ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ο Τσίπρας στην ΤτΕ, απόφαση «αστραπή» από Α. Πάγο και η προειδοποίηση Economist

Πώς η Ολομέλεια έσπασε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας στην απόφαση για τους servicers, η συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Γ. Στουρνάρα μετά από έξι χρόνια σιγής, οι υπερβολές με την Attica Bank και γιατί ο Economist προειδοποιεί ότι κάνουν λάθος οι αγορές για τον πληθωρισμό.

Όσοι μιλούν για βραδυκίνητη ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους μετά τη διαδικασία – αστραπή που ακολούθησε ο Άρειος Πάγος για να εκδώσει την πολυσυζητημένη απόφασή του για τους πλειστηριασμούς από servicers. Με την πιο «βαριά» σύνθεσή του (Ολομέλεια), το Ανώτατο Δικαστήριο συζήτησε την υπόθεση στις 26 Ιανουαρίου. Αμέσως έγινε γνωστή η πρόταση του εισηγητή, την οποία υιοθέτησε τελικά ο Άρειος Πάγος με ευρεία πλειοψηφία και η απόφαση ελήφθη στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ χθες, 16 Φεβρουαρίου «δημοσιεύθηκε στην Αθήνα σε δημόσια συνεδρίαση, στο ακροατήριό του», όπως διαβάζουμε στο κείμενο της απόφασης, που ήδη έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου (όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τη διαβάσουν εδώ). Αναμφίβολα, δεν μπορεί κάποιος να δώσει κλήση για… υπερβολική ταχύτητα στους δικαστές, ούτε αξίζει τον κόπο να συζητάμε θεωρίες συνωμοσίας που αρχίζουν να διακινούν ορισμένοι: ήταν ένα σοβαρό θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με δημοσιονομικές προεκτάσεις επίσης πολύ σοβαρές (εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής») και πολύ καλά έκανε ο Άρειος Πάγος που έσπευσε να «καθαρίσει» το νομικό τοπίο. Από την άλλη, βέβαια, όλοι θα θέλαμε να κινείται η Δικαιοσύνη με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις υποθέσεις. Αν κατάφερνε κάποτε η Δικαιοσύνη να εκδίδει τόσο γρήγορα τις αποφάσεις της, εκτός όλων των άλλων, θα δινόταν και μια πολύ ισχυρή ώθηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

-- Σε ανέλπιστα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όπως βεβαιώνουν πηγές και από τις δυο πλευρές. Και μόνο το γεγονός ότι η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώρες και συζητήθηκαν τα πάντα, από τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς μέχρι την πορεία της οικονομίας και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, δείχνει ότι η συνάντηση πήγε εξαιρετικά καλά. Στη συνάντηση τον διοικητή πλαισίωναν 12 διευθυντές της κεντρικής τράπεζας, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευαν η Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Οικονομικών), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), ο Αλέξης Χαρίτσης (τομεάρχης Ανάπτυξης), ο Γιώργος Χουλιαράκης (πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών) και ο Μιχάλης Καλογήρου (διευθυντής γραφείου Προέδρου). 

-- Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται την Τράπεζα της Ελλάδος. Τον Νοέμβριο του 2015, λίγο μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ο κ. Στουρνάρας είχε παραθέσει γεύμα στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνάντηση που επίσης είχε πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα. Ακολούθησε λίγους μήνες μετά σφοδρή σύγκρουση, εξαιτίας της Τράπεζας Αττικής και περίεργες, για να το θέσουμε κομψά, δανειοδοτήσεις. Ο διοικητής της ΤτΕ απέστειλε στη Δικαιοσύνη το σχετικό πόρισμα των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος και την επόμενη ημέρα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε έφοδος των φορολογικών αρχών στα γραφεία της εταιρείας που ανήκει στη σύζυγό του, Λίνα Νικολοπούλου. Από τότε είχαν να μιλήσουν οι δυο τους.

