ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:38:06 DATA
Enria, SSM, trapezes
Φωτο: Shutterstock

Η ψηφιακή σύμβαση 2.000 σελίδων, το νέο stress test και ο Φορέας Ακινήτων

Ο SSM σφίγγει τα ζωνάρια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η εμβληματική μεταρρύθμιση του 2020 που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι τόνοι χαρτιού για μια... ψηφιακή σύμβαση, η Μύκονος ζορίζεται και οι οικογενειακές δαπάνες για την εκπαίδευση.

Ακόμη πιο αυστηρό αποφάσισε να κάνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) το stress test αυτού του καλοκαιριού, μετά την πικρή εμπειρία των τραπεζικών καταρρεύσεων στις ΗΠΑ και στην Ελβετία. Ο Αντρέα Ενρία ανακοίνωσε χθες ότι στα δύο σενάρια (βασικό και δυσμενές), με βάση τα οποία θα «στρεσαριστούν» οι τραπεζικοί ισολογισμοί, θα προστεθεί και ένα τρίτο, εξαιρετικά δυσμενές, που, όπως είπε ο Ενρία, θα ενσωματώνει πολύ κακές προβλέψεις για την οικονομία, τις μετοχές και τις αξίες των ακινήτων. «Είναι το πιο δυσμενές σενάριο στην ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός επικεφαλής του SSM. Οι τραπεζικές διοικήσεις στην ευρωζώνη δεν θα περάσουν ευχάριστο καλοκαίρι, γνωρίζοντας ότι θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα ενός τόσο κακού σεναρίου, αλλά το ευτύχημα είναι ότι αυτό το «στρεσάρισμα» θα έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα, δηλαδή δεν θα επηρεάσει τους υπολογισμούς για τις απαιτήσεις κεφαλαίων, οι οποίοι θα γίνουν με το… απλώς κακό σενάριο. Πάντως, οι τράπεζες της ευρωζώνης, όπως τόνισε ο Ενρία, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, όπως αυτοί που «γκρέμισαν» την αμερικανική SVB. Οι μη αναγνωρισμένες ζημιές τους από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων υπολογίστηκαν, ύστερα από ειδική άσκηση που «έτρεξε» ο SSM σε 70 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό για τις αμερικανικές τράπεζες ξεπερνά τα 620 δισ.

Ο νέος πτωχευτικός και ο Φορέας Ακινήτων

Ο νέος πτωχευτικός, η δεύτερη ευκαιρία όπως προτιμούσε να αποκαλεί το νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση, αποτέλεσε μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο τη ρύθμιση οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων, και την απαλλαγή τους από τα χρέη – κληρονομία της μεγάλης κρίσης που ταλάνισε την ελληνική οικονομία την περίοδο 2010 - 2016. Μια μεταρρύθμιση κρίσιμη τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα νοικοκυριά και ειδικότερα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Η κυβέρνηση, κατ’ εφαρμογήν της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, δρομολογεί λοιπόν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, τον “Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών και Δεύτερης Ευκαιρίας”. Μια καίριας σημασίας μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει κατά τρόπο ολιστικό την υπερχρέωση φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς υιοθετεί μέτρα για την πρόληψη της αφερεγγυότητας αλλά και για την έξοδο από αυτήν», έγραφε τον Σεπτέμβριο του 2020 ο τότε υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος. Κρίσιμη παράμετρος της μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά ήταν η δημιουργία ενός φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων επιτρέποντας την παραμονή του οφειλέτη στο ακίνητό του έναντι μισθώματος, για 12 έτη.  Ο νέος πτωχευτικός, η δεύτερη ευκαιρία, ψηφίστηκε στο τέλος του 2020 και τέθηκε σε ισχύ την 1.1.2021. Ωστόσο ακόμα και σήμερα ο περίφημος Φορέας, που τότε τα κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν ως πρωτοποριακό, δεν λειτουργεί. Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, βρισκόμαστε στη φάση ενός ανταγωνιστικού διαλόγους της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Τουτέστιν, το νωρίτερο που μπορεί να λειτουργήσει ο φορέας είναι το καλοκαίρι του 2024!

-- Είναι σημαντικό κάποια στιγμή οι υπουργοί και οι άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν ότι παραγωγή έργου και μεταρρυθμίσεις δεν συνιστά ο αριθμός νόμων που ψηφίζονται, αλλά κατά πόσο αυτοί λειτουργούν αποτελεσματικά, συνδέονται αρμονικά με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και στρατηγική. 

Ψηφιακή σύμβαση 2.000 σελίδων

Όσες προσπάθειες και αν κάνει το Δημόσιο για να περάσει στην ψηφιακή εποχή, υπάρχουν πάντα οι… αντιστάσεις του χαρτοβασιλείου. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των συμβάσεων του ΟΤΕ με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να υλοποιηθεί το έργο του πολύ γρήγορου ίντερνετ στην επαρχία (Ultra Fast Broadband), που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Χωρίς υπερβολή, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών χρειάστηκε να βάλουν τη μονογραφή τους σε περισσότερες από 2.000 σελίδες της σύμβασης, που αφορούσε μόνο τα τρία από τα συνολικά επτά μέρη του έργου (τα άλλα τέσσερα θα εκτελέσει η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη Grid Telecom). Η θυσία δέντρων είναι μεγάλη και άδικη και είναι ειρωνικό να σπαταλιέται τόσο χαρτί για μια σύμβαση που θα επιταχύνει το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή.

