ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ο Γιάνης φεύγει, η Ζωή έρχεται, οι ισορροπίες Μητσοτάκη και υπουργικές business

Η αντιπολίτευση που δεν έχουμε ξαναδεί, ο Αλ. Τσίπρας ανησυχεί (ξανά) για τη Δημοκρατία, οι κυβερνητικές ισορροπίες, το παράπονο του Δ. Κούτρα και η επιχειρηματική προσπάθεια του Ν. Ταχιάου.

Ημέρες δόξας αναμένεται να ζήσουμε στη νέα Βουλή, καθώς τη μεγάλη απώλεια του Γιάνη Βαρουφάκη, της δομημένης (τρόπος του λέγειν..) μπουρδολογίας, έρχεται να αναπληρώσει επάξια η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και είναι βέβαιο ότι δεν θα πλήξουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη δήλωση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν ότι «θα είμαστε η μόνη αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, την οποία δεν θα έχουν ξαναδεί». Το ότι η κ. Κωνσταντοπούλου οριακά ξεπέρασε το όριο του 3% είναι μια μικρή λεπτομέρεια: «Θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών. Και αν είμαστε 8 ή 9 βουλευτές, εγώ κάνω για 100 και οι υπόλοιποι κάνουν για άλλους 20 ο καθένας τους», τόνισε με μεγάλη σεμνότητα. Οπότε με την αριθμητική της κ. Κωνσταντοπούλου η Πλεύση Ελευθερίας μετρά … 240 βουλευτές και ίσως θα έπρεπε να κάνει αυτή κυβέρνηση -το τι ψήφισε ο κόσμος δεν έχει και τόση σημασία. Σε ό,τι αφορά την υπόσχεση ότι «θα είμαστε η μόνη αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, την οποία δεν θα έχουν ξαναδεί», είναι βέβαιο ότι το εννοεί και μάλιστα με το παραπάνω: με δεδομένα τα προνόμια που απολαμβάνει ως πρώην πρόεδρος της Βουλής (άλλη μια ιστορική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα) και αρχηγός κόμματος, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνει τον λόγο στη Βουλή σε κάθε περίσταση, θα τους αλλάξει τα φώτα. Τουτέστιν, καλό θα είναι οι βουλευτές, τόσο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων να κάνουν τα κουμάντα τους με τα απαραίτητα αγχολυτικά και ηρεμιστικά προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο κοινοβουλευτικό έργο που τους περιμένει.

Αλέξης, ο υπερασπιστής της Δημοκρατίας

Κάτι σαν ισοπαλία παρουσίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «χάσαμε αλλά δεν καταρρεύσαμε». «Ο κίνδυνος της κατάρρευσης, που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα», τόνισε το βράδυ των εκλογών. Αυτά από τον αρχηγό του κόμματος που από 35,46% που είχε λάβει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, διολίσθησε στο 31,53% το 2019, στο 20,07% τον περασμένο Μάιο και στο 17,83% στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Φανταστείτε δηλαδή τι θα δήλωνε ο κ. Τσίπρας αν το 20,07% του περασμένου Μαΐου είχε γίνει 21-22%. Μπορεί και να ζητούσε παραίτηση Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας, πλασμένος για τα μεγάλα και την Ιστορία, συνέχισε λέγοντας ότι «πιστεύω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία» και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση όταν η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Και σε ό,τι μας αφορά αυτό αποτελεί προτεραιότητα». Αλήθεια, τι τις θέλουμε τις εκλογές, όταν το βράδυ των εκλογών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τον καταποντισμό του κόμματός του δηλώνει ότι είναι εδώ «για να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς κινδύνους για τη δημοκρατία»;

-- Εν ολίγοις το βασικό πολιτικό συμπέρασμα που άντλησε ο κ. Τσίπρας από την προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, για την οποία φυσικά, όπως τόνισε, φταίει ο Κ. Μητσοτάκης. Και για να μην δημιουργηθεί καμία σύγχυση για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στη δήλωσή του ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένα κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με υπερηφάνεια».

-- Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με πολύ σεμνότητα ότι η Δημοκρατία επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη νίκη του ΣΥΡΖΑ (36,43%), η Χρυσή Αυγή είχε λάβει 397.544 ψήφους ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (με τους οποίους κυβέρνησε ο Αλέξης Τσίπρας) έλαβαν 383.000 ψήφους και το ΛΑΟΣ 65.000 ψήφους. Τώρα οι Σπαρτιάτες έλαβαν 241.000 ψήφους, η Ελληνική Λύση 231.000 και η Νίκη 192.000 ψήφους συνολικά δηλαδή 664.000 ψήφους, αισθητά χαμηλότερα από τις 835.000 ψήφους που είχαν συγκεντρώσει το 2015 (τότε που επέστρεψε η Δημοκρατία…) Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ και ΛΑΟΣ.

-- Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας ίσως μπορεί να πάρει μια ανάσα –η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει τόσο όσο υποστηρίζει. Ίσως θα είχε ενδιαφέρον οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν στην ησυχία της τη Δημοκρατία και να ασχοληθούν λίγο με τα προβλήματα του κόσμου και της χώρας προτείνοντας συγκεκριμένες πολιτικές και λύσεις.

-- Αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν παρά ψιλά γράμματα, με τον κ. Τσίπρα να συνεχίζει με το παραδοσιακό «διαίρει και βασίλευε», τακτική βέβαια που έχει ένα τίμημα: την επιστροφή στις αντισυστημικές ρίζες του 3%.

Ο περίπατος Μητσοτάκη και οι ισορροπίες

Με όλα αυτά, δεν προκαλεί εντύπωση ο περίπατος του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τα μεγάλα πλήγματα που υπέστη την τελευταία διετία της διακυβέρνησής του με τις υποκλοπές και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Το μεγάλο του πλεονέκτημα, και η μεγάλη του διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι διατήρησε επαφή με την πραγματικότητα και μιλούσε για τα προβλήματα αλλά και το αύριο της χώρας. Με το νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε χθες, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ κόμματος και μιας προσπάθειας φυγής προς τα εμπρός. Από τη μια πλευρά, οι τοποθετήσεις του Βασ. Παπαστεργίου στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Κυρ. Πιερρακάκη στο Παιδείας, του Μιχ. Χρυσοχοϊδη στο Υγείας και του Γ. Φλωρίδη στο Δικαιοσύνης σηματοδοτούν τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας με προσωπικότητες που έχουν ισχυρό μεταρρυθμιστικό στίγμα και μεταδίδουν σαφές μήνυμα στην κοινωνία για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμες περιοχές του κράτους. Από την άλλη, όμως, ολοφάνερη είναι και η μέριμνα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ικανοποιήσει το κόμμα με την τοποθέτηση στο κυβερνητικό σχήμα Ιωαν. Μπρατάκου, Π. Μαρινάκη και πολλών άλλων, όπως αποτυπώνεται στο μεγάλο μέγεθος του αριθμού των μελών της κυβέρνησης.

-- Μετρώντας τον αριθμό των υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών η στήλη σταμάτησε στο 60, ενθυμούμενη την αναφορά του Πολ Πόρτερ το 1947 στο ημερολόγιό του, για τα σχέδια του Μάξιμου να μειώσει το αριθμό υπουργών και υφυπουργών σε 15 από 43!

-- Η μεγάλη πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού δεν είναι άλλο από τις μεταρρυθμίσεις. Και το αν θα καταφέρει να προχωρήσει με ταχύτερο βηματισμό στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται, για τις οποίες η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό, μεταρρυθμίσεις που όμως εμποδίζουν πανίσχυρα κατεστημένα συμφέροντα, μικρά και μεγάλα. Και σε πολλές πτυχές του κράτους τα μικρά κατεστημένα συμφέροντα είναι ισχυρότερα των μεγάλων!

Το παράπονο του Δ. Κούτρα

Στον Δημήτρη Κούτρα ανήκει το ποσοστό 1,86% της Ιntrakat που απέκτησε την περασμένη εβδομάδα η Winex (Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου), βασικός μέτοχος της Intrakat. H Winex απέκτησε 3.000.000 μετοχές προς 2,15 ευρώ και η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 6,45 εκατ. ευρώ. Έτσι, η Winex ενίσχυσε περαιτέρω το ποσοστό της στην Intrakat στο 36,65%, επιβεβαιώνοντας την πίστη της στις προοπτικές της εταιρείας. Ο Δημήτρης Κούτρας είχε αποκτήσει το 20% της Intrakat το 2019 έναντι τιμήματος 8 εκατ. ευρώ, όταν είχε αποχωρήσει από την Ελλάκτωρ. Δεν συμμετείχε σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου της Intrakat και το ποσοστό αυτό είχε περιοριστεί στο 3,8%. Μάλιστα, οι εφοπλιστές όταν αγόρασαν την Intrakat το 2022 από την Intracom και άλλα στελέχη προσφέροντας 2,95 ευρώ ανά μετοχή δεν είχαν αγοράσει τις μετοχές Κούτρα ο οποίος κατείχε τότε το 8,13%. Φήμες αναφέρουν πως ο κ. Κούτρας έχει πωλήσει και το υπόλοιπο 2%  -σε άγνωστο προς το παρών μέτοχο- και έχει μηδενίσει τη θέση του στην Intrakat. Πολλοί συνδέουν τη ρευστοποίηση της συμμετοχής του Δ. Κούτρα στην Ιntrakat με την επικείμενη απόκτηση εκ μέρους του ποσοστού στη Δομικής Κρήτης. Ο Δ. Κούτρας, αν ισχύουν οι φήμες περί πλήρους αποχώρησης, θα έχει βγάλει και με το παραπάνω τα λεφτά του από την «περιπέτειά» του με την Intrakat, αν και φεύγει με το παράπονο ότι θα μπορούσε να βγάλει περισσότερα, αλλά οι εφοπλιστές όπως προαναφέρθηκε δεν αγόρασαν το ποσοστό του, όπως των άλλων μετόχων το καλοκαίρι του 2022 προσφέροντας 2,95 ευρώ ανά μετοχή.

Η εταιρεία του Νίκου Ταχιάου

Φωτιά έχει πάρει το στυλό του Νίκου Ταχιάου τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα υπογράψει στο Προεδρικό Μέγαρο την αποδοχή της ανάληψης της θέσης του υφυπουργού στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Την Παρασκευή δημοσιεύθηκε ο πρώτος ισολογισμός της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. -μετονομασία της Αττικό Μετρό– που φέρει την υπογραφή του ως προέδρου της εταιρείας. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο βαριές υπογραφές ο Νίκος Ταχιάος, λίγο πριν ανακοινωθεί η υπουργοποίηση του, το πρωί της Δευτέρας, σε νεκρό χρόνο θα έλεγε κανείς, ήρθε στο φως μία ακόμη υπογραφή του. Αυτή του βασικού μετόχου με ποσοστό 80% στην εταιρεία «Ν. Ταχιάος – Ε. Στάμου Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο «TS Services And Works». Όπως προαναφέρθηκε η ανάρτηση της σύστασης της νέας εταιρείας έγινε το πρωί της Δευτέρας μετά τις εκλογές, όμως το συμφωνητικό της σύστασης έχει υπογραφεί λίγες ημέρες πριν, στις 21 Ιουνίου 2023. Πιθανότατα μέσα στην ένταση της προεκλογικής περιόδου και την προοπτική ανάληψης υπουργικής θέσης (το όνομα του κ. Ταχιάου είχε κυκλοφορήσει ως δημοσιογραφική πληροφορία τουλάχιστον από το βράδυ των εκλογών) αμέλησε να ζητήσει να σταματήσουν οι διαδικασίες σύστασης της εταιρείας, στην οποία το υπόλοιπο 20% κατέχει ο συνάδελφος του, Τοπογράφος Μηχανικός, Ευάγγελος Στάμου. Αυτό γιατί το αντικείμενο της νέας εταιρείας, με έδρα την Θεσσαλονίκη, έχει να κάνει με θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου στο οποίο θα είναι δεύτερος τη τάξει.

-- Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους σκοπούς της εταιρείας είναι: Η ανάληψη και εκπόνηση μελετών τεχνικών έργων, καθώς και μελετών Οικονομικών, Οργανώσεως και Επιχειρησιακής Έρευνας, αναπτυξιακών και οικονομοτεχνικών μελετών και μελετών σκοπιμότητας. Ακόμη πιο κοντά στις αρμοδιότητες του υπουργείου στο οποίο θα αναλάβει θέση υφυπουργού είναι ο βασικός σκοπός της νέας εταιρείας που αφορά στην παροχή υπηρεσιών μηχανικού, υπηρεσιών ωρίμανσης, σχεδιασμού, διοίκησης, τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς δραστηριοποίησης και ανάπτυξης της εταιρείας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ενθουσιασμός του Τζ. Ντάιμον, η αποχώρηση Κούτρα, τα χιόνια και το Sofitel

Τι είπε για τον Κ. Μητσοτάκη και το Χρηματιστήριο το αφεντικό της JP Morgan, τα 250 ευρώ τη διανυκτέρευση που ζήτησε η Sofitel από τους ταλαίπωρους εγκλωβισμένους οδηγούς και η σταδιακή αποχώρηση του Δ. Κούτρα από την Intrakat.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συνταγή επιτυχίας του Γ. Αυτιά, το ποδόσφαιρο, ο Αλ. Πατέλης και η Εθνική

Το «μήνυμα ελήφθη» του Κυρ. Μητσοτάκη, η μοναδική τακτική του Γ. Αυτιά, ο πόλεμος στο ποδόσφαιρο, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού «βλέπει» προς Σεπτέμβριο το placement της ΕΤΕ, οι εκταμιεύσεις του RRF και οι αμετανόητοι επαγγελματίες.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το χαμένο μήνυμα, πολυεθνικές στη σέντρα και τα χρωστούμενα των εφοπλιστών

Η αυλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίθεση Μητσοτάκη στις πολυεθνικές, η ατάκα Βακάκη για τις μεταρρυθμίσεις, οι φόροι των εφοπλιστών, τι ενεχυριάζουν οι Έλληνες και η νέα εταιρεία του Λιβάνη.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μαυρίλα επιστρέφει, βροχή ερωτήσεων στην Epsilon Net και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Οι 100 ημέρες που μοιάζουν με χίλιες, το ρεκόρ απαισιοδοξίας των καταναλωτών, το «στρίμωγμα» της Epsilon Net από τους αναλυτές, οι μειώσεις τιμών από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, τα μπρος - πίσω με το market pass και οι ευκαιρίες στην Κορέα.