ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Το χαμένο μήνυμα, πολυεθνικές στη σέντρα και τα χρωστούμενα των εφοπλιστών

Η αυλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίθεση Μητσοτάκη στις πολυεθνικές, η ατάκα Βακάκη για τις μεταρρυθμίσεις, οι φόροι των εφοπλιστών, τι ενεχυριάζουν οι Έλληνες και η νέα εταιρεία του Λιβάνη.

Όπως διαβάζουμε στο πολιτικό ρεπορτάζ, κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς σημειώνουν ποιοι βουλευτές δεν στήριξαν όσο έπρεπε τους γαλάζιους υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές. Δηλαδή, το πρόβλημα δεν ήταν ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κομματικοποίησαν υπερβολικά, και χωρίς κανένα λόγο, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά το ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και ειδικά οι πρωτοκλασάτοι, δεν έβαλαν, όσο έπρεπε, πλάτη στις επιλογές του Μαξίμου. Προφανώς κάποιοι πιστεύουν ότι αν στήριζαν περισσότεροι οι βουλευτές, όπως λόγου χάρη έκαναν ο Άδωνις Γεωργιάδης  και ο Λευτέρης Αυγενάκης, η τελική επίδοση για την Νέα Δημοκρατία την περασμένη Κυριακή θα ήταν καλύτερη! Κατά τα άλλα, το μήνυμα ελήφθη…

-- Με άλλα λόγια, το μήνυμα που έλαβε ή έφτασε στον πρωθυπουργό είναι το πόσο πολύ φταίνε… οι άλλοι!

-- Όλα αυτά παραπέμπουν σε ένα μάλλον προβληματικό, για να μην πούμε τοξικό, πρωθυπουργικό περιβάλλον. Φαίνεται ότι έχει σχηματιστεί μια αυλή γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αυλικούς που διαγκωνίζονται στο να μεταφέρουν τις επιθυμίες του πρωθυπουργού και όσοι εμφανίζονται κάπως απρόθυμοι σε σχέση με κάποιες επιθυμίες – επιλογές του πρωθυπουργού στοχοποιούνται και διώκονται. Καταστάσεις περασμένων εποχών, για να το θέσουμε κομψά.


Πολυεθνικές στο στόχαστρο

Με εμφανή εκνευρισμό για τις πολυεθνικές και την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν μίλησε χθες ο πρωθυπουργός (στη συνέντευξη στον ANT1 και τον Ν. Χατζηνικολάου). Ίσως γιατί φτάνουν και στο Μαξίμου οι πληροφορίες για τους νέους τιμοκαταλόγους κορυφαίων πολυεθνικών ομίλων που προχωρούν σε αυξήσεις στους περισσότερους κωδικούς, ενώ σε πολύ λίγους κάνουν μειώσεις 5%, όπως θέλει η κυβέρνηση. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα και στις πολυεθνικές, στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ». Στην τελευταία αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη ίσως κρύβεται και το «ζουμί»: αν καταλαβαίνουμε καλά, προανήγγειλε κάποια νέα πολιτική ελέγχων, με συγκρίσεις τιμών στα ίδια προϊόντα που πωλούνται στην Ελλάδα και σε άλλες αγορές από πολυεθνικές. Δεν είναι εύκολο να φανταστούμε πώς θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες συγκρίσεις και να ενταχθούν σε κάποιο πλαίσιο κρατικών ελέγχων, αλλά θα κάνουμε υπομονή να το δούμε.