-- Με δεδομένα που δύσκολα αμφισβητούνται και αρκετά στιβαρή επιχειρηματολογία απάντησαν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων σε όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες, που αγγίζουν τα όρια της... τερατολογίας: ότι θα βγουν «στο σφυρί» 700.000 κατοικίες, ή ότι το Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα 58 δισ. (!) από τα funds που έχουν πάρει κόκκινα δάνεια. Για παράδειγμα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αποκατάσταση της αλήθειας για τον αριθμό των κατοικιών που απειλούνται με πλειστηριασμό: από τα 600.000 ακίνητα που έχουν δοθεί ως εξασφαλίσεις κόκκινων δανείων, μόνο τα μισά είναι οικιστικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις (οκτώ στις δέκα) οι servicers καταλήγουν σε κάποια ρύθμιση με τους δανειολήπτες. Οι υπόλοιποι, έχουν επιλογές με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό. Σίγουρα κάποιοι δεν θα καταφέρουν να τον αποφύγουν, αλλά ο αριθμός τους προφανώς δεν θα είναι μεγάλος και πάντως είναι εντελώς αβάσιμα όσα λέγονται για 700.000 σπίτια που θα χαθούν.

-- Μια κάποια αναστάτωση και πολύ θόρυβο προκάλεσε το ξέφρενο ράλι της μετοχής της Attica Bank, άνοδος που δεν έχει καμία οικονομική λογική. Στην ιστοσελίδα είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό τις αδικαιολόγητες αγριάδες με την μετοχή της Attica Bank και την ιδιαιτερότητα της χαμηλής εμπορευσιμότητας. Ωστόσο, τα περί κινδύνου ανατροπής του σχεδίου της συμμετοχής της Thrivest ως στρατηγικού επενδυτή στην τράπεζα είναι ελαφρώς υπερβολικά. Διότι αυτό που θα συμβεί στην Attica Bank είναι μια κανονική ανακεφαλαιοποίηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας και η χρηματιστηριακή αξία δεν περιλαμβάνεται καθόλου στην εξίσωση. Υπενθυμίζουμε ότι σχεδόν μηδενίστηκαν 2-3 φορές οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, οπότε το να πιστεύει κανείς ότι θα βγουν αλώβητοι οι νυν μέτοχοι της Attica Bank (μεταξύ αυτών και το 2% του free float) μάλλον έχει μικρή επαφή με την πραγματικότητα.

-- Χθες η μετοχή της Attica Bank έκλεισε στα 0,167 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο +2,09%. Δηλαδή, η τράπεζα αποτιμάται στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ η πραγματική της αξία είναι αρνητική εξ ου και η ανάγκη για νέα μεγάλη αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να αντιμετωπίσει τα NPEs και να διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια. Ωστόσο, οι αγορές είναι πεδίο για μεγάλα παιδιά -αφήστε που υπάρχει και μια ειδική κατηγορία επενδυτών, λάτρεις του ακραίου κινδύνου, ή πιο σωστά του τζόγου, που αντλούν χαρά και ικανοποίηση από το άγριο αυτό παιχνίδι και την προσδοκία ότι ο μουντζούρης τελικά θα μείνει στα χέρια κάποιου άλλου. 

-- Οι σοβαροί παρατηρητές των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων και όσοι κινούνται στις αγορές δεν μπορεί παρά να προβληματίζονται από το αυστηρό, προειδοποιητικό κύριο άρθρο του Economist, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο πληθωρισμός θα είναι πιο δύσκολο να μειωθεί από όσο νομίζουν οι αγορές». Και τον επίσης χαρακτηριστικό υπότιτλο: «Οι επενδυτές ποντάρουν σε καλές εποχές. Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι η αναταραχή». Εν συντομία, στο άρθρο τονίζεται ότι είναι πρόωρος ο ενθουσιασμός στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την υποχώρηση του πληθωρισμού και μάλλον εσφαλμένη η πρόβλεψη ότι από τα τέλη του 2023 τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται. «Η παγκόσμια μάχη με τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το τέλος της», προειδοποιεί το έγκυρο βρετανικό περιοδικό, και τονίζει ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να πέσουν σε σφάλματα οι κεντρικοί τραπεζίτες, στην προσπάθειά τους να ρίξουν τον πληθωρισμό. «Ως τώρα», καταλήγει το άρθρο, «οι κεντρικοί τραπεζίτες των πλούσιων χωρών δεν δείχνουν σημάδια αντιστροφής της πορείας τους (σ.σ.: προς τη μείωση του πληθωρισμού με υψηλά επιτόκια). Ακόμη όμως και αν πέσει ο πληθωρισμός, ή αν εγκαταλείψουν την προσπάθεια για να τον καταπολεμήσουν, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δεν είναι πιθανό ότι θα κάνουν μια αλάνθαστη στροφή. Είτε επειδή τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και θα χτυπήσει τις οικονομίες η ύφεση, ή επειδή η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα εισέλθει σε μια ταραγμένη, μεταβατική περίοδο, οι επενδυτές έχουν φέρει τους εαυτούς τους σε θέση που θα τους οδηγήσει σε απογοήτευση».

