ΓΔ: 1401.21 0.26% Τζίρος: 81.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:55:30 DATA
ESG
Φωτο: Shutterstock

Καλύτερη συμμόρφωση των μη εισηγμένων εταιρειών στα κριτήρια ESG

Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, το 81% των εταιρειών εκδίδουν ετησίως Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας. Το 54% των μη εισηγμένων εταιρειών δημοσίευσαν απολογισμό για τα έτη 2019-2020 και το 22% είναι μικρομεσαίες.

Υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με διεθνή πρότυπα και οδηγίες επιδεικνύει η δημοσίευση Εκθέσεων/Απολογισμών Βιωσιμότητας (ESG Reports) εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου στην χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Grant Thornton, με τις μη εισηγμένες εταιρείες να συμμορφώνονται σε υψηλότερο ποσοστό από τις εισηγμένες την τελευταία διετία.

Στόχος της έρευνας αποτέλεσε μεταξύ άλλων η διερεύνηση της συμμετοχής των επιχειρήσεων του δείγματος σε δίκτυο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, της εφαρμογής διεθνών προτύπων συγγραφής απολογισμών ESG, της υποστήριξης των παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ καθώς και της συμμετοχής/ένταξης σε χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 75% του δείγματος εφαρμόζει τα GRI Standards, με το υπόλοιπο 25% να ακολουθεί διαφορετικές κατευθύνσεις/πρότυπα, ή απλώς ενσωματώνοντας κάποιες βασικές κατευθύνσεις των GRI Standards, το 36% δημοσιεύει αναφορά προόδου (COP), βάσει των 10 αρχών του Global Compact, ενώ το 82% δημοσιεύει την συμβολή του στους Παγκόσμιους στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Μάλιστα, το 34% των απολογισμών των εταιρειών του δείγματος  -δηλαδή περίπου ένας στους τρεις- διαθέτει εξωτερική επαλήθευση επιλεγμένων στοιχείων από τρίτο ανεξάρτητο μέρος, με το υπόλοιπο το 66% να μην διαθέτει. 

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετείχαν εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες σε ποσοστό 46%, με το υπόλοιπο 54% να είναι μη εισηγμένες, σε ποσοστό 78% μεγάλες επιχειρήσεις, έναντι 22% μικρομεσαίων, ενώ ποσοστό 81% των εταιρειών που μελετήθηκαν εκδίδουν ετησίως Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας, με το υπόλοιπο 19% να το κάνει ανά διετία ή και τριετία. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το ποσοστό των εισηγμένων εταιρειών που δημοσιεύει ετήσιο απολογισμό ESG ανέρχεται σε 42%, ενώ μόλις το 46% των εταιρειών που δημοσίευσαν Απολογισμό για τα έτη 2019-2020 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το 54% να είναι μη εισηγμένες, και μάλιστα το 22% να είναι μικρομεσαίες. 

Το 82% των εταιρειών του δείγματος αναφέρονται και παρουσιάζουν τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN SDGs), ενώ το 18% δεν κάνει καμία αναφορά στους απολογισμούς του. Επιπλέον, το 56% των εταιρειών που αποτυπώνουν τη συμβολή τους στους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συνδέουν και τα ουσιαστικά τους θέματα με συγκεκριμένους στόχους SDGs, περιγράφοντας αναλυτικότερα τη συμβολή τους σε αυτούς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση το 2015 της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών και των 17 στόχων με τους 169 υποστόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) αποτελεί ορόσημο για την διεθνή κοινότητα, καθώς στην επίτευξη αυτών των στόχων εμπλέκονται η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι ΜΚΟ και οι οργανώσεις πολιτών. Όπως σημειώνει η έρευνα της Grant Thornton, για την Ελλάδα μάλιστα, οι στόχοι αυτοί παρέχουν μία σημαντική ευκαιρία για την ανάκαμψη και μετάβαση προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση και στους τρεις βασικούς πυλώνες: περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Νέες χρηματοδοτήσεις της Τρ. Πειραιώς σε Μμε με κριτήρια ESG

Μέσω των χρηματοδοτήσεων αυτών η Τράπεζα καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, υιοθετώντας, ταυτόχρονα, μία σειρά από δεσμεύσεις σχετικά με την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Seismos-Turkey-Tourkia-Earthquake
ESG

Η βιομηχανία της μόδας στο πλευρό των πληγέντων από τον μεγάλο σεισμό

Πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πληγέντων αναλαμβάνουν εταιρείες από τον χώρο της παραγωγής ενδυμάτων και του εμπορίου διεθνώς. Πρωταθλήτρια η γειτονική χώρα στις εξαγωγές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών ειδών.
ESG

ΟΠΑΠ: Στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το ΟΠΑΠ Forward

Το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας ΟΠΑΠ Forward ξεκίνησε το 2016, σε συνεργασία με την Endeavor Greece και προσφέρει στις επιχειρήσεις ολοκληρωμένη καθοδήγηση με στόχο να ενισχύσουν τη θέση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
esg
ESG

Δεν πιστεύουν οι καταναλωτές τη στροφή σε «πράσινα» καλλυντικά

Επτά στους 10 ερωτηθέντες σε έρευνα λένε ότι δεν κατανοούν τι ακριβώς προϋποθέτει ο χαρακτηρισμός ενός προϊόντος ως «φιλικού προς το περιβάλλον», ενώ έξι στους δέκα δεν εμπιστεύονται τους ισχυρισμούς για «πράσινα» καλλυντικά.