου, χωρίς χρηματική επιχορήγηση.

Δηλώσεις της υπουργού και του γενικού γραμματέα

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε:

«Η "Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας" δίνει στους δήμους ένα ισχυρό κίνητρο να σχεδιάσουν πολιτικές μαζί με τους νέους και για τους νέους. Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να έχουν χώρο, λόγο και ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Να συμμετέχουν στον σχεδιασμό δράσεων, να προτείνουν λύσεις, να δημιουργούν, να διεκδικούν και να βλέπουν τις ιδέες τους να γίνονται πράξη στον τόπο τους.

Με το πρόγραμμα αυτό στηρίζουμε δήμους που σχεδιάζουν πολιτικές για τη νεολαία με συνέχεια και συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Ο γενικός γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, αρμόδιος για θέματα νεολαίας, Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής, να ενισχύσουμε την καινοτομία και να στηρίξουμε τοπικές πολιτικές για τους νέους. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες που δίνουν στις νέες και στους νέους περισσότερο χώρο να δημιουργούν και να συμμετέχουν ενεργά στο μέλλον του τόπου τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

άδεια σχολική αίθουσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακαδημία Αθηνών: Χρηματοδότηση 500.000 ευρώ για αναβάθμιση

Με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, η Ακαδημία Αθηνών θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές της, βελτιώνοντας εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και περιβάλλοντα χώρο για την προώθηση της επιστήμης και του πολιτισμού.
Ακρόπολη Αθήνας φόντο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία

Η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας με συμμετοχή σχολείων του Δήμου, παρά το πρωινό ψιλόβροχο, ενώ οι μαθητές παρέλασαν μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Το ΟΧΙ, σύμβολο παγκόσμιας αντίστασης και ελευθερίας

Το ΥΠΕΞ, με ανάρτηση στο Χ, τιμά την 28η Οκτωβρίου, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν για την πατρίδα και τονίζοντας ότι το «ΟΧΙ» αποτελεί διαχρονικό σύμβολο έμπνευσης και ελευθερίας για τον ελληνισμό.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αλκαζάρ της Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αποκατεστημένο τέμενος Χαμζά Μπέη τζαμί στη Θεσσαλονίκη, ξεναγήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και παρακολούθησε έκθεση φωτογραφίας για την πόλη.
Θεσσαλονίκη, Πύργος ΟΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέλαση μαθητών στο κέντρο Θεσσαλονίκης για την επέτειο του ΟΧΙ

Με μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή τίμησαν τη 28η Οκτωβρίου 22 σχολεία της Θεσσαλονίκης, συνοδεία φιλαρμονικών ορχηστρών Ελλάδας και Κύπρου. Παρόντες ήταν τοπικοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι στη σκηνή των επισήμων.
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη Νέα Υόρκη για τουρισμό

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ανέδειξε στη Νέα Υόρκη τον τουριστικό χαρακτήρα της πόλης, προβάλλοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και νέες συνεργασίες με την αμερικανική αγορά.