Ένα ερώτημα γεννήθηκε χθες στο μυαλό πολλών οικονομικών αναλυτών: Μήπως στήνεται σκηνικό ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, όταν θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την Ελλάδα ο οίκος Standard & Poors; Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έδωσε χθες ανέλπιστα θετικές εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2022. Τόνισε ότι «η δημοσιονομική εικόνα του 2022 είναι σημαντικά καλύτερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού» και πρόσθεσε ότι «η εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 θα κλείσει πιθανότατα σε θετικό έδαφος, με τη μεθοδολογία ESA». Σημείωση: πρόκειται για τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Eurostat, η οποία διαφέρει από την αντίστοιχη που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο των μνημονίων και μια από τις βασικές διαφορές είναι ότι με την ευρωπαϊκή μεθοδολογία περιλαμβάνονται στα δημόσια έσοδα οι επιστροφές κερδών από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Πέρα από αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες, αν ο προϋπολογισμός 2022 κλείσει τελικά με πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει ότι «αναμένεται να καταγραφεί και σημαντική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, καθώς η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ υπερβαίνει την αύξηση του ονομαστικού χρέους».
-- Τι σχέση έχουν αυτές οι πιθανές, ευχάριστες εκπλήξεις στα δημοσιονομικά με την αξιολόγηση που θα κάνει η S&P στις 21 Απριλίου; Ενδεχομένως μεγάλη, γιατί ο οίκος έχει ανακοινώσει από τον Οκτώβριο, όταν κράτησε σταθερή τη βαθμολογία της Ελλάδας, ότι «θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε τη βαθμολογία της Ελλάδας, εάν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παράλληλα με μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική και δημοσιονομική επίδοση». Κάπως έτσι, ίσως να συμπληρώνεται το παζλ της αναβάθμισης: οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν σταματήσει, το ΑΕΠ του 2022 ήταν μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αντί για το αναμενόμενο έλλειμμα θα έχουμε τρία στα τρία κομμάτια να έχουν πέσει στη θέση τους. Ίσως όλα αυτά να είχαν κατά νου και οι αναλυτές της Goldman Sachs, που έγραψαν προχθές ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση στις 21 Απριλίου.
-- Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα δικαιολογούσε την ανάκτηση του investment grade απο το 2021, όταν η χώρα μας προχώρησε στην έκδοση ομολόγων διάρκειας 30 ετών, έκδοση που είχε υπερκαλυφθεί περίπου 8 φορές, αποτυπώνοντας την ισχυρή εμπιστοσύνη των επενδυτών για την ελληνική οικονομία και το χρέος.
-- Αυτή είναι η σοβαρή πλευρά του πράγματος, γιατί υπάρχουν στην Ελλάδα πάντα και οι αστείες, συνωμοσιολογικές ερμηνείες -που ίσως τελικά να μην είναι τόσο αστείες, αν έχουν κάποια προπαγανδιστική αποτελεσματικότητα. Όπως οι θεωρίες που κυκλοφορούν ότι η αναβάθμιση αποτελεί μια κίνηση στηρίξεις τον Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές.
-- Με μια μάλλον ασυνήθιστη κατάσταση βρέθηκε αντιμέτωπος πρόσφατα ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε συνέδριο όπου ήταν προσκεκλημένος για να μιλήσει. Ενώ ο κ. Πατέλης παρακολουθούσε το συνέδριο περιμένοντας να έρθει η σειρά της δικής του παρέμβασης, κάποιος ακριβώς στην πίσω σειρά επαναλάμβανε συνεχώς ότι «ο Πατέλης φταίει για όλα», και μάλιστα κάπως δυνατά για να το ακούσουν αρκετοί, προσβλέποντας πιθανότατα στην αντίδραση του κ. Πατέλη. Φυσικά, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού ούτε τσίμπησε, ούτε πτοήθηκε και έκανε την παρέμβασή του η οποία μάλιστα πήγε εξαιρετικά. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι επρόκειτο για κάποιον ιδιόμορφο, αγενή, που ήθελε να κάνει μια κάποια αίσθηση. Ωστόσο, κάποιοι που βρίσκονταν κοντά στο επεισόδιο αναγνώρισαν ότι ο… ψιθυριστής ήταν γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώριση που μοιραία πυροδότησε υποψίες για το αν οι έντονοι αυτοί ψίθυροι ήταν στο πλαίσιο κάποιου είδους υβριδικού ψυχολογικού πολέμου… κλονισμού των κυβερνητικών στελεχών ενόψει των εθνικών εκλογών.
-- Από αναβολή σε αναβολή φαίνεται ότι θα συρθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, μίας από τις στρατηγικές υποδομές για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η 31η Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που είχε δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στους δύο ενδιαφερόμενους (κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΔΕΣΦΑ και Energean), αλλά ούτε τώρα αναμένεται ότι θα κατατεθεί έστω και μία οικονομική προσφορά, καθώς είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι το project δεν θεωρείται από τους επενδυτές οικονομικά βιώσιμο. Για να μην γραφτεί ένας άδοξος επίλογος σε αυτή την ενεργειακή ιδιωτικοποίηση και μάλιστα πριν από τις εκλογές το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται να δώσει άλλη μία παράταση, όπως είχε κάνει και τον Νοέμβριο, επειδή αυτό ζητήθηκε από ένα εκ των δύο σχημάτων που βρίσκονταν στην τελική ευθεία. Γεγονός είναι, όμως, ότι όσες παρατάσεις και αν δοθούν, αν δεν αλλάξουν πολλά -με πρωτοβουλία της ΡΑΕ- για να γίνει το project οικονομικά βιώσιμο, δεν θα πρέπει να περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ θετική έκβαση στον διαγωνισμό.
-- Δύσκολα μια εταιρεία, πολύ περισσότερο μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία, μπορεί να παρουσιάσει τόσο δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα, όπως αυτά που ανακοίνωσε χθες η MIG για το 2022. Με κύκλο εργασιών που μειώθηκε σε 7,1 εκατ. ευρώ, η άλλοτε κραταιά εταιρεία συμμετοχών που ίδρυσε ο Α. Βγενόπουλος είχε καθαρές ζημιές 22,1 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση επιμένει ότι υπάρχει προοπτική για την εταιρεία, μετά την πώληση της Attica Συμμετοχών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το 2023 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία, αφού η πώληση της σημαντικότερης θυγατρικής της θα φέρει πλήρη οικονομική εξυγίανση με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και θα ενισχύσει κατά 114 εκατ. τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια. Ένα ερώτημα είναι με τι θα ασχοληθεί πλέον η MIG, που έχει μόνο τη σερβική εταιρεία ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της. Η απάντηση που δίνει η διοίκηση, θυμίζει πολύ τον σκοπό της αρχικής Marfin, που είχε ιδρύσει ο Βγενόπουλος στα τέλη της δεκαετίας του '90: «Επενδύσεις σε εισηγμένες και μη εταιρείες με σκοπό αφενός την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών και αφετέρου την ενίσχυση της κερδοφορίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα». Back to the roots, λοιπόν, και να δούμε πού θα βγει...
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.