ΓΔ: 1446.17 1.05% Τζίρος: 72.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Manousakis-ADMHE
Φωτο: ΑΔΜΗΕ

Ο συμβιβασμός Μανουσάκη, το ομόλογο της Alpha και το παρασκήνιο για Πατέλη

Τι (δεν) πήρε ο ΑΔΜΗΕ από την Κύπρο, πώς η Alpha ξεκλειδώνει το μέρισμα με νέα έκδοση ομολόγου, το γραφείο Τσοχατζόπουλου πήγε... Τεχεράνη, τα σενάρια για έξοδο Πατέλη, η Aktor Bank και το φθηνό ρεύμα.

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις από τον ΑΔΜΗΕ και τη Λευκωσία φαίνεται ότι κλείνει η συμφωνία για την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου. Οι Κύπριοι αρνήθηκαν μέχρι τέλους την απαίτηση του ΑΔΜΗΕ να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με χρεώσεις στο στάδιο της κατασκευής της διασύνδεσης, δηλαδή για την περίοδο 2025 - 2030. Πρόσφεραν ένα μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, δηλαδή να παίρνει ο ΑΔΜΗΕ 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το Δημόσιο, το οποίο θα αντλεί αυτά τα ποσά από τα έσοδά του από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στην Κύπρο, ζητούσε κάτι περισσότερο και ήθελε να πληρώνεται μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση, κάτι που θα τον ευνοούσε σε περίπτωση καθυστερήσεων πέραν του 2030. Αυτά δεν έγιναν δεκτά από την άλλη πλευρά και ο ΑΔΜΗΕ, μπροστά στον κίνδυνο ναυαγίου του project, φέρεται να έχει δεχτεί όσα πρόσφερε η Λευκωσία.

-- Οι πληροφορίες από την Κύπρο δεν αναφέρουν πώς κατέληξε η διαπραγμάτευση για το άλλο ακανθώδες θέμα, δηλαδή αν θα πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές τα κόστη σε περίπτωση καθυστερήσεων του έργου λόγω απρόβλεπτων εμποδίων (βλ. τουρκικές αντιδράσεις κ.ο.κ.). Όλα δείχνουν ότι στη συμφωνία θα μείνει η διατύπωση που υπήρχε, η οποία ουσιαστικά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κυπριακών αρχών το αν θα πληρώσουν οι καταναλωτές σε αυτή την περίπτωση.

-- Για τον Μανούσο Μανουσάκη, που χειρίστηκε προσωπικά αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση (που είχε επεισοδιακές διακυμάνσεις, αν πιστέψουμε όσα γράφονται στην Κύπρο), δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη ότι έφθασε σε νίκη. Οι αλλαγές στην αρχική συμφωνία αποτρέπουν τα χειρότερα και κρατούν ζωντανή την προοπτική της υλοποίησης του έργου των 1,9 δισ. ευρώ. Όμως, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ γνωρίζει καλά ότι το επόμενο τεστ θα είναι και το πιο κρίσιμο: Θα καταφέρει να βρει επενδυτές και χρηματοδότες ενός project, που δεν παύει να κρύβει αρκετά ρίσκα; Ο κ. Μανουσάκης έχει στα χέρια του πλέον, εφόσον επιβεβαιωθεί η συμφωνία με την Κύπρο, ένα πιο ελκυστικό «πακέτο» για να προσφέρει στους ενδιαφερόμενους. Και τώρα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να κλείσει το deal.


Πώς το ομόλογο ξεκλειδώνει το μέρισμα

Με το ξεκίνημα της νέας σεζόν η Alpha Bank βγαίνει στις αγορές, εκμεταλλευόμενη τις πολύ καλές συνθήκες που επικρατούν, με την έκδοση τίτλων ΑΤ1 ύψους 300 εκατ. ευρώ. Πηγές της τράπεζας εκτιμούν ότι το κουπόνι αναμένεται να διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα από την προηγούμενη έκδοση  (πέρυσι τον Φεβρουάριο) το οποίο ήταν το χαμηλότερο μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, στοιχείο που σκιαγραφεί την προτίμηση των fixed income επενδυτών για την Alpha Bank. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, με τη νέα έκδοση η τράπεζα όχι μόνο θα υπερκαλύψει τον τελικό στόχο για MREL, που θα ισχύει στο τέλος του 2025, αλλά θα αποκτήσει παράλληλα ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη συζήτηση με τον επόπτη για τα μερίσματα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το guidance της τράπεζας, στόχος είναι η διανομή των κερδών του 2024 να ανέλθει σε 35% και να φθάσει στο 50% για το 2025.