-- Την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πρόκειται για εξαιρετική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πειραιώς και είναι σημαντικό και κρίσιμο τα πανεπιστήμια να πλησιάσουν τον κόσμο των επιχειρήσεων και οι φοιτητές να μπολιαστούν με την επιχειρηματικότητα και να γνωρίσουν δημιουργικούς ανθρώπους και πρότυπα.

-- Τώρα, το κατά πόσο ένας επιχειρηματικός δεινόσαυρος ο ΟΤΕ, ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο που κατά πολλούς ποτέ δεν απώλεσε τις υπερδυνάμεις ενός μονοπωλίου, θα εμπνεύσει πραγματικά τα νέα παιδιά και τους φοιτητές για το επιχειρείν και την επιχειρηματικότητα είναι ένα θέμα. Διότι οι τηλεπικοινωνίες συγκαταλέγονται μεταξύ των κλάδων που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παραπόνων, για να μην αναφερθούμε στις χρεώσεις που παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Και το κακό είναι ότι υπάρχουν και αυτά τα Erasmus και πολλοί φοιτητές ζουν για μήνες σε ευρωπαϊκές πόλεις και βλέπουν πόσο πληρώνουν οι φοιτητές άλλων χωρών για internet και τηλεφωνία και πόσο πληρώνουμε εδώ στην Ελλάδα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι δεσμοί Χατζηδάκη – Στουρνάρα, το πάρτι στα φάρμακα και οι business στην Αλβανία

Η συνάντηση Χατζηδάκη - Στουρνάρα και η φιλία τους από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ο αναβαθμισμένος ρόλος του νέου ΥΠΟΙΚ, οι ξέφρενες ανατιμήσεις φαρμάκων, το βιβλίο του Μπ. Παπαδημητρίου και η εξαΰλωση των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία.
mitsotakis_EU_council
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ευρώπη σε νευρική κρίση, ο Χατζηδάκης ξεσπάθωσε και οι δασμοί του Τραμπ

Όλα στραβά πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο Ντράγκι, «ευρωδειλία» για το ψηφιακό ευρώ «βλέπει» ο Χατζηδάκης, πολεμικές προετοιμασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, το άρωμα παλιού ΠΑΣΟΚ και τα γεμάτα ταμεία στη Νέα Αττική Οδό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ελληνικό θρίλερ στο Λονδίνο, τι είπαν Στουρνάρας - τραπεζίτες και οι μισθοί

Η αγωγή για 2,1 εκατ. λίρες από τον Β. Μαρινάκη, η ατζέντα για τις τράπεζες, ο μαθηματικός τύπος για τον κατώτατο μισθό, οι εκκρεμότητες με την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος και η εταιρεία με το ρεκόρ προσφυγών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο φτωχός αγρότης Γκλέτσος, οι επιθέσεις στον Στουρνάρα και οι «μεγαλοσυνταξιούχοι»

Τα παράδοξα στο πόθεν έσχες Γκλέτσου, η οικονομική παιδεία και ο Γ. Στουρνάρας, η διάσωση 380.000 συνταξιούχων, η στιχομυθία Ντόρας - Πολλάκη, οι Σλοβάκοι στα ΕΑΣ και το success story των McDonald's.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι Γάλλοι ζήλεψαν την Ελλάδα, η λύση για το DTC, το θαύμα του ΦΠΑ και η Viva

Η ευχάριστη έκπληξη για Κοντόπουλο και Πατέλη στο Παρίσι, η προαναγγελία λύσης για το DTC από τον Γ. Στουρνάρα, το άλμα εσόδων ΦΠΑ κατά 3,6 δισ. σε τρία χρόνια, το παρασκήνιο του ντιμπέιτ στο ΠΑΣΟΚ και η δίκη του Χ. Καρώνη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η προφητεία Θεοδωρόπουλου, ο Χατζηδάκης ξεσπάθωσε και το υπερβολικά φθηνό ρεύμα

Μόνιμα υψηλό πληθωρισμό «βλέπει» ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τι είπε ο Κ. Χατζηδάκης για τις ιδιωτικοποιήσεις, η εξήγηση των πολύ φθηνών τιμολογίων ρεύματος, το ελληνικό sovereign wealth fund και το σπριντ για Αττική Οδό.