Ενώ σύσσωμο το πολιτικό ρεπορτάζ μεταδίδει ότι έχει «κλειδώσει» η Κυριακή, 9η Απριλίου ως η ημερομηνία των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία ταλανίζεται από ένα βασανιστικό ερώτημα: Θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός, και αρχηγός της ΝΔ για 12 χρόνια, Κώστας Καραμανλής; Αν τελικά είναι υποψήφιος θα θεωρηθεί από πολλούς ότι στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αν δεν είναι ακόμα πιο πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για ηχηρή αποδοκιμασία. Αυτή η αγωνία για την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού κατά την ταπεινή άποψη της στήλης αποτελεί το μέγιστο πολιτικό επίτευγμα του Κ. Καραμανλή: πως έχει καταφέρει να παραμένει πολιτικός παράγοντας ένας άνθρωπος που οδήγησε τη χώρα στον τοίχο της χρεοκοπίας, με το πόδι κολλημένο στο γκάζι! Και όμως βρισκόμαστε στο 2023 και ασχολούμαστε εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος στις εκλογές και ορισμένοι περιμένουν τις κινήσεις του για να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα! Τι να πρωτοθυμηθούμε από την διακυβέρνηση Καραμανλή; Την περίφημη απογραφή που γελοιοποίησε τη χώρα; Το νομοσχέδιο για τον Βασικό Μέτοχο (με εμπνευστή – εκτελεστή τον Προκόπη Παυλόπουλο) που θα έκοβε τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής αλλά δεν ήταν συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Τη φονική πυρκαγιά του 2007 με τον πρώην πρωθυπουργό να την αποδίδει σε συνωμοσίες; Την εκτίναξη των φαρμακευτικών και πολλών άλλων δαπανών; Τα ψεύτικα οικονομικά στοιχεία που παρείχε η κυβέρνηση το 2009 λίγο πριν παραδώσει την εξουσία; Ή τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία και την έντονη επιθυμία του Κ .Καραμανλή για τη στενότερη ενεργειακή σύνδεση των δυο χωρών (που αποτυπώθηκε στη διακρατική συμφωνία που υπέγραψε με τον Β. Πούτιν το 2008 για την κατασκευή αγωγού, αγωγός που δεν κατασκευάστηκε ποτέ); Αποκορύφωμα συνωμοσιολογίας αποτέλεσε το περίφημο σχέδιο Πυθία, που αποδείχθηκε μπούρδα, για υποτιθέμενη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού.
-- Πώς κατάφερε να μείνει όρθιος, πολιτικά, από τον όλεθρο που ακολούθησε μετά τη διακυβέρνησή του (χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι για όλα έφταιγε μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή); Ασφαλώς η απάντηση είναι σύνθετη, ωστόσο ένα είναι βέβαιο, ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει δίχως τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων. Διότι όλοι αυτοί, σε μια πλειοδοσία ανοησίας και παραλογισμού, εκτροχίασαν κάθε προσπάθεια νηφάλιας προσέγγισης στο ερώτημα γιατί χρεοκοπήσαμε. Άλλος φώναζε ότι έφταιγαν τα μνημόνια (δηλαδή η διακρατική συμφωνία που προσέφερε χρηματοδότηση στη χώρα ώστε να παραμείνει με το κεφάλι έξω από το νερό). Άλλος φώναζε ακόμα πιο δυνατά ότι φταίει η ΕΕ και το ευρώ. Άλλος φώναζε ότι δεν υπήρχε χρέος αλλά επονείδιστο και επαχθές χρέος. Άλλος φώναζε ότι οι Γερμανοί μας χρωστάνε πιο πολλά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλος φώναζε ότι υπήρχαν 600 δισ. που μας ανήκουν (ισχυρισμό που δικαστήριο έκρινε ως λογικό και πιθανότατα πραγματικό). Άλλος φώναζε ότι δεν χρεοκοπήσαμε, αλλά ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδ. Γεωργίου διόγκωσε τα δημοσιονομικά μεγέθη προκαλώντας όλα αυτά τα δεινά που ακολούθησαν (ακόμα ταλαιπωρείται στα δικαστήρια ο άνθρωπος).
-- Με αυτά και με αυτά, και άλλα ακόμα χειρότερα, όλα χάθηκαν στις φωνές και στο θόρυβο, κανένα δίδαγμα δεν βγήκε από τη χρεοκοπία, κανένας δεν ανέλαβε ευθύνες, σε κανέναν δεν αποδόθηκαν ευθύνες και οι πάντες μπορούν να φιγουράρουν στο προσκήνιο και να παραμένουν «πολιτικοί παράγοντες».