Κυνηγώντας την Ευρώπη

Απευθείας από το Λουξεμβούργο και τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin προσγειώθηκε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο και, αμέσως μετά, στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, για να παρουσιάσει πρώτα στους υπουργούς και μετά στους δημοσιογράφους το νέο νομοσχέδιο για τους servicers, τις εταιρείες παροχής πιστώσεων, των εξωδικαστικό μηχανισμό και άλλα πολλά. Ίσως αυτός ο ευρωπαϊκός… αέρας έκανε κατ’ επανάληψη τον υπουργό να τονίσει ότι σε ορισμένα πράγματα, με το νέο νομοσχέδιο, γινόμαστε Ευρώπη: στον τρόπο που επικοινωνούν οι servicers με τους δανειολήπτες, αλλά και στην επέκταση των δραστηριοτήτων των εταιρειών παροχής πιστώσεων σε πολλές κατηγορίες δανείων. Με κίνδυνο να στενοχωρήσουμε τον υπουργό, πρέπει να επισημαίνουμε ότι τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τους servicers η Ελλάδα τους ενσωματώνει στο παρά πέντε της λήξης της σχετικής προθεσμίας (31/12/2023) και αν υπήρχε πραγματικά τόσο έντονη διάθεση προσαρμογής θα μπορούσε να το είχε κάνει πολύ νωρίτερα, όπως η Κύπρος. Όσο για τις εταιρείες παροχής πιστώσεων, επίσης η προσαρμογή είναι δραματικά καθυστερημένη: στην Ευρώπη λειτουργούν εδώ και δύο δεκαετίες και ήδη χορηγούν ένα στα τέσσερα δάνεια. Δεν φταίει βέβαια για όλα αυτά η κυβέρνηση εδώ ισχύει η ρήση Σημίτη: «Αυτή είναι η Ελλάδα».


Το παραπληγικό σαλιγκάρι

Μπορεί πολλοί στην κυβέρνηση να έχουν μεθύσει με την ιδέα ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας παράδεισος για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, όμως υπάρχουν και άνθρωποι της αγοράς που προσγειώνουν απότομα αυτή την υπερφίαλη αισιοδοξία. Ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo, που είναι γνωστός για το ταλέντο του στις ατάκες, έλεγε χθες στους δημοσιογράφους ότι στην εγχώρια αγορά διατηρούνται προσδοκίες για προσέλκυση επενδύσεων που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα της οικονομίας και των πολιτικών που ακολουθούνται. «Στην πραγματικότητα κινούμαστε με ρυθμούς “παραπληγικού σαλιγκαριού”», τόνισε, περιγράφοντας την… ταχύτητα της προόδου που συντελείται. Άλλοι επιχειρηματίες μπορεί να μην μιλούν για «παραπληγικά σαλιγκάρια», αλλά κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το «αφεντικό» της Jumbo. Όλοι περιμένουν γρήγορες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις βλέπουν.


Οι χρωστούμενοι φόροι των εφοπλιστών

Η φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιριών και των εφοπλιστών είναι μια πονεμένη ιστορία, ενώ η πολυπλοκότητα του φορολογικού καθεστώτος για τον κλάδο στην Ελλάδα προκαλεί πρόσθετο πόνο σε όσους προσπαθούν να καταλάβουν πόσο φόρο πληρώνουν οι εφοπλιστές. Αν συγκρίνει κανείς τη συνεισφορά των ναυτιλιακών εταιριών στα φορολογικά έσοδα της χώρας αυτή είναι μικρή και πολύ μακριά από τους φόρους που πληρώνουν άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι. Ωστόσο η ναυτιλία είναι μια διεθνής μπίζνα και, όπως σημειώνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο που παρουσιάστηκε χθες, «οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αντιμετωπίζουν συγκριτικό φορολογικό μειονέκτημα έναντι άλλων που είναι εγκατεστημένες σε άλλα καθεστώτα φόρου χωρητικότητας (εντός ή εκτός ΕΕ)».

-- Όπως προκύπτει από τη μελέτη, υπάρχουν κάποιοι… χρωστούμενοι φόροι που θα πρέπει να καταβληθούν. Όπως σημειώνεται: «Μετά τις τελευταίες αλλαγές στις παραμέτρους της εθελοντικής εισφοράς, και με βάση τα δεδομένα εισαγωγής μερισμάτων της περιόδου 2019-2020 εκτιμάται πως, αν αυτά δεν αυξηθούν, θα προκύψει έλλειμμα €44,5 εκατ. ετησίως, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ως πρόσθετη φορολογία».


Η νέα εταιρεία του Λιβάνη

Παρόλο που ο άλλοτε πρωταγωνιστής των εκδόσεων βιβλίων, ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, είναι σκιά του εαυτού του – οι ετήσιες πωλήσεις εκτιμάται ότι έχουν πέσει κάτω από το 1 εκατ. ευρώ –  και το σπίτι του Ηλία Λιβάνη σώθηκε κυριολεκτικά στο παρά 1' τον περασμένο μήνα, ο όμιλος δεν το βάζει κάτω και συστήνει νέα εταιρεία. Χθες αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση της ALPHA BOOKS Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, στην οποία μοναδικός μέτοχος είναι ο Εκδοτικός Οργανισμός και διαχειριστές η Παναγιώτα και ο Ηλίας Λιβάνης.


Τι ενεχυριάζουν οι Έλληνες

Η αγορά του ενεχυροδανειστηρίων κινούνταν σε θολά νερά στην Ελλάδα μετά από τη διακοπή της δραστηριοποίησης στον συγκεκριμένο τομέα των Ελληνικών Ταχυδρομείων και της Eurobank. Ειδικά την περασμένη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, φύτρωναν σαν μανιτάρια σε κάθε πόλη καταστήματα «Αγοράζω Χρυσό» χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός έλεγχος. Εδώ και ένα χρόνο στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται στον χώρο η ProntoPegno, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Banca Sistema, η οποία με αφορμή τα πρώτα της γενέθλια στην Ελλάδα έδωσε στοιχεία για το τι αφήνουν ως ενέχυρο οι Έλληνες για να λάβουν μία μικροπίστωση. Η πλειονότητα αφορούσε κοσμήματα και πολύτιμα μέταλλα σε ποσοστό 56%, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν τα επώνυμα ρολόγια σε ποσοστό 35% και χρυσές λίρες σε ποσοστό 9%.


Οι τάσεις της ακρόασης στην Ελλάδα

Δύο είναι οι τάσεις, εντελώς αντίθετες μεταξύ τους, στην αγορά μουσικών προϊόντων στην χώρα μας. Ανεβαίνουν ιδιαίτερα το streaming αλλά και το βινύλιο, ενώ όσο και αν φαίνεται παράδοξο υπάρχει μικρή ανάκαμψη και στο cd. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο περιθώριο παρουσίασης για την έκθεση BlackBox Audio Video Show που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στην έκθεση θα συμμετέχουν δίπλα στα ηχηρά παγκόσμια ονόματα του χώρου και περίπου δέκα ελληνικές εταιρείες, κυρίως συστημάτων ήχου, οι οποίες μάλιστα έχουν πετυχημένη πορεία στην διεθνή αγορά. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συνταγή επιτυχίας του Γ. Αυτιά, το ποδόσφαιρο, ο Αλ. Πατέλης και η Εθνική

Το «μήνυμα ελήφθη» του Κυρ. Μητσοτάκη, η μοναδική τακτική του Γ. Αυτιά, ο πόλεμος στο ποδόσφαιρο, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού «βλέπει» προς Σεπτέμβριο το placement της ΕΤΕ, οι εκταμιεύσεις του RRF και οι αμετανόητοι επαγγελματίες.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μαυρίλα επιστρέφει, βροχή ερωτήσεων στην Epsilon Net και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Οι 100 ημέρες που μοιάζουν με χίλιες, το ρεκόρ απαισιοδοξίας των καταναλωτών, το «στρίμωγμα» της Epsilon Net από τους αναλυτές, οι μειώσεις τιμών από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, τα μπρος - πίσω με το market pass και οι ευκαιρίες στην Κορέα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μπέρδεμα με το τέλος για τις καταστροφές, το μήνυμα στο Μαξίμου και η ΕΚΤ

Σενάρια επί σεναρίων για το ειδικό τέλος με τελικό κριτή το Μαξίμου, πώς «κόπηκαν» τα γενναιόδωρα stock options της Attica Συμμετοχών, τα φθινοπωρινά καμπανάκια των δημοσκοπήσεων και η αντοχή σε επιτόκια - ρεκόρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Κικίλιας στο Μαξίμου, μειώσεις τουριστών και το προσκλητήριο σε ευεργέτες

Το κάλεσμα Χατζηδάκη σε ισχυρές επιχειρήσεις να εισφέρουν στον προϋπολογισμό, τα μηνύματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Κικίλια, οι χώρες με μειωμένη κίνηση τουριστών στην Ελλάδα και η ψυχραιμία ενός... βρεγμένου.