- Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον μια ιδιωτικοποίηση, όπως αυτή της ΔΕΠΑ, που προωθεί η κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πολύ μεγάλο τόσο για την ΔΕΠΑ Υποδομών όσο και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας.
- Ωστόσο για την περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση: το ενδιαφέρον είναι κυρίως ελληνικό και μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγονται ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.
- Δεν υπάρχει κάτι κακό σ' αυτό ασφαλώς. Ωστόσο, υπάρχουν περιπλοκές. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι το «διαμάντι του στέμματος» και όποιος επιχειρηματικός όμιλος την αποκτήσει θα ενισχύσει σημαντικά το ειδικό βάρος του στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Και επειδή ο νικητής του διαγωνισμού μπορεί να είναι μόνο ένας, άντε δυο αν υπάρξουν συνεργασίες, υπάρχει κίνδυνος όλοι οι υπόλοιποι να δυσαρεστηθούν.
- Διαδικαστικού χαρακτήρα είναι η σημερινή Γενική Συνέλευση της Euurobank. Οι μέτοχοι θα αποφασίσουν την απόσχιση των τραπεζικών εργασιών και την μεταφορά τους σε μια «νέα» Eurobank, το 100% των μετοχών της οποίας θα έχει η «παλαιά» Eurobank, η οποία θα μετατραπεί σε εταιρία Holding.
- Σύμφωνα με το σχέδιο προχωρά η υπόθεση της FPS και της μεταφοράς προσωπικού από την τράπεζα. Το σχέδιο κινείται ομαλά, υπάρχει ενδιαφέρον και συμμετοχή και, το κυριότερο για την διοίκηση, μετακινούνται στελέχη που πιστεύουν στις προοπτικές και τις δυνατότητες του εγχειρήματος. Στόχος είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η μετακίνηση των εργαζομένων να έχει ολοκληρωθεί.
- Όλο και καλύτερα πηγαίνουν τα CDS των ελληνικών κρατικών ομολόγων, κάτι που δεν έχει μόνο θεωρητική αξία, αλλά σύντομα θα έχει και ένα σημαντικό πρακτικό αποτέλεσμα, αφού με βάση τα spread των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης θα υπολογίζονται και οι προμήθειες που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος για τις εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής». Σύμφωνα με την Moody's, η Ελλάδα είναι ένας από τους εκδότες χρέους της παγκόσμιας αγοράς με τη μεγαλύτερη μείωση στα spread των CDS μεταξύ 22 και 29 Ιανουαρίου. Το spread υποχώρησε στις 106 μονάδες βάσης (1,06%) από τις 117 μονάδες και πλέον δεν φαίνεται εντελώς απίθανο να δούμε και διψήφιο αριθμό. Καθόλου άσχημα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τι συνέβαινε στο (κακό) παρελθόν.
- Τέταρτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, εντείνοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο σοβαρού γυρίσματος της αγοράς. Ταυτόχρονα όμως η αγοραστική αντίδραση που εκδηλώθηκε μετά το μεσημέρι, με τον Γενικό Δείκτη να ανακτά μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος, διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες και τις προσδοκίες ότι η αγορά θα επανέλθει σύντομα σε ανοδική τροχιά. Το χθεσινό κλείσιμο της Νέας Υόρκης, όπου οι δείκτες έκλεισαν στο «πράσινο» μετά την έκφραση εμπιστοσύνης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα για τη διαχείριση της επιδημίας, προσφέρει βοήθειες για την ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Για να δούμε.
- Με χρονική υστέρηση ενός - δύο ετών θα ακολουθήσει η ανάπτυξη στην ασφαλιστική αγορά επισημαίνουν στελέχη του χώρου, τονίζοντας ότι τα όποια οφέλη από την αλλαγή κλίματος στην οικονομία και τους θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, αργούν να αποτυπωθούν στην τσέπη του καταναλωτή, με αποτέλεσμα να αργεί και αυτός να επενδύσει για τις ασφαλιστικές του καλύψεις.
- Όπως αναφέρουν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την αγορά απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου τουλάχιστον 1,5 με 2 μονάδες πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, προκειμένου η εγχώρια ασφαλιστική αγορά να γυρίσει σελίδα. Για την ώρα, όπως τονίζουν, οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι από τους πλέον υποασφαλισμένους ακόμη και στο τομέα της υγείας που γνωρίζει αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι πολλοί που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά ο αριθμός αυτών που προχωρούν σε συμβόλαια είναι τελικώς αισθητά μικρότερος.
- Από την άλλη το χαμηλό σημείο που βρισκόμαστε δημιουργεί προσδοκίες ότι η αγορά έχει πολύ προς τα πάνω, η ασφαλιστική «πίτα» θα μεγαλώσει και μαζί και η κερδοφορία των εταιριών του κλάδου.
Η «μάχη» για τη ΔΕΠΑ, η «βουτιά» του CDS και η αργή ανάκαμψη στις ασφάλειες
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.