-- Η υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΧΣ για τον σύμβουλο διάθεσης των μετοχών που κατέχει το Ταμείο στην Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρωθεί με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο. Η διαδικασία προβλέπει την επιλογή των τριών καλύτερων προσφορών από το ΤΧΣ οι οποίες θα υποβληθούν στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός με τη σειρά του θα επιλέξει και τον τελικό νικητή που θα αναλάβει τη δουλειά.
-- Αντίστοιχη διαδικασία είχε γίνει για την Εθνική Τράπεζα με την Goldman Sachs να αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τη δουλειά, με ισχυρό δέλεαρ για το ΤΧΣ το χαμηλό τίμημα που ζήτησε η ομάδα της Goldman Sachs στην Ελλάδα. Σειρά τώρα παίρνει η Τράπεζα Πειραιώς. Οι υποχρεώσεις του συμβούλου διάθεσης είναι να αξιολογήσει ως ικανοποιητικές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, να καταθέσει πρόταση συγκεκριμένης συναλλαγής διάθεσης, καθώς και αιτιολογημένη πρόταση για τη δομή της συναλλαγής. Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ ελέγχει το 40% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.
-- Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάκτωρ και του σχήματος Wade Adams - Δ. Κούτρα για την Άκτωρ. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο deal με πολλές παραμέτρους που χρειάζεται να διευκρινισθούν, αναφέρουν στην στήλη παράγοντες που γνωρίζουν τις διαδικασίες. Έχουν προκύψει διαφορετικές γνώμες για κάποια ζητήματα που ενδέχεται στην πορεία να γεφυρωθούν, ή να οδηγήσουν το deal σε ναυάγιο. Χρόνος πάντως υπάρχει εφόσον η περίοδος της αποκλειστικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών λήγει στο τέλος Μαρτίου.
-- Με μια όμορφη υποχώρηση έσβησε η κρίση που ξέσπασε χθες μεταξύ Π. Πολάκη – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους υποψήφιους του κόμματος στα Χανιά. Ο Π. Πολάκης αντέδρασε με τη συνηθισμένη οργή που τον χαρακτηρίζει και με ανάρτησή του στο Facebook απείλησε ότι δεν θα είναι υποψήφιος αν δεν συμπεριληφθεί και ο Μιχάλης Χαιρετάκης, αντίδραση που προκάλεσε άμεσα το άδειασμα Πολάκη από την Κουμουνδούρου. Τελικά ο κ. Πολάκης ξεπέρασε γρήγορα την αρχική του οργή και επανήλθε με νέα συμφιλιωτική ανάρτηση τερματίζοντας το επεισόδιο.
-- «Έχουμε επίσης αποδείξει ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε υπολογισμένα κατά 58,8 δις ευρώ από την εφαρμογή του ευνοϊκού για τις τράπεζες και τα funds ν. 3156/2003 από τις τιτλοποιήσεις, που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από δεκατέσσερις (14) φόρους (άμεσο ή έμμεσο φόρο, τέλη χαρτοσήμου, ΦΠΑ, εισφορά ή δικαιώματα υπέρ δημοσίου ή τρίτων)». Να διευκρινίσουμε ότι αυτά δεν τα υποστηρίζει ο κ. Σώρρας, κάτι που θα ήταν απόλυτα ταιριαστό, αλλά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, και τα μεταδίδουν επαγγελματίες της πολιτικής όπως η κ. Λούκα Κατσέλη, κάτι που λέει πολλά για το που βρισκόμαστε ως χώρα.
-- Σημειώνουμε μόνον ότι το σύνολο των δανείων που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες στα funds είναι 87 δις. ευρώ, ενώ από αυτά, τα 55 δις. ευρώ έχουν τιτλοποιηθεί με τον νόμο του 2003. Δηλαδή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΣΑ, το όφελος των τραπεζών και των servicers (59 δισ.) ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από το σύνολο των δανείων που τιτλοποιήθηκαν (55 δισ.).
-- Η πρόταση της στήλης είναι να προσθέσουμε τα 59 δις. που υπολόγισε ο ΔΣΑ στα 600 δισ. του κ. Σώρρα και να προχωρήσουμε σε μια παραγγελία κάποιων εκατομμυρίων ρομπότ τα οποία να αντικαταστήσουν το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Έτσι θα μπορούμε όλοι μας να πίνουμε ούζα και τσίπουρα όλη μέρα και να απολαμβάνουμε την ωραία μας Ελλάδα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.