Η Αθήνα, η Τεχεράνη και ο... Άκης

Δεν ξέρω πόσοι έχετε δει την ισραηλινή κατασκοπευτική σειρά "Tehran" που γυρίστηκε στην Αθήνα με τη συμπαραγωγή της CosmoteTV. Πρόκειται για μια σειρά που μετέτρεψε την Αθήνα σε… Τεχεράνη και, μεταξύ άλλων, έφερε ακόμα και την Αμερικανίδα ηθοποιό Γκλεν Κλόουζ στην πρωτεύουσα για τη δεύτερη σεζόν της παραγωγής.

-- Υπάρχουν πολλές μικρές ιστορίες πίσω από τα γυρίσματα, τα οποία έγιναν στο Πεδίον του Άρεως, την πλατεία Θεάτρου και διάφορα άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας, αναπαριστώντας γειτονιές την ιρανικής πρωτεύουσας. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, το οποίο μάλιστα μετατράπηκε στην κεντρική υπηρεσία των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν!

-- Το πιο περίεργο περιστατικό, ωστόσο, συνέβη όταν οι υπεύθυνοι της παραγωγής ζήτησαν το κτίριο του παλιού υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος, το οποίο τελικώς χρησιμοποιήθηκε για γραφεία των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ιρανικών αρχών και των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ τα υπόγειά του μετατράπηκαν σε χώρους βασανιστηρίων των αντιφρονούντων.

-- Όταν ο σκηνοθέτης ζήτησε ένα μεγάλο γραφείο για τον «διοικητή» της σειράς, του έδειξαν ένα μεγαλοπρεπές γραφείο, πολλών τετραγωνικών, εξηγώντας του ότι σε αυτό καθόταν ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος. Όταν ρώτησε να μάθει περισσότερα, οι αρμόδιοι του υπουργείου του έδωσαν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες, μέχρι και την πρόσφατη ιστορία με τους γάμους και τη φυλακή. «Αυτό θέλω»!, αναφώνησε ο σκηνοθέτης της σειράς και πρόσθεσε: «Όσο πιο διεφθαρμένο τόσο το καλύτερο…».


Ο Πατέλης, το Μαξίμου και το παρασκήνιο

Νέες αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως βρίσκονται στα σκαριά, αν και προς το παρόν λόγω και της ΔΕΘ φαίνεται πως παίρνουν παράταση, ενδεχομένως για τον επόμενο μήνα. Ήδη, καλοί γνώστες όσων συμβαίνουν στα υπόγεια της Ηρώδου του Αττικού, μας μεταφέρουν ότι γίνεται συζήτηση για μια πιθανή αποχώρηση από το πλευρό του πρωθυπουργού του μέχρι σήμερα οικονομικού του συμβούλου, Αλέξη Πατέλη, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν αν πρόκειται για «ρήγμα» στις σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή για την απόφασή του να μεταναστεύσει στο εξωτερικό σε θέση στην βελγική πρωτεύουσα.

-- Σε όσων τα αυτιά έφτασε η πληροφορία έσπευσαν να την συνδέσουν με την πρόσφατη εμπλοκή του κυρίου Πατέλη με το επίμαχο νομοθέτημα για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και όσα επακολούθησαν, κυρίως εντός της γαλάζιας παράταξης, με πολλούς στη ΝΔ να τον βάζουν στο στόχαστρο και να ζητούν την απομάκρυνσή του.

-- Άλλοι πάλι, κάνουν λόγο για έναν ακήρυκτο πόλεμο που έχει ξεσπάσει εντός του πρωθυπουργικού Γραφείου, μεταξύ συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει να κάνει με τις επικείμενες αλλαγές στην ιεραρχία της ΕΡΤ, χρεώνοντας στον Αλέξη Πατέλη την προώθηση στις ανώτατες διοικητικές θέσεις συγκεκριμένου προσώπου, προερχόμενου από το «Ποτάμι», την ίδια στιγμή που όλοι αναζητούσαν ένα στέλεχος με αμιγώς γαλάζιο προφίλ...


Ρεύμα με λιγότερα από 10 σεντς

Ούτε ένα, ούτε δύο: επτά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, με χρεώσεις κάτω από τα 10 σεντς/κιλοβατώρα μετρήσαμε με μια πρόχειρη αναζήτηση στα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Ρυθμιστική Αρχή (δείτε τα εδώ). Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά τα πολύ ελκυστικά τιμολόγια; Ότι δεν είναι πράσινα. Είναι κίτρινα (κυμαινόμενα) ή μπλε (σταθερά). Τα δε πράσινα έχουν χρεώσεις πολύ υψηλότερες, γύρω στα 15 σεντς για αυτόν τον μήνα. Το συμπέρασμα είναι ότι ο ανταγωνισμός στο ρεύμα αρχίζει να λειτουργεί, οι προτάσεις των παρόχων, προκειμένου να προσελκύσουν συνδρομητές, γίνονται όλο και ελκυστικότερες και οι καταναλωτές θα ανταμειφθούν αν ξεφύγουν από την αδράνεια του πράσινου τιμολογίου και κάνουν μια προσπάθεια να διερευνήσουν τα άλλα χρώματα της αγοράς. Και, φυσικά, αν δεν βαρεθούν να διεκπεραιώσουν την -όχι πολύ δύσκολη, πλέον- διαδικασία της αλλαγής παρόχου ή τιμολογίου.


Έρχεται η Aktor Bank;

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας για τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων και τη δημιουργία του πέμπτου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ενδεχομένως στην Παγκρήτια να χρειαστεί και επαναληπτική συνέλευση ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία. Στην αρχή τα δύο τραπεζικά ιδρύματα θα λειτουργούν αυτόνομα. Η λειτουργική συγχώνευση θα ολοκληρωθεί αρχές του 2025. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή αιτήματος εντός του Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ενταχθούν τα κόκκινα δάνεια των δύο τραπεζών στο σήμα εγγυήσεων του «Ηρακλή». Η αύξηση κεφαλαίου των 675 εκατ ευρώ -θα εκδοθούν επιπλέον και Warrants ύψους 60 εκατ. ευρώ- ώστε να σβηστούν οι ζημιές του παρελθόντος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Το rebranding για τη νέα ονομασία θα γίνει αρχές του 2025. Το όνομα που ακούγεται, αν και δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση, έχει... άρωμα κατασκευών: Aktor Bank.


Η MLS και η «εξαΰλωση» ομολογιούχων

Συνέλευση... καμένων ομολογιούχων συγκαλεί στις 12 Σεπτεμβρίου η MLS Πληροφορική για να τους παρουσιάσει σχέδιο εξυγίανσης, ύστερα από τη γνωστή περιπέτεια που έχει οδηγήσει την άλλοτε κραταιά εταιρεία στα όρια της ανυπαρξίας. Ελάχιστοι στην αγορά πιστεύουν ότι υπάρχει ρεαλιστική προοπτική «νεκρανάστασης» της εταιρείας, που κατέρρευσε σε πολύ σύντομο χρόνο όταν διαπιστώθηκαν σοβαρές «αλχημείες» στις οικονομικές της καταστάσεις. Σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιεύτηκε χθες, στη συνέλευση θα γίνει «παρουσίαση από την εκδότρια και έγκριση από τους ομολογιούχους του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρίας, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί η συμφωνία εξυγίανσης προς επικύρωση στο αρμόδιο Δικαστήριο». Προϋπόθεση, βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, είναι να αποδεχτούν οι ομολογιούχοι ότι οι τίτλοι τους θα γίνουν... καπνός: για την ακρίβεια, θα μετατραπούν σε μετοχές της MLS. «Το σχέδιο εξυγίανσης», αναφέρει η ανακοίνωση, «θα βασίζεται στη μετατροπή των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων των πιστωτών σε μετοχές της εταιρίας που αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% του μετοχικού κεφαλαίου, πρόταση που έχουν ήδη αποδεχτεί οι μεγαλομέτοχοι της εταιρίας και στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή».

-- Τα περί εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, βεβαίως, έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς να επιβεβαιωθούν. Να δούμε τώρα αν η γενική συνέλευση, για την οποία ακούγεται ότι έχει επιφυλάξεις νομικού χαρακτήρα και η Beta Χρηματιστηριακή, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων, θα δώσει πειστικές απαντήσεις στις ουκ ολίγες απορίες που αφήνει αναπάντητες η πρόσκληση από τη διοίκηση της MLS.


Ένας τσάρος στο έλεος... της Μογγολίας

Κόκκινα χαλιά έστρωσαν για τον Πούτιν στη Μογγολία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχε και εύκολη δουλειά στη χώρα που έχει στρατηγική γεωγραφική θέση ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα. Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο σαν γεωπολιτικό όπλο, έχασε τον καλύτερο πελάτη της Ρωσίας, την Ευρώπη, και τώρα πουλάει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αερίου στην Κίνα, η οποία εκβιάζει για μεγάλες εκπτώσεις. Το πρόβλημα για τον Πούτιν είναι ότι ο αγωγός "Power of Siberia" που διέρχεται από τη Μογγολία και μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κίνα προβλέπεται ότι το 2025 θα εξαντλήσει τα όρια της μεταφορικής του δυναμικότητας. Έτσι, ο Πούτιν αναγκάζεται να προσφέρει τώρα γη και ύδωρ στον πρόεδρο της Μογγολίας για να συμφωνήσει στην κατασκευή ενός νέου αγωγού, μεγαλύτερης δυναμικότητας ("Power of Siberia 2"), έχοντας ήδη αποδεχτεί τους σκληρούς όρους που επέβαλε ο ηγέτης της Κίνας για να αποδεχτεί την κατασκευή του νέου αγωγού και την αγορά περισσότερου φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν και με ποιους όρους έκλεισε η συμφωνία με τη Μογγολία, σίγουρα όμως ο Πούτιν θα είχε όλη τη διάθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνομιλητών του, για να μη ναυαγήσει αυτό το project ζωής και θανάτου για την Gazprom και τη ρωσική οικονομία.

-- Θυμίζουμε ότι, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και όλα τα επακόλουθά του, ο Πούτιν κατάφερε να «βυθίσει» το 2023 τη ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου την Gazprom, σε ζημιές, για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία. Οι ζημιές του ρωσικού κολοσσού πλησίασαν τα 7 δισ. δολ. και τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν δεν βρεθούν αγοραστές να παίρνουν το αέριο που κάποτε αγόραζαν οι Ευρωπαίοι.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αισιοδοξία Μαξίμου, η υψοφοβία των 1.000 μον. και οι αγριάδες στην Attica Bank

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου, οι παρακολουθήσεις αναζωπυρώνουν την πολιτική ένταση, οι ρευστοποιήσεις στις 1.000 μονάδες, η «προσγείωση» της Ελλάκτωρ και οι διακυμάνσεις της Attica που ζαλίζουν.
businessdaily-ADMHE-Israel-Cyprus
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τη διασύνδεση της Κύπρου, μόνη ελπίδα μια πολιτική παρέμβαση

Τελεσίγραφο της Nexans για αναστολή των εργασιών του Great Sea Interconnector. Στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου εστιάζεται πλέον η προσοχή για πιθανή παρέμβαση Χριστοδουλίδη. Διχασμένη η κυπριακή κυβέρνηση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μάχη με Visa - Mastercard, τα 1,35 δισ. που «κάηκαν» και ο φόρος στο ρεύμα

Στα... όπλα οι επιχειρήσεις για τις προμήθειες Visa - Mastercard, το τέλος της λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, το τέλος των επιστροφών κεφαλαίων της ΕΧΑΕ, οι απορίες για τον φόρο στο ρεύμα και η παράδοση της Αττικής Οδού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Δούκας σώζει, πήρε «ψαλίδι» ο Κοντόπουλος και η διπλωματία του καλωδίου

Ο τυχερός Χ. Δούκας θέλει να σώσει την κεντροαριστερά και τη χώρα, η μείωση των δαπανών στην ΕΧΑΕ, το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ και τα ελληνοτουρκικά, ο «καυτός» Αύγουστος στο ΠΑΣΟΚ και η επιστράτευση γιατρών που δεν έγινε.
yiannis stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στουρνάρας «καρφώνει» ΣΥΡΙΖΑ, εκπτώσεις σε διόδια και η δεξίωση στο Προεδρικό

Τα καρφιά του διοικητή της ΤτΕ για τη διακυβέρνηση Τσίπρα, γιατί ο Κασσελάκης δεν πήγε στον Δένδια, το όραμα Ψάλτη για την Alpha, η «απόσυρση» Μ. Αποστολάκη, το νέο μπλέξιμο ΑΔΜΗΕ και η διάψευση Hellenic Train.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πανηγυρικό κλίμα στη Eurobank, μπέρδεμα με το Πόθεν Έσχες, οι Τούρκοι και ο ΑΔΜΗΕ

Οι διεθνείς δραστηριότητες κάνουν τη διαφορά στη Eurobank, η αναβάθμιση Λ. Παπαγαρυφάλλου, χρηματιστές σε νευρική κρίση, οι νέες περιπέτειες για τον ΑΔΜΗΕ, η κυριαρχία Χατζηδάκη στη Βουλή και η Ελληνοαμερικανίδα δίπλα στη Χάρις.