ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Φώτο: Shutterstock

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε αντίσταση κατά ηγετών-«αρπακτικών»

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί Τραμπ, Πούτιν και Νετανιάχου ότι υπονόμευσαν το διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς, ενισχύοντας τη βία αντί της διπλωματίας.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ενήργησαν ως «αρπακτικά» το 2025, υπονομεύοντας το διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες που θεσπίστηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου, όπως αναφέρει, «ο πόλεμος αντικαθιστά τη διπλωματία».

Στην εισαγωγή της έκθεσης, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, σημειώνει πως το 2025 οι Τραμπ, Πούτιν και Νετανιάχου «επιδίωξαν κατακτήσεις για οικονομική και πολιτική κυριαρχία μέσω της καταστροφής, της καταστολής και της βίας σε μαζική κλίμακα».

Η έκθεση καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν «εξωδικαστικές δολοφονίες εκτός των συνόρων τους», εξαπέλυσαν «παράνομες επιθέσεις» στη Βενεζουέλα και στο Ιράν και απείλησαν να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να υπονόμευσε «χρόνια προσπαθειών» για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, με την κ. Καλαμάρ να επισημαίνει ότι ο αμερικανός και ο ρώσος πρόεδρος μοιράζονται ένα «βαθιά ρατσιστικό και πατριαρχικό» όραμα για τον κόσμο.

Για το Ισραήλ, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι «συνέχισε τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα» παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Οκτωβρίου, χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

 Η Καλαμάρ καταγγέλλει ότι οι περισσότεροι ηγέτες παγκοσμίως επέδειξαν «δειλία» και προτίμησαν «τον κατευνασμό», ειδικά στην Ευρώπη.

Επιθέσεις στους θεσμούς και κρίση στη Μέση Ανατολή

Η ΜΚΟ υπογραμμίζει πως οι διεθνείς οργανισμοί δέχθηκαν τις «χειρότερες επιθέσεις» από το 1948, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αμερικανικές κυρώσεις κατά δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συμβάσεις και επιτροπές για το κλίμα.

Κατά την Καλαμάρ, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποτυπώνει την «περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου», καθώς οι «παράνομες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ» προκάλεσαν «αντίποινα στα τυφλά» από το Ιράν. 

Η σύγκρουση ξέσπασε μετά τις «σφαγές διαδηλωτών» από τις ιρανικές αρχές τον Ιανουάριο του 2026, σε μια από τις πιο αιματηρές καταστολές των τελευταίων δεκαετιών.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

Η έκθεση αναφέρεται εκτενώς στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, όπου συνεχίζεται ο εμφύλιος μετά το πραξικόπημα του 2021, καθώς και στο Σουδάν, όπου οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης κατηγορούνται για «σφαγές αμάχων» και «σεξουαλική βία» μαζικής κλίμακας κατά την πολιορκία της Ελ Φάσερ.

Ενδείξεις ελπίδας και κάλεσμα για αντίσταση

Μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό, η Διεθνής Αμνηστία διακρίνει θετικά σημάδια, όπως τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και την παράδοση του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων Ροδρίγο Ντουτέρτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η οργάνωση επαινεί επίσης τις κινητοποιήσεις λιμενεργατών σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και το Μαρόκο, που προσπάθησαν να «εμποδίσουν τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ», καθώς και τις δράσεις αμερικανών πολιτών ενάντια στις επιχειρήσεις της αστυνομίας μετανάστευσης.

Η Ανιές Καλαμάρ εκφράζει την ελπίδα ότι η στάση ευρωπαϊκών χωρών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν σηματοδοτεί την αρχή μιας «αντίστασης» και καλεί τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει τον «κατευνασμό» και να υπερασπιστεί συλλογικά το διεθνές δίκαιο.

Όπως προειδοποιεί, «βρισκόμαστε στη στιγμή που μπορεί να ανατραπούν τα πάντα, και όσα οικοδομήθηκαν τα τελευταία 80 χρόνια κινδυνεύουν να καταστραφούν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Καλεί την Ευρώπη να αντιδράσει στις πολιτικές του Τραμπ

Η Ευρώπη πρέπει να πάψει να προσπαθεί να κατευνάσει τον Τραμπ και να αντισταθεί σε αυταρχικούς ηγέτες που απειλούν τη διεθνή τάξη, όπως τόνισε η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ. «Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης».
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά τέλος στο "δικαίωμα εδάφους" μετά απόφαση του Ανωτάτου

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Κογκρέσο να καταργήσει το «δικαίωμα του εδάφους», αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εμπόδισε βασικό αντιμεταναστευτικό του μέτρο, θεωρώντας το επιβλαβές για τη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το διάταγμα Τραμπ για ιθαγένεια

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε με ψήφους 6-3 το διάταγμα Τραμπ που καταργούσε το «δίκαιο του εδάφους» για παιδιά μεταναστών στις ΗΠΑ. Είναι η δεύτερη φετινή απόρριψη σημαντικού μέτρου του Τραμπ από το Δικαστήριο.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Δεν θα γίνουν απευθείας συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ στην Ντόχα

Στην Ντόχα έφθασαν οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ για συνομιλίες με Καταριανούς αξιωματούχους σχετικά με το Ιράν και τον Λίβανο, χωρίς να έχει προγραμματιστεί συνάντηση με Ιρανούς.
Δικαστήριο ΗΠΑ πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε στον Τραμπ να απολύει στελέχη ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών, αυξάνοντας τον έλεγχο του Προέδρου στην εξουσία, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία της Fed, αρνούμενο να επιτρέψει την απομάκρυνση της Κουκ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε την καταδίκη Τραμπ για Κάρολ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην απόφαση που τον υποχρεώνει να καταβάλει 5 εκατ. δολάρια στην Ε.Τζιν Κάρολ, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση.