Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος συνήθως οδηγεί και στη λευκή απεργία των υπουργών, από τη στιγμή όπου οι προτεραιότητες της κρατικής μηχανής δίνουν τη θέση τους στην κομματικές υποχρεώσεις των υποψηφίων.
Τα μολύβια μπαίνουν στο συρτάρι, μαζί με τους φακέλους εκκρεμοτήτων ανά υπουργείο και οι μόνοι που δίνουν τον τόνο είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην διεξαγωγή των εκλογών που τρέχουν να κλείσουν τις τρύπες του συστήματος με τις απαραίτητες προμήθειες σε κάλπες και εκλογικό υλικό.
Δύο «αθέατα» γεγονότα, ωστόσο, δείχνουν να έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, είτε επηρεάζοντας την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, είτε το βασικό αφήγημα ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης.
Η πρόσφατη ξεκάθαρη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν μετά τις 4 Μαρτίου, έφερε στην επιφάνεια τη σημασία που αποδίδουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στον προγραμματισμένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα γίνει το πρώτο Σάββατο της άνοιξης, στις 4 Μαρτίου.
Σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν θα επιθυμούσαν να προκαλέσουν τις αντιδράσεις των 120.000 υποψηφίων που θα μπουν στην τελική ευθεία, ενόψει της κρίσιμης διαδικασίας για τη διεκδίκηση μιας εκ των 7.000 περίπου θέσεων στο Δημόσιο, καθιστώντας τους ουσιαστικά «ομήρους», αφού σε μια τέτοια περίπτωση -όπως προβλέπεται- παγώνουν όλες οι διαδικασίες διαγωνισμών και προσλήψεων του Δημοσίου μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Συνεπώς και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα γίνει κανονικά, στις 4 Μαρτίου και, άρα, η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει επισήμως αμέσως μετά.
Έτσι, η κυβέρνηση απαντά εμμέσως και στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για «άμεση προκήρυξη εκλογών μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες», βάζοντάς τον απέναντι στους διαγωνιζόμενους, που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία για μια θέση εργασίας, λόγω πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Στο ημερολόγιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, βρίσκεται με υποσημείωση και μια δεύτερη ημερομηνία που έρχεται και «κουμπώνει» -χρονικά- με το μεσοδιάστημα από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί με απλή αναλογική και τις δεύτερες κάλπες μέσα σε διάστημα 30 ημερών.
Και αυτή η ημερομηνία έχει τη σημασία της, αφού αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό αφήγημα για την ενίσχυση των ποσοστών της ΝΔ και την επίτευξη του βασικού στόχου που είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας.
Και αν όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών είναι η 9η Απριλίου, δώδεκα ημέρες αργότερα, στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη θα αναμένουν κυριολεκτικά πάνω από το τηλέφωνο, για να ακούσουν τα καλά νέα από τον οίκο αξιολόγησης S&P, ο οποίος στις 21 Απριλίου αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Αν τα νέα είναι καλά, το πολυπόθητο «σκαλοπάτι» που επιθυμεί η Ελλάδα να ανέβει στις εκτιμήσεις του συγκεκριμένου οίκου αξιολόγησης, εξασφαλίζει από τη μια την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, και από την άλλη, ένα ισχυρό προεκλογικό «δώρο» για το γαλάζιο στρατόπεδο, στην μάχη των επιχειρημάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις προοπτικές της οικονομίας και τις μελλοντικές παροχές…