Μύκονος υπό πίεση

Πτώση περίπου 20% κατέγραψε ο τζίρος στα μαγαζιά στη Μύκονο τον Μάιο. Η αίσθηση της μειωμένης επισκεψιμότητας και της κατανάλωσης στο νησί είναι διάχυτη. Φταίει ίσως το γεγονός ότι ο καιρός δεν έχει ζεστάνει ακόμη, ενώ ρόλο πρέπει να έπαιξε και η αρνητική δημοσιότητα με τις κατεδαφίσεις παράνομων οικημάτων σε γνωστά beach bars του νησιού. Οι τιμές, βεβαίως, εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη ακόμη και για το premium προϊόν που προσφέρει το νησί, αλλά οι Μυκονιάτες εκτιμούν ότι σταδιακά θα αρχίσει μια περίοδος «διόρθωσης» των τιμών. Ήδη, έχουν αρχίσει κάποιες προσφορές σε δωμάτια ξενοδοχείων. Το κομμάτι που έχει πληγεί περισσότερο -προς το παρόν, γιατί με τη Μύκονο δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος- είναι οι ενοικιάσεις πολυτελών βιλών. Μια «βιομηχανία» που τα τελευταία χρόνια ανθεί στο νησί των ανέμων και έχει δημιουργήσει έναν άτυπο κλάδο του τουρισμού που απασχολεί αρκετό κόσμο. Οι ενοικιάσεις, λοιπών, τέτοιων βιλών έχουν υποχωρήσει δραματικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, χωρίς βεβαίως το έσοδο αυτό να το καρπούνται πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στο νησί αυτή την εποχή, είναι ο οικοδομικός οργασμός που παραμένει αμείωτος, ασχέτως αν  τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες και εκατοντάδες εξοχικά.

Οι οικογενειακές δαπάνες για την εκπαίδευση

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν συζητείται καθόλου, ούτε προεκλογικώς ούτε γενικώς, είναι το τερατώδες ποσό που ξοδεύει η ελληνική οικογένεια για την εκπαίδευση, με πολλά παιδιά να ξεκινούν βοηθητικά μαθήματα από το Δημοτικό.  Για το Γυμνάσιο και το Λύκειο δεν το συζητάμε. Τα γράφουμε αυτά όχι τόσο για την αντιπολίτευση, η οποία είναι στον κόσμο της, ειδικά στο θέμα της παιδείας, με θέσεις και αιτήματα που δεν διατηρούν την παραμικρή επαφή με το λογική -όπως η υπεράσπιση της αναρχίας στα πανεπιστήμια και η κατάργηση της βάσης, για να αναφέρουμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα γράφουμε για την κυβέρνηση ή πιο σωστά την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την αύξηση των αμοιβών κατά 25%. Διότι γενναία αύξηση εισοδημάτων στη χώρα μας μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο με αυξήσεις, αλλά με την απαλλαγή των πολιτών από περιττά βάρη, όπως αυτό τις παραπαιδείας. Φανταστείτε πού θα διαμορφωνόταν το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειών, αν τα παιδιά τους μάθαιναν γράμματα και ξένες γλώσσες στα σχολεία (τη λειτουργία των οποίων επιβαρύνονται μέσω της φορολογίας) και όχι στα φροντιστήρια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι αυταπάτες του Αλ. Τσίπρα, τα κέρδη των τραπεζών και η δανειοφοβία

Ο επίλογος για τον Αλέξη Τσίπρα και η ιστορική φράση από το 2016, πώς οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές, η δανειοφοβία των Ελλήνων και οι Τούρκοι τουρίστες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μάθε παιδί μου γράμματα, οι υποκριτές των ανανεώσιμων και το κλίμα στο Παρίσι

Οι... μπαρούφες σχολικού βιβλίου για τον φιλελευθερισμό, οι βολές Περιστέρη σε «ευαίσθητους» πολίτες και ξενοδόχους, η θερμή υποδοχή των τραπεζιτών στο Παρίσι, το μέρισμα που ανέβαλε τη συνέλευση της Jumbo και οι πωλήσεις μπύρας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η διαρροή τραπεζικών στελεχών, οι προκλήσεις για την Άκτωρ και ο τουρισμός

Γιατί επιτελικά στελέχη εγκαταλείπουν τις τράπεζες, πότε η Άκτωρ θα συμβάλει στα αποτελέσματα της Intrakat, ο Π. Χριστοδούλου πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας και η κατώτερη των προσδοκιών πορεία του τουρισμού τον Μάιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μαθήματα πολιτικού marketing, η Goldman ξενοδόχος και η πλακίτσα της Ζωής

Ο Ευ. Μυτιληναίος ζητά από τους πολιτικούς να αφήσουν την οικονομία να ανασάνει, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναζητά ληστές τραπεζών για το κίνημα, η είσοδος της Goldman Sachs σε ξενοδοχεία και ο υιός Μουζενίδη παίρνει τα ηνία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μεγαλοφειλέτες στον εξωδικαστικό, η χειραψία με ΜεΡΑ25 και η ανατροπή

Οι 3,9 χιλιάδες δανειολήπτες με χρέη άνω του 1 εκατ. που θέλουν ρύθμιση με των εξωδικαστικό, η μεγάλη ανατροπή που περιέγραψε ο Φ. Καραβίας, τα ρεκόρ του τουρισμού και τα πέντε καταστήματα της Εθνικής που έγιναν ένα.