Ερωτώμενος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στη χθεσινή Γενική Συνέλευση να κάνει ένα σχόλιο για τη συζήτηση που έχει ανοίξει προεκλογικά σχετικά με τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων απάντησε: «Πρώτα από όλα εκτιμώ ότι είναι λάθος σε μια χώρα που έχει περάσει 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, τα κόμματα να έχουν τη λέξη "φόρος" στα προγράμματά τους. Η λέξη θυμίζει μνημόνιο. Ας το λέγανε αύξηση κρατικών εσόδων ή κάτι άλλο. Το πιο ωραίο είναι πως η Νέα Δημοκρατία εμάς τις ενεργειακές εταιρείες μάς τάραξε στους φόρους το 2022 και προεκλογικά δεν είχε καμία αναφορά στο πρόγραμμά της για επιβολή φόρων. Και ήρθαν ξαφνικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να διαγκωνίζονται για το ποιος θα βάλει τους περισσότερους φόρους στις επιχειρήσεις. Επί της ουσίας ένα έχω να πω: αφήστε την οικονομία να ανασάνει». Την αναφορά του Ευαγ. Μυτιληναίου ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε εκατοντάδες εκατομμύρια από τις ενεργειακές εταιρείες το 2022 επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος εκτός από τα 370 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν οι ενεργειακές εταιρείες για τα υπερκέρδη τους, επισήμανε ότι η Ελλάδα ακολούθησε και μια δική της μέθοδο να φορολογεί στην πηγή τα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών στη χονδρική με αποτέλεσμα να εισπράξει πάνω από 4 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για διαφυγόντα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία όμως έγιναν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και οι πολίτες πλήρωναν λογαριασμούς πολύ χαμηλότερους σε σχέση με την τιμή της κιλοβατώρας στην αγορά.
-- Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προέβλεψε πως κάποια εργοστάσια της Ευρώπης είναι πολύ πιθανό να μετεγκατασταθούν σε ΗΠΑ και Καναδά. «Οι χώρες αυτές έβαλαν λεφτά στο τραπέζι και δίνουν κίνητρα για επενδύσεις στη πράσινη ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά. Όπως έγινε γνωστό, η κρατική επιχορήγηση της εταιρείας στον Καναδά σε επένδυση 1,16 δισ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών θα καλύψει το 30% της επένδυσης, περίπου δηλαδή 293 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αν και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχει πέσει κάτω από τα 30 ευρώ, στις ΗΠΑ η τιμή του είναι πέντε φορές μικρότερη σε σχέση με το «φθηνό» αέριο στην Ευρώπη, γεγονός που λειτουργεί ως κράχτης για τα ενεργοβόρα εργοστάσια της Ευρώπης, τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχουν «γονατίσει» από τις υψηλές τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Οι ληστές τραπεζών της Ζ. Κωνσταντοπούλου
Ήταν μια πλάκα, ένα δόλωμα για να προκαλέσει δημοσιότητα και απέδωσε. Κάπως έτσι δικαιολόγησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, την επιλογή “Ληστής Τραπεζών” που περιλαμβάνεται στη λίστα δεξιοτήτων που είναι χρήσιμες για το κίνημα. Όπως είπε, ήταν χρόνια η επιλογή αυτή στο site απλά δεν την είχαμε πάρει χαμπάρι. Ήταν πράγματι πλάκα ή μήπως είχε ξεχαστεί από την εποχή της Ζωής - τιμωρού, πριν υιοθετήσει το μόνιμα γελαστό look που βλέπουμε αυτές τις ημέρες στις οθόνες; Ποιος ξέρει. Το μόνο βέβαια είναι ότι σε ένα κομμάτι πολιτών που αυτοτοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού τόξου, οι ληστές τραπεζών -και όχι μόνο- είναι λαϊκοί ήρωες. Και δεν μιλάμε μόνο για ακραίους περιθωριακούς: θυμίζουμε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει πλακίτσα το 2017 στη Βουλή με τις βόμβες μολότοφ, λέγοντας γελώντας «τι κακό έχουν οι βόμβες μολότοφ»; Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι η έλλειψη ορίων στη χώρα είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα, ωστόσο, η αδυναμία πολιτικών προσώπων, που επηρεάζουν την κοινωνία, να κατανοήσουν τη σημασία των λέξεων και τι αυτές νοηματοδοτούν είναι σοκαριστική.
Τα ξενοδοχεία της Fosun στην Goldman Sachs
Την περασμένη εβδομάδα σας είχαμε προϊδεάσει για τις αλλαγές που αναμένονταν στον ξενοδοχειακό βραχίονα της Fosun που θα άγγιζαν και την Ελλάδα. Η ανακοίνωση χθες της πώλησης στην Goldman Sachs των αλυσίδων Casa Cook και Cook’s Club που έλεγχαν οι Κινέζοι αλλάζει σημαντικά τον ξενοδοχειακό χάρτη της Ελλάδας. Πέρα από την έξοδο των Κινέζων από την τουριστική αγορά της χώρας, η Goldman Sachs, από τράπεζα που κρύβεται πίσω από μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες (βλέπε deal Chipita - Mondelez) και βαθμολογεί οικονομίες και μετοχές, γίνεται και ένας ισχυρός παίκτης στον ξενοδοχειακό τομέα της χώρας. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι το φθινόπωρο είχε εξαγοράσει τρεις μονάδες στην Χαλκιδική συνολικής δυναμικότητας 1.000 δωματίων και 2.000 κλινών που ουσιαστικά αντικατέστησαν την έξοδο της από τη Sani/Ikos (πώληση μετά από 7 χρόνια επένδυσης στο επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, GIC). Με την απόκτηση των ξενοδοχείων της Fosun θα ελέγχει στην χώρα μας πάνω από 10 ξενοδοχεία έχοντας παρουσία σε Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική), Κρήτη (Ηράκλειο), Ιόνιο (Κέρκυρα) και Αιγαίο (Ρόδο, Σάμο, Μύκονο).
Ο υιός Μουζενίδη παίρνει τα ηνία
Από τις στάχτες του προσπαθεί να αναγεννηθεί ο όμιλος Μουζενίδη, ο οποίος δέχτηκε απανωτά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια. Την καθίζηση των ροών από Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ακολούθησε η αποτυχημένη επένδυση στις αερομεταφορές (Ellinair), η πανδημία, ο ξαφνικός θάνατος του ιδρυτή και επικεφαλής του ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη από επιπλοκές που προκάλεσε ο COVID και η διακοπή κάθε τουριστικής σύνδεσης με Ρωσία και Ουκρανία μετά την περσινή εισβολή. Ο γιος του Μπόρις, Γιάννης, αυτή την εβδομάδα προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας που φέρει το όνομα του και θα δραστηριοποιηθεί σε υπηρεσίες που παρέχουν τα τουριστικά γραφεία